leyteris-arapakis-o-26chronos-psaras-poy-sozei-tis-ellinikes-thalasses-kai-vraveyetai-apo-ton-oie-10224
10:20

Λευτέρης Αραπάκης: Ο 26χρονος ψαράς που σώζει τις ελληνικές θάλασσες και βραβεύεται από τον ΟΗΕ

10:20
Χριστίνα Προφαντή

Ο Λευτέρης Αραπάκης μπορεί μέχρι πρόσφατα να μην είχε καμία σχέση με την αλιεία, ωστόσο, βραβεύεται από τον ΟΗΕ και μάλιστα όντας ο μοναδικός Ευρωπαίος φέτος.

Advertisement

Λευτέρης Αραπάκης: Κέρδισε το βραβείο για τους «Νέους Πρωταθλητές της Γης»

Το βραβείο για τους «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) δίνεται ετησίως σε επτά άτομα, τα οποία εκπροσωπούν την ήπειρό τους στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί πως ο ίδιος ο ΟΗΕ εντόπισε τον Λευτέρη Αραπάκη από συνέντευξή του σε ξένο Μέσο και τον τίμησε με το βραβείο του.

Advertisement

Advertisement

Λευτέρης Αραπάκης: Εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει πλαστικά από τη θάλασσα

Ο Λευτέρης Αραπάκης ίδρυσε την Εναλεία, μία νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Advertisement

Advertisement

Σήμερα η Εναλεία δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας, σε συνεργασία με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία, προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή.

Τα ελληνικά λιμάνια στα οποία δραστηριοποιείται η Εναλεία:

Αίγινα

Κερατσίνι

Λαύριο

Χανιά

Αγιος Νικόλαος

Χαλκίδα

Κύμη

Πάτρα

Κυλλήνη

Λευκάδα

Κέρκυρα

Μηχανιώνα

Νέα Μουδανιά

Σε κάθε λιμάνι υπάρχει ένας άνθρωπος αποκλειστικά γι’ αυτή τη δουλειά. Τα σκουπίδια μπαίνουν σε κάδους οικοδομής ή και πρέσες που υπάρχουν στα λιμάνια. Στη συνέχεια πηγαίνουν στα Κέντρα Διαλογής όπου γίνεται ο διαχωρισμός. Το 50% ανακυκλώνεται και τα άλλα μισά σκουπίδια χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν άλλα προϊόντα, όπως παλτά και μπλούζες, σε συνεργασία με την εταιρεία μόδας Ecoalf στη Μαδρίτη. Ο Περιβαλλοντικός Οργανισμός Healthy Seas παίρνει τα σκουπίδια και τα μετασχηματίζει σε χαλιά, μαγιό και κάλτσες.

Λευτέρης Αραπάκης: Συμβάλλει στην προστασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, το οποίο πλήττεται από την υπεραλίευση και την ρύπανση

Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής περιγράφει πώς ασχολήθηκε με αυτή την δράση. «Δεν είχα καμία σχέση με την αλιεία, εγώ στην ΑΣΟΕΕ έχω σπουδάσει, η οικογένειά μου είναι ψαράδες», λέει. «Πήγαμε για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος στις Κυκλάδες. Εκεί είδαμε ότι οι ψαράδες έβγαζαν μέσα από τη θάλασσα όχι μόνο ψάρια αλλά και πολλά πλαστικά, τα οποία τα πετούσαν ξανά μέσα. Έτσι εκπαιδεύσαμε και οργανώσαμε τους επαγγελματίες αλιείς», αναφέρει συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, το οποίο πλήττεται από την υπεραλίευση και την ρύπανση.

Τα στοιχεία που έδωσε είναι σοκαριστικά, αφού όπως είπε μηνιαίως η Εναλεία μαζεύει περισσότερους από τέσσερις τόνους πλαστικού από τις θάλασσες.

Λευτέρης Αραπάκης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό και τον Θερμαϊκό κόλπο

Σχετικά με το βραβείο από τον ΟΗΕ, αναφέρει ότι «ο λόγος που κερδίσαμε είναι η δράση Mediterranean Cleanup», ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Εμάς η κύρια δουλειά μας είναι αυτή και οι κύριες πηγές εισοδήματος που έχουμε είναι είτε από δωρεές, είτε από χορηγίες», προσθέτοντας ότι «από τις ελληνικές θάλασσες βγάζουμε σκουπίδια από Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Τουρκία, αραβικές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό και τον Θερμαϊκό κόλπο».

Ποιοι άλλοι βραβεύθηκαν

Οι εφτά βραβευθέντες, όλοι κάτω των 30 ετών και από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, επελέγησαν από διεθνή επιτροπή ειδικών ύστερα από ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία, στην τελική φάση της οποίας ήταν 35 ανθυποψήφιοι, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Εκτός από τον Λευτέρη Αραπάκη βραβεύτηκαν επίσης οι:

Niria Alicia Garcia από τις ΗΠΑ

Xiaoyuan Ren από την Κίνα

Vidyut Mohan από την Ινδία

Nzambi Matee από την Κένυα

Max Hidalgo Quinto από το Περού

Fatemah Alzelzela από το Κουβέιτ

Ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου ανακηρυχθεί ο τελικός νικητής.

Σε όλο τον κόσμο οι νέοι δείχνουν τον δρόμο, ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης, τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Το βραβείο προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και συμβουλευτική στους πρωταθλητές, με σκοπό να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.