Enimerotiko.gr
Περιβάλλον

Η ελληνική Προβηγκία. Μια οικογένεια καλλιεργεί θάλασσες λεβάντας στους πρόποδες του Ολύμπου

Λεβάντα

Λεβάντα : ένα φυτό με άνθη που μαγεύουν. Οι περιοχές που καλλιεργείτε μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Ειδικά αυτή την εποχή που η λεβάντα ανθίζει.

Άρωμα γαλλικής εξοχής αντιλαμβάνεται το αισθητήριο της όσφρησης όταν πλησιάζει κάποιος στην παλιάμπελα Κολινδρού στο νομό Πιερίας. Μια αγροτική περιοχή μετατράπηκε στην Προβηγκία της Πιερίας.

Το σκηνικό είναι μαγευτικό, ντυμένο στα μωβ, από τις λεβάντες που έχουν ανθίσει. Οι μέλισσες συλλέγουν αδιάκοπα το νέκταρ.

Η λεβάντα είναι ο «μπλε χρυσός» της Προβηγκίας. Μιας πλούσιας μεσογειακής περιοχής της Γαλλίας χάρη στην καλλιέργεια της λεβάντας. Όπως λένε οι χιλιάδες επισκέπτες της, αν ήταν χρώμα θα ήταν το μωβ και αν ήταν γεύση θα ήταν γλυκιά σαν το μέλι από λεβάντα!

Η αλλαγή στην εικόνα της περιοχής με το μωβ της λεβάντας να κυριαρχεί στο τοπίο είναι γεγονός. Η αλλαγή, επί του παρόντος, οφείλεται στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου αγροτικής επιχειρηματικότητας. Με φιλική διαδικασία για το περιβάλλον, η οποία ειδικεύεται στα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά.

Πρόκειται για ένα καινούργιο εγχείρημα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά προπαντός με μια πολύ σοβαρή προοπτική.

Σ’ αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε, με την βοήθεια της «Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α», μέσω του προγράμματος LEADER, μια οικογενειακή μονάδα. Αυτή επεξεργάζεται και τυποποιεί αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Ανήκει στον Κωνσταντίνο Στάμο και φέρει τον τίτλο «Stamos herbs». Μέσα απ’ αυτή τη μονάδα, τα παραγόμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργεί η οικογένεια, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία τους. Όπως άλλωστε είναι και ο σκοπός του προγράμματος.

Λεβάντα : Η συγκομιδή της

Η καλλιέργεια της λεβάντας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, συνδυάζει την ομορφιά και τη μεθυστική μυρωδιά. Η εποχή συγκομιδής της λεβάντας είναι η πιο όμορφη, η δε διαδικασία της συγκομιδής της είναι η πιο εντυπωσιακή εργασία που μπορεί να δει ποτέ κάποιος.

Μια πραγματικά όμορφη εικόνα με αντίθεση δημιουργείται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Ιδιαίτερα με τις οργανωμένες σειρές καλλιεργειών λεβάντας, με εκείνα τα υπέροχα μωβ άνθη που ακόμη δεν έχουν συλλεχθεί.

Η άλλη εικόνα είναι εκείνη όπου έχει πραγματοποιηθεί η συλλογή των ανθών. Μπορεί η εικόνα στο τέλος της συγκομιδής να είναι λίγο μελαγχολική όμως το να παραβρεθεί κανείς στον αποστακτήρα, είναι κάτι που άμεσα αλλάζει και τη διάθεση του επισκέπτη.

Οι μέρες συλλογής της λεβάντας είναι οι πιο κοπιαστικές, μοιάζουν με αγώνα δρόμου. Τα κομμένα άνθη της λεβάντας πρέπει να φτάσουν αυθημερόν, στο αποστακτήριο. Για να μη χαθεί πολύτιμο άρωμα αλλά για να παραχθούν τα θαυματουργά αιθέρια έλαια.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα για ταχύτερη κοπή της λεβάντας. Μέσα σε λίγες ώρες, τα κομμένα άνθη, χωρίς ξήρανση, με απόσταξη ατμού από το νερό (Υδροατμοαπόσταξη), μετατρέπονται σε συμπυκνωμένες θαυματουργές σταγόνες.

