Enimerotiko.gr
Περιβάλλον

Τον “επικύρηξαν” με 18.000€: Τεράστια αμοιβή για να συλληφθεί ο δολοφόνος της φώκιας ‘Κωστής’ της Αλοννήσου

αμοιβή

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αλοννήσου από το θάνατο της φώκιας- μασκότ από ψαροντούφεκο και δίνεται αμοιβή για να βρεθεί ο δολοφόνος.

Τρεις μέρες έχουν περάσει από τη θλιβερή είδηση του θανάτου της φώκιας της Αλοννήσου. Ο διάσημος “Κωστής” που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί λόγω της “κοινωνικότητάς” του βρέθηκε νεκρός, καρφωμένος με καμάκι μεγάλου διαμετρήματος από ψαροντούφεκο, προκαλώντας θλίψη και οργή όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά σε όλη τη χώρα.

H MOm, Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας προσφέρει χρηματική αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή που θα οδηγήσουν, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη σύλληψη των υπευθύνων για τη θανάτωση της φώκιας «Κωστής».

Το ποσό συγκεντρώθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό μετά την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος THALASSA (10.000 ευρώ), των Αττικών Εκδόσεων και της περιοδικής έκδοσης The TOC (5.000 ευρώ), αλλά και υποστηρικτών της MOm (3000 ευρώ).

Οι πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για τη διαλεύκανση της ταυτότητας του δράστη μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm (τηλ. 2105222888) ή μέσω της πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://el.mom.gr/epikoinwnia).

Η ανακοίνωση της MOm για την αμοιβή

Η είδηση της αποτρόπαιας πράξης έγινε γνωστή το Σάββατο από την εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, MoM η οποία όπως ανέφερε θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου:
“Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακεία δεν έχει όρια! Σήμερα ειδοποιηθήκαμε ότι η νεαρή αρσενική φώκια “Κωστής” (μασκότ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι. Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό!

Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον “Κωστή”. Αυτός που το έπραξε προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.
Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:

– Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.
– Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές.
– Η MOm θα προχωρήσει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου”.

Η Αλόννησος αποτελεί καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας ενώ στο νησί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, η μεγαλύτερη δηλαδή προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο “Κωστής” δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κινδυνεύει από την ανθρώπινη παρουσία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News