Enimerotiko.gr
Περιβάλλον

Πετρούπολη: Συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων στις 29/5

Πετρούπολη πορεία διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμάτων

Πετρούπολη:  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής διοργανώνει στις 29 Μαΐου στην πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη, (στις 11.30 πμ), η Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων.

Πορεία Διαμαρτυρίας κατά καύσης απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης ενάντια στην ταφή και την καύση των απορριμμάτων όπως ορίστηκε η 29η Μαΐου, η Πρωτοβουλία διοργανώνει κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις (Θεσ/νίκη, Βόλος, Κρήτη, Εύβοια και αλλού) ευαισθητοποίησης των πολιτών και διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μοντέλο διαχείρισης.

Με το παραπάνω αίτημα το περασμένο Σάββατο (22/Μαΐου) πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία και συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το σταθμό του προαστιακού στα ‘Ανω Λιόσια και μισή ώρα αργότερα έφθασαν στο ΧΥΤΑ όπου με συνθήματα και ομιλίες κατήγγειλαν την κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και την περιφερειακή αρχή, ότι «επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις της Φυλής και σχεδιάζουν παρόμοια μοντέλα και σε άλλες περιοχές. Προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση» στη διαχείριση, το θάψιμο και το άκρως επικίνδυνο για την υγεία κάψιμο. «Γι’ αυτό και πρέπει να κλείσει άμεσα ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ στην Ευρώπη καθώς και όλες οι συνοδές εγκαταστάσεις», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Για την πορεία διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη έχει δημιουργηθεί και εκδήλωση στο facebook

Συλλαλητήριο κατά ΧΥΤΑ στην Πετρούπολη

Στην περιγραφή της εκδήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται τα εξής :

«Περιβαλλοντικές Κινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία κι άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονιζόμαστε και οργανώνουμε
ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο 29/5.

Στην ΑΘΗΝΑ η συγκέντρωση θα γίνει βήμα για να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες, και οργανώνεται το Σάββατο 29/5 στην Πετρούπολη, στην πλατεία Ηρώ (επί της λεωφ. 25ης Μαρτίου) στις 11.30 πμ.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τη διασταύρωση Λακιώτη (επί της λεωφ. Θηβών) για να συναντηθούμε με συναγωνιστές/συναγωνίστριες από δυτ.Αθήνα και αλλού.

Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα απαιτήσουμε:
– Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης και όλες οι εγκαταστάσεις στη Φυλή της Αττικής. Να μη δημιουργηθούν νέες χωματερές.
– Να σταματήσει η καύση που ήδη γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλο και Μηλάκι-Εύβοια) και ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) ενώ σχεδιάζεται σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία Θεσ/νίκης) κι αργότερα στη Δυτική Μακεδονία κ.ά.
– Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων πανελλαδικά.
– Ένα μοντέλο μείωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών και κάτω από κοινωνικό έλεγχο
– Καμιά μετάκληση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί απορριμμάτων
– Να παύσουν οι διώξεις όλων των αγωνιστών στα κινήματα ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες επενδύσεις
– Λήψη μέτρων που θα βάλουν άμεσα φραγμό στην καταστροφή και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της γης και των νερών, των δασών και του αέρα, της σημαντικότερης κληρονομιάς που έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!

Mια βδομάδα πριν, το Σάββατο 22 Μάη, θα προηγηθεί μοτοπορεία προς τις εγκαταστάσεις και το ΧΥΤΑ Φυλής. Το ραντεβού είναι στις 11.30 πμ στον προαστικό των Άνω Λιοσίων.

Συνδιοργανωτές αυτών των δράσεων στην Αθήνα είναι:

* Aνοικτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Άλσους Αγ.Δημητρίου
* Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο & την καύση απορριμμάτων
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής «Κ.Σωτηρίου»
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» (Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή)
* Support earth
* Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει

Χαρά μας θα είναι η λίστα των διοργανωτών να μεγαλώσει και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη του αγώνα!»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News