Enimerotiko.gr
Περιβάλλον

14 ζώα που πιστεύουμε πως είναι ακίνδυνα αλλά καλό θα ήταν να μην τα ακουμπήσουμε αν τα δούμε από κοντά

Δυστυχώς, η φύση δε μας εκπλήσσει μόνο με καταπληκτικά και αξιολάτρευτα ζώα αλλά και με επικίνδυνα. Και μπορεί να τα συναντήσουμε σε φαινομενικά ασφαλή μέρη. Δε γνωρίζουν όλοι ότι ακόμη και μια συνηθισμένη πασχαλίτσα μπορεί να είναι επικίνδυνη ή ότι οι κάμπιες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Όμως, πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε, γι ‘αυτό αποφασίσαμε γράψουμε αυτό το άρθρο για ορισμένα ζώα που πρέπει να τα κρατάμε σε απόσταση.

Κάμπια του πεύκου

κάμπια του πεύκου

Οι κάμπιες αυτές είναι επικίνδυνες και δε χρειάζεται καν να τις αγγίξετε για να έχετε δυσάρεστες συνέπειες. Ακόμα και αν έρθετε απλά σε επαφή με ένα μέρος όπου ήταν αυτή η κάμπια και όπου απέβαλε το χνούδι της, μπορεί να αντιμετωπίσετε δερματίτιδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό ερεθισμό του δέρματος και άλλες συνέπειες.

 • Πού ζουν: Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία και Ρωσία

Μαυροσκορπιός

επικίνδυνα ζώα

Οι μαυροσκορπιοί συνήθως εντοπίζονται σε παράκτιες ζώνες. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ξαπλωμένοι σε κάποιον βραχώδη πυθμένα του βυθού περιμένοντας το θήραμα τους.

Τα μεγάλα ψάρια ζουν σε μεγάλα βάθη, έτσι οι αλιείς και οι δύτες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα αγκάθια που έχουν στην πλάτη τους περιέχουν μια χημική ουσία που οδηγεί σε πολύ σοβαρό πόνο και η γλίνα που μπαίνει στην πληγή προκαλεί επίσης φλεγμονή, οπότε μην αγγίζετε αυτό το ψάρι.

 • Πού ζουν: στο ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, τη Μεσόγειο και η Μαύρη Θάλασσα

Σκώρος με καφέ ουρά

επικίνδυνα ζώα

Οι σκώροι με καφέ ουρά και οι κάμπιες που είναι ιδιαίτερα δραστήριες στα μέσα του καλοκαιριού έχουν δηλητηριώδεις τρίχες. Οποιαδήποτε επαφή με αυτούς τους σκώρους θα οδηγήσει σε ένα πολύ κακό εξάνθημα που μπορεί να παραμείνει στην επιδερμίδα σας για εβδομάδες. Η περιοχή με την οποία έρχεται σε επαφή ο σκώρος γίνεται κόκκινη και προκαλλεί φαγούρα. Τα πιο συνήθη σημεία που εντοπίζονται αυτοί οι σκώροι είναι πάρκα με φυλλοβόλα δέντρα και ώριμα φρούτα.

 • Πού ζουν: Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, Ασία

Μπομπίνα

μπομπίνα

Οι μπομπίνες έχουν σκούρο κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες κηλίδες στο σώμα τους. Δεν πρέπει να τις αγγίζετε γιατί μπορεί να δηλητηριαστείτε με μπομπεζίνη – μια χημική ουσία με την οποία καλύπτεται το δέρμα τους. Προκαλεί έντονο ερεθισμό, πυρετό και πονοκέφαλο.

 • Πού ζουν: Ευρώπη και περιοχές στην Ασία με μέτριο κλίμα

Ο δυτίσκος και οι προνύμφες του

επικίνδυνα ζώα

Οι προνύμφες είναι αρκετά μεγάλες και μπορούν να έχουν μέγεθος έως 5 cm, γεγονός που μπορεί να τις κάνει πολύ επικίνδυνες. Εάν τον αγγίξετε, μπορεί να σας δαγκώσει. Οι δυτίσκοι μπορούν επίσης να σας τσιμπήσουν άσχημα.Το τσίμπημα μοιάζει σαν να τρυπήθηκε το δέρμα με κάτι κοφτερό. Η δαγκωμένη περιοχή είναι ένα εξόγκωμα που θα διαρκέσει περίπου 2-3 ​​εβδομάδες μέχρι να εξαφανιστεί.

 • Πού ζουν: Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αφρική

Κόκκινος γυμνοσάλιαγκας

κόκκινος γυμνοσάλιαγκας

Αυτοί οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να φτάσουν τα 18 εκατοστά σε μήκος και τρώνε πολύ. Μπορεί να φάει σχεδόν οτιδήποτε βρουν, αλλά επίσης μεταδίδουν νηματώδη – τα οποία είναι παράσιτα που είναι επικίνδυνα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.

 • Πού ζουν: Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Δυτικής Πολωνίας και των νότιων τμημάτων των Βρετανικών νησιών

Μελόη

επικίνδυνα ζώα

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο σκαθάρι που δεν μπορεί να πετάξει. Εάν η χημική ουσία που παράγει έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, προκαλεί εγκαύματα και φουσκάλες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλωθούν.

 • Πού ζουν: σχεδόν σε ολόκληρη την Παλαιαρκτική περιοχή

Έφιος

επικίνδυνα ζώα

Ο έφιος δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά είναι εξαιρετικά επιθετικός. Όταν αρχίζει να κινείται σε κύκλους, σημαίνει ότι ετοιμάζεται να πηδήξει. Στοχεύει πάντα στο λαιμό ή στο πρόσωπο.

 • Πού ζουν: Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολικό Καζακστάν

Αμφίποδα

αμφίποδα

Αυτοί οι θαλάσσιοι ψύλλοι δε δαγκώνουν πολύ συχνά, αλλά όταν το κάνουν, πάντα προκαλούν έντονο εξάνθημα και ερεθισμό του δέρματος. Μπορείτε να τα βρείτε στην παραλία και στα φύκια.

 • Πού ζουν: σχεδόν όλα τα είδη γλυκού νερού, τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ζουν επίσης σε υπόγεια ύδατα. Μπορούν να εντοπιστούν στην Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη.

Νωτονηκτίδες

επικίνδυνα ζώα

Οι νωτονηκτίδες δε φαίνονται επικίνδυνες, αλλά δεν πρέπει να τα υποτιμάτε ή να τις αγγίξετε. Δε συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά μπορούν ακόμα να τρυπήσουν το δέρμα με το ρύγχος τους.

 • Πού ζουν: Ευρώπη και Ρωσία

Κουνούπι τίγρης

κουνούπι τίγρης

Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε αυτά τα πλάσματα από τις λευκές ρίγες στο σώμα και τα πόδια τους. Είναι επικίνδυνα επειδή μεταδίδουν Δάγκειο πυρετό, πυρετό Zika και τον ιό Chikungunya.

 • Πού ζουν: Ασία, Βόρεια Αμερική και Χαβάη

Kάστορας

κάστορας

Οι κάστορες ζουν στα λαγούμια τους όταν κάνει κρύο, αλλά μερικές φορές βγαίνουν για αναζήτηση τροφής κάτω από το νερό. Μπορεί να γίνουν πραγματικά επιθετικοί. Σε περίπτωση κινδύνου, οι κάστορες θα προστατεύσουν την επικράτειά , δηλαδή την περιοχή που διαμένουν και τρέφονται. Έτσι, εάν δείτε έναν κάστορα, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από αυτόν για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

 • Πού ζουν: Ισπανία, Γαλλία, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Σκανδιναβία και Ρωσία

Σκαθάρι βομβαρδιστής

επικίνδυνα ζώα

Τα σκαθάρια βομβαρδιστές πήραν την όνομασία τους επειδή όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, εκτοξεύουν ένα καυτό χημικό.

Είναι επικίνδυνο να αγγίξετε αυτά τα σκαθάρια επειδή πιθανότατα θα ενεργοποιήσουν τον αμυντικό μηχανισμό τους, οπότε τα ζώα αυτά θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τον εαυτό του και έτσι θα αποκτήσετε ένα χημικό έγκαυμα. Είναι ακόμη χειρότερο αν η χημική ουσία μπει στα μάτια σας.

 • Πού ζουν: Ρωσία και στη Νότια Ευρασία

Πασχαλίτσα

επικίνδυνα ζώα

Τα περισσότερα είδη πασχαλίτσας είναι ακίνδυνα. Αλλά η πασχαλίτσα αρλεκίνος είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να σας δαγκώσει με τα ισχυρά σαγόνια της, ειδικά όταν είναι πεινασμένη.

Ακόμα και αν το δάγκωμα δεν είναι δηλητηριώδες, θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα τσίμπημα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αλλεργική αντίδραση. Η πιο δημοφιλής αντίδραση είναι η επιπεφυκίτιδα που εμφανίζεται εάν αγγίζετε τα μάτια σας αφού αγγίξετε το έντομο.

 • Πού ζουν: Σιβηρία, Καζακστάν, Ιαπωνία, Μογγολία, Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν

Έχετε δει ποτέ κάποιο από αυτά τα ζώα; Γνωρίζατε ότι είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από αυτά;

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News