Αυτά είναι τα αιθέρια έλαια λεβάντας. Μια απόσταξη για να αποφέρει ένα κιλό από αιθέρια έλαια απαιτούνται 100 κιλά άνθη λεβάντας. Κάθε στρέμμα μπορεί να δώσει 300 με 400 κιλά άνθη.

Το κλίμα, το υψόμετρο, το γεωγραφικό πλάτος, και ο τοπικός καιρός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την συγκομιδή της λεβάντας.

Σε γενικές γραμμές η περίοδος ανθοφορίας της λεβάντας εκτείνεται από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αύξηση της παραγωγής του αιθέριου ελαίου από τους εκκριτικούς αδένες του λουλουδιού.

Η επίδραση του μυθικού βουνού στις εν γένει κλιματολογικές συνθήκες είναι καθοριστικής σημασίας στην παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων. Όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται με σκοπό να δώσουν ξεραμένες δρόγες ή αιθέρια έλαια.

Λεβάντα : Γνωστή για το υπέροχο άρωμά της

Η λεβάντα ήταν γνωστή για το υπέροχο άρωμά της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Από τότε χρησιμοποιούνταν για εξαγωγές με πολύτιμα αιθέρια έλαια. Για λουτρά καθώς και για φαρμακοποιία κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Σήμερα η λεβάντα εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για τη θωράκιση της υγείας μας μέσα από τις αμέτρητες εφαρμογές της.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι δημοφιλές. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών. Όπως σε προϊόντα ευεξίας, σε λοσιόν σώματος, σε άλατα μπάνιου, σε λάδι μασάζ, σε αποσμητικά.

Γνωστή είναι και η χρήση της λεβάντας στην σαπωνοποιία και στα απορρυπαντικά. Η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή αρωμάτων και στην αρωματοθεραπεία για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες.

Μερικές σταγόνες στο λουτρό είναι αρκετές ώστε το λούσιμο να είναι χαλαρωτικό.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες και αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του ελαίου της.

Στην ιατρική αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρό αντισηπτικό, απολυμαντικό, με επουλωτική και αναλγητική δράση καθώς και ως καρδιοτονωτικό, νευροτονωτικό και σπασμολυτικό.

Πιστώνεται με εντομοαπωθητικές, εντομοκτόνες και παρασιτοκτόνες ιδιότητες καθώς διώχνει τον σκώρο, διώχνει όμως και τις ψείρες. Επίσης συνιστάται για την καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας, της νευρικότητας, για τους ρευματισμούς και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Η λεβάντα είναι επίσης ένα μελισσοτροφικό φυτό αφού το μέλι από τα λουλούδια της γίνετε ανάρπαστο. Τέλος χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό φυτό των κήπων, πάρκων και άλλων εξωτερικών χώρων.

Λεβάντα : Ανθισμένο τοπίο

Το υπέροχο τοπίο της Βόρειας Πιερίας μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις αρετές του μικρού μπλε λουλουδιού και να εκτιμηθεί η πραγματική αξία της Λεβάντας, αυτού του φυτού με το ασύγκριτο άρωμα και με τις εξαιρετική φαρμακευτικές αρετές.

Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να γίνει καλλιεργώντας το, δεδομένου ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν στην ανάπτυξή της. Για την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η ανάπτυξη του κλάδου της παραγωγής και μεταποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει ως στόχο να αναδείξει τις διάφορες πτυχές αυτών των φυτών με τα πολλά οικονομικά, γεωγραφικά, και τουριστικά πλεονεκτήματα τους.

Ειδικά για την ανάπτυξη του τουρισμού, η λεβάντα είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο. Γι αυτό λέμε ότι αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει μια βόλτα εκεί στα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες στη Βόρεια Πιερία όπου το τοπίο με τις λεβάντες προσκαλεί τους επισκέπτες να το θαυμάσουν και να αφεθούν στη γαλήνη του.

Η λεβάντα είναι ένα φυτό με άνθη που μαγεύουν και οι περιοχές που καλλιεργείτε μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News