stoys-leipsoys-to-proto-ston-kosmo-katafygio-apeleytherosis-aichmaloton-delfinion-93670
10:15

Στους Λειψούς το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών

10:15
News_Room

Καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών: Στους Λειψούς και συγκεκριμένα στο “Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος” έχουν στραφεί τα βλέμματα μεγάλων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος το έργο δημιουργίας του πρώτου, παγκοσμίως, κέντρου απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Στόχος ο τερματισμός της εκμετάλλευσης των δελφινιών σε ζωολογικούς κήπους και θεματικά πάρκα.

καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών

Advertisement

Το πρώτο παγκοσμίως καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας δημιουργεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος. Ανοίγει σε έναν κόλπο στη βόρεια πλευρά των Λειψών και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών σε ζωολογικούς κήπους και θεματικά πάρκα. Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Booking.com, η οποία παράλληλα σταμάτησε να πωλεί εισιτήρια για δελφινάρια.

Καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών: Οι δηλώσεις της διευθύντριας του κέντρου

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια» δήλωσε στη η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

Advertisement

Advertisement

Η μάστιγα της εκμετάλλευσης των δελφινιών

Η εκμετάλλευση των δελφινιών για παραστάσεις έχει βρεθεί στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όμως σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, απαγορεύεται η απελευθέρωσή τους στην ανοικτή θάλασσα καθώς θεωρείται ότι το μεγάλωμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας επιδρά καθοριστικά στα ένστικτα αναζήτησης τροφής και επιβίωσης, με συνέπεια τα αιχμάλωτα δελφίνια που αφήνονται ελεύθερα να πεθάνουν από ασιτία.

Στο νέο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών στους Λειψούς, ωστόσο, τα δελφίνια που τελούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας θα φιλοξενούνται αρχικά στον κόλπο, που θα κλείνει με ένα δίχτυ έτσι ώστε να δημιουργείται μια προστατευμένη δεξαμενή σε μέγεθος πολλαπλάσιο του μεγαλύτερου δελφινάριου της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην Ολλανδία. Στην ίδια δεξαμενή θα ρίχνονται ζωντανά ψάρια, από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου, έτσι ώστε τα θαλάσσια θηλαστικά να ανακτούν σταδιακά το κυνηγετικό τους ένστικτο.

Advertisement

«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξήγησε η κ. Μήλιου, προσθέτοντας ότι το «Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με γνώμονα το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν αντίστοιχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Το καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Στον ίδιο χώρο θα περιθάλπονται επίσης μεγάλα θαλάσσια είδη που συχνά εκβράζονται τραυματισμένα σε παραλίες.

Advertisement