piso-apo-tis-kleistes-portes-toy-charemioy-ta-mystika-kai-i-kryfi-zoi-ton-gynaikon-tis-anatolis-97911
22:46

Πίσω από τις “κλειστές” πόρτες του Χαρεμιού: Τα μυστικά και η κρυφή ζωή των γυναικών της Ανατολής.

22:46
Newsroom

Πολυγαμία και χαρέμι, έλλειψη παιδείας και έλλειψη νομικών δικαιωμάτων, αστραφτερά διαμάντια και μπούρκες – η ζωή των αραβικών συζύγων έχει τόσα πολλά στερεότυπα στα μάτια των ξένων που καθίσταται δύσκολο να διακρίνουμε την πραγματικότητα από τους μύθους.

Αποφασίσαμε να μάθουμε ποια είναι η πραγματική ζωή των όμορφων και μυστηριωδών γυναικών της Ανατολής.

Advertisement

Γάμος από συνοικέσιο

  • Οι μισοί από τους γάμους στις αραβικές χώρες κανονίζονται σύμφωνα με τη βούληση των γονέων. Και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κανείς δεν ζητά τη γνώμη του κοριτσιού. Στην πραγματικότητα, εάν η μελλοντική νύφη δεν επιθυμεί τον γαμπρό, μπορεί να αρνηθεί την πρότασή του.
  • Η υπογραφή σύμβασης γάμου είναι υποχρεωτική. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ένας υποχρεωτικός κανόνας στις αραβικές χώρες.
  • Οι γυναίκες της Αραβίας παντρεύονται σπάνια άνδρες από άλλες θρησκείες επειδή μπορούν να απελαθούν από τη χώρα τους για έναν τέτοιο γάμο. Οι άνδρες έχουν περισσότερα προνόμια σε αυτήν την περίπτωση και επιτρέπεται να παντρευτούν χριστιανικά και εβραϊκά κορίτσια. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η σύζυγός τους δεν θα λάβει υπηκοότητα και τα παιδιά θα μείνουν με τον πατέρα τους εάν διαζευχθούν.
  • Η ηλικία γάμου. Στις περισσότερες αραβικές χώρες υπάρχει μια ελάχιστη ηλικία για τους γαμπρούς και τις νύφες, που είναι τα 18 έτη. Για παράδειγμα, οι πολίτες της Τυνησίας μπορούν να παντρευτούν στα 18 σύμφωνα με το νόμο, αλλά η μέση ηλικία των νυφών είναι 25 και για τους γαμπρούς είναι 30. Ωστόσο, σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, οι πρόωροι γάμοι εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς. Στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, για παράδειγμα, τα περισσότερα κορίτσια παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τελετές γάμου

Advertisement

Οι παραδόσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, αλλά  ο γαμπρός και η νύφη από την Αραβία γιορτάζουν το γάμο τους ξεχωριστά.

Advertisement

  • Ο «αρσενικός γάμος» μπορεί να γιορτάζεται σε διαφορετική ημέρα από τον γάμο της νύφης. Κατά κανόνα, είναι πολύ απλός και περιλαμβάνει: τσάι, καφέ, δείπνο και συζήτηση και δεν διαρκεί περισσότερο από 4 ώρες συνολικά. Οι γάμοι των νυφών γιορτάζονται πιο έντονα σε ένα μεγάλο δημαρχείο με σερβιτόρους και καλλιτέχνες.
  • Ο «γυναικείος γάμος» ​​είναι μια ευκαιρία να επιδείξουν τα διαμάντια, τα παπούτσια επώνυμων σχεδιαστών και τα βραδινά ρούχα, γιατί συνήθως όλη αυτή η ομορφιά κρύβεται πίσω από την μαντίλα και τα πέπλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόνο γυναίκες μπορούν να παρευρεθούν σε έναν τέτοιο γάμο. Απαγορεύεται αυστηρά να παρευρεθούν άντρες . Το προσωπικό αποτελείται μόνο από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιστών, φωτογράφων και DJ. Εάν ένας διάσημος τραγουδιστής προσκληθεί στον εορτασμό, δεν θα δει ούτε τη νύφη ούτε τους καλεσμένους, επειδή θα παίζει πίσω από μια οθόνη ή στο διπλανό δωμάτιο και θα ερμηνεύει τα τραγούδια στην κύρια αίθουσα.
  • Η επίσκεψη του συζύγου ανακοινώνεται εκ των προτέρων, ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να καλυφθούν με αμπάγια. Εάν ο σύζυγος φτάσει με τα αδέρφια ή τον πατέρα του, τότε η νύφη καλύπτεται επίσης με μια λευκή αμπάγια επειδή ακόμη και οι συγγενείς του συζύγου της δεν μπορούν να δουν την ομορφιά της.
  • Στον αραβικό πολιτισμό, απαγορεύεται η παρουσίαση αντικειμένων που σχετίζονται με το αλκοόλ , όπως ποτήρια κρασιού και σαμπάνιας. Οι άνθρωποι συνήθως παρουσιάζουν διαφορετικά χειροποίητα έργα τέχνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του μελλοντικού σπιτιού του ζευγαριού. Απαγορεύεται επίσης η παρουσίαση χρυσών κοσμημάτων και μεταξιού για άντρες.

Πολυγαμία

  • Οι περισσότεροι γάμοι είναι μονογαμικοί. Δεν μπορούν όλοι οι Άραβες να έχουν αρκετές γυναίκες. Το Ισλάμ τους επιτρέπει να έχουν έως και 4 συζύγους, αλλά σε κάθε μία από αυτές πρέπει να παρέχεται ένα σπίτι και να έχουν ίσες ποσότητες δώρων, προσοχής, κοσμημάτων και ούτω καθεξής. Η κατοχή πολλών συζύγων είναι προνόμιο των σεΐχη και των πολύ πλούσιων ανθρώπων.
  • Ο πρώτος γάμος είναι ο πιο σημαντικός. Ανεξάρτητα από το πόσες γυναίκες έχει ένας άντρας, ο πρώτος «μεγάλος» γάμος παραμένει σημαντικός και η πρώτη γυναίκα είναι «ανώτερη».
  • Εάν ένας άντρας βρει άλλη γυναίκα, οι υπόλοιπες γυναίκες θα πρέπει να το αποδεχτούν. Πρέπει να ακολουθούν τη θέληση του άνδρα τους και να μην δείχνουν συναισθήματα. Κατά κανόνα, όλες οι γυναίκες ζουν σε διαφορετικά σπίτια και δεν συναντώνται συχνά.

Διαζύγιο

  • Σύμφωνα με την παλιά παράδοση, ένας άντρας που θέλει να χωρίσει τη γυναίκα του μπορεί να επαναλάβει τη φράση «σε χωρίζω» 3 φορές. Μετά από αυτό, η σύζυγός του υποτίθεