tsoyknida-oi-eyergetikes-tis-idiotites-o-sostos-tropos-katanalosis-kai-oi-astheneies-poy-katapolema-56440
19:56

Τσουκνίδα: Οι ευεργετικές της ιδιότητες, ο σωστός τρόπος κατανάλωσης και οι ασθένειες που καταπολεμά

19:56
Newsroom

Ελληνική τσουκνίδα – Χρήσιμες πληροφορίες: Πρόκειται για το φυτό, το οποίο μεγαλώνει στην ελληνική ύπαιθρο. Οι δυνατότητές του ξεπερνούν κάθε φαντασία, καθώς η τσουκνίδα κάνει καλό σε πάρα πολλά πράγματα. Αποτελεί ένα ευλογημένο φυτό και σίγουρα οφείλετε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτό.

Ελληνική τσουκνίδα – Χρήσιμες πληροφορίες: Τι περιέχει

Βιταμίνη Α (πιο πολύ από το καρότο), Β1, Β2, Β3 και Β5, Κ, Ε, πολύ βιταμίνη C. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου και πολλά άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες.

Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Advertisement

Ελληνική τσουκνίδα – Χρήσιμες πληροφορίες: Οι ιδιότητές της

– Αντιδιαβητικό

– Διουρητικό

– Αιμοστατικό

– Αντιαναιμικό

– Τονωτικό

– Καθαρτικό

– Στυπτικό

– Γαλακταγωγικό

– Αγγειοσυσταλτικ.

– Αντιρρευματικό

– Αντιδιαρροϊκό

– Σπασμολυτικό

– Αφροδισιακό

Advertisement

Ελληνική τσουκνίδα – Χρήσιμες πληροφορίες: Το αφέψημα της τσουκνίδας

2 κουτάλια φαγ. με θρυμματισμένο σκεύασμα βουτιέται σ΄ ένα ποτήρι (200 γρ.) νερό, βράζεται για 1 λεπτό, μετά το υγρό στραγγίζεται και πίνεται. Παίρνονται 2 – 3 τέτοιες δόσεις την ημέρα, γλυκαίνοντας κατά προτίμηση με μέλι ή ζάχαρη.

Advertisement

Για εξωτερική χρήση: Προετοιμάζεται με τον παραπάνω τρόπο πιο συμπυκνωμένο αφέψημα (2-4 κουτάλια φαγ. σε 200 γρ. νερό) και κατά των ρευματισμών και νευραλγιών, για εντριβές και κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκολάτ (οινοπνευματώδες διάλυμα χλωρών φύλλων της Τσουκνίδας σε οινόπνευμα), μία χούφτα χλωρά φύλλα σε 500 γρ. οινόπνευμα (40 % συμπυκνωμένο), ή στη θέση του τσίπουρου, ούζο ή βότκα,- να μουλιάσουν για 24 ώρες