Enimerotiko.gr
PLUS Οδηγίες

Ξύλινα έπιπλα: 15 εντυπωσιακά κομμάτια που σίγουρα θα ήθελες για το σπίτι σου

Το ακατέργαστο ξύλο και οι κορμοί δέντρων τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στην ρουστίκ διακόσμηση δίνοντας ένα ιδιαίτερο ύφος. Στην ουσία, τα έπιπλα και τα αντικείμενα έχουν χαρακτήρα μοναδικό ενώ τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι επισκέπτες του σπιτιού νιώθουν λες και έχουν μεταφέρει το δάσος και την φύση εντός της οικίας τους.

Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα από ακατέργαστο ξύλο και κορμούς δέντρων έχουν μια άγρια ομορφιά που σε κάποιους αρέσει πολύ ωστόσο επειδή κάνουν τη διακόσμηση λίγο πιο βαριά καλό είναι να μην πνίγεται το σπίτι σας με έπιπλα από ακατέργαστο ξύλο. Συνεπώς, καλύτερα να υιοθετήσετε λίγα κομμάτια έτσι ώστε να κάνουν τη διαφορά μέσα στο σπίτι σας.

Αν τα χέρια σας πιάνουν ίσως κάποιες εκ των κατασκευών να μπορείτε να τις κάνετε μόνοι καθώς θα χρειαστείτε ένα πριόνι, λίμα, γυαλόχαρτο, καρφιά και ξυλόκολλα.

Πώς να φτιάξετε βήμα- βήμα έπιπλα από κορμούς δέντρων

1.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε “νεκρούς” κορμούς που θα βρείτε πεσμένους σε δάση ή άλση κυρίως τον χειμώνα, που πολλά δέντρα δεν αντέχουν στην δύναμη του αέρα, όμως πολύ πιο απλό είναι να τους αγοράσετε από μια μάντρα με καυσόξυλα. Δε διαθέτουν όλες κορμούς σε μέτρια ή μεγάλα μεγέθη όμως προς το τέλος του καλοκαιριού, την εποχή που εφοδιάζονται με τις νέες παρτίδες ξύλων, θα εντοπίσετε ευκολότερα τέτοιου είδους μεγάλα και “καλοσχηματισμένα” κομμάτια. .

2. Οι πιο κατάλληλοι κορμοί για να φτιάξετε τραπεζάκια ή καθίσματα είναι εκείνοι του πεύκου ή της οξιάς, που συνήθως έχουν πιο ομοιόμορφο και συμμετρικό σχήμα σε σχέση π.χ με εκείνους της ελιάς, που είναι ξύλα καταλληλότερα για να κατασκευάσετε βάσεις τραπεζιών που ως κεντρική τους επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύλο ή και γυαλί.

3. Αν δεν διαθέτετε ηλεκτρικό πριόνι για να κόψετε απολύτως ίσια τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος της επιφάνειας του κορμού, όταν το είδος της κατασκευής απαιτεί κάτι τέτοιο, ζητείστε από όπου προμηθευτείτε τα ξύλα να σας τα κόψουν, στις ακριβείς διαστάσεις που χρειάζεστε.

4.Αν σας αρέσει και ταιριάζει στην συνολική διακόσμηση του σπιτιού σας η εντελώς ακατέργαστη και φυσική όψη του ξύλου δεν έχετε να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο. Αν όχι, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε εντελώς τον εξωτερικό φλοιό του κορμού.

5. Θα το κάνετε με όποιο αιχμηρό εργαλείο διαθέτετε και σας εξυπηρετεί και με …υπομονή αφού σε ορισμένα σημεία είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να …επιμείνετε περισσότερο γι΄αυτό φροντίστε όταν επιλέξετε κορμούς να προτιμήσετε κάποιους που είτε το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού έχει ήδη αποκολληθεί είτε διαθέτουν χοντρό και ξερό φλοιό, τον λεπτό θα κουραστείτε να τον απομακρύνετε από το ξύλο πολύ περισσότερο.

6.Την εντελώς καθαρή από τον εξωτερικό φλοιό επιφάνεια ενός κορμού, μπορείτε να την επεξεργαστείτε με βερνίκι ή και χρώμα, όπως θα κάνατε με μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια.

7. Τρίψτε την με τριβείο ή γυαλόχαρτο για να αποκτήσει λεία υφή και χρησιμοποιείστε βερνίκι για να τονίσετε την φυσική απόχρωση του ξύλου ή χρώμα για να βάψετε τους κορμούς σε όποια απόχρωση θέλετε.

8. Ανάλογα με την τελική μορφή που θα δώσετε στους κορμούς ταιριάζουν με κάθε είδους διακοσμητικό στυλ και το καμπύλο σχήμα τους κάνει ιδανικούς για μικρές γωνιές που ένα αντίστοιχο τετράγωνο έπιπλο θα …έδειχνε πιο ογκώδες, αλλά και για μικρούς χώρους αφού συγκεντρωμένοι δύο, τρεις ή και περισσότεροι μαζί σε ένα δωμάτιο μπορούν ανάλογα με την περίσταση να χρησιμοποιηθούν πότε σαν τραπεζάκια και πότε σαν καθίσματα.

9. Ένα κομμάτι κορμού που σας αρέσει αλλά δεν έχει το κατάλληλο σχήμα ή είναι πολύ μεγάλος για να χρησιμοποιηθεί αυτούσιος σαν τραπέζι, μπορείτε να τον μετατρέψετε σε βάση για τραπεζιού για εσωτερικό ή και εξωτερικό χώρο.

10. Πολύ όμορφα και πρακτικά για εξωτερικούς χώρους και τα παγκάκια που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε χρησιμοποιώντας κορμούς για πόδια και ένα κομμάτι ξύλου που απλά θα το καρφώσετε στέρεα επάνω τους. Είναι ιδανικά για εξοχικά σπίτια και μεγάλα παραλληλόγραμμα τραπέζια, αφού σας εξασφαλίζουν έναν μεγάλο αριθμό καθισμάτων με ελάχιστο κόστος .

11.Αν δεν έχετε την δυνατότητα να το κάνετε εσείς ζητείστε από ένα ξυλουργείο να σας κόψει τον κορμό σε …φέτες στις διαστάσεις που σας χρειάζονται και χρησιμοποιήστε τες, ανάλογα με το μέγεθός τους, για να φτιάξετε τραπέζια που θα στηρίζονται σε οποιαδήποτε σιδερένια, μεταλλική ή ξύλινη βάση, δίσκους κοπής για την κουζίνα σας, κομμάτια για την διακόσμηση του τραπεζιού ή κάδρα χαράζοντας, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας επάνω στον κορμό ότι θέλετε πριν τα κρεμάσετε στον τοίχο.

12. Από κομμάτια μικρών ή μεγαλύτερων κορμών, θα φτιάξετε εξαιρετικής αισθητικής …γλάστρες ή …κασπώ. Δείτε εδώαναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του ξύλου πριν την φύτευση και πολλές παρόμοιες ιδέες για να δημιουργήσετε πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια για την αυλή, το μπαλκόνι σας ή και επιτραπέζιες συνθέσεις.

13. Και βέβαια όχι μόνο αυτού του τύπου οι χοντροί κορμοί μεγάλων δέντρων αλλά και οι πιο λεπτοί, τα πολύ χοντρά κλαδιά ξερών δέντρων, ξύλα της θάλασσας που θα ανακαλύψετε σε κάποια παραλία κλπ. προσφέρονται για ένα σωρό χρήσεις μέσα στο σπίτι, ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει ο ιδιαίτερος και μοναδικός σχηματισμός του καθενός.

Δείτε διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα και κατασκευές από κορμούς ξύλων

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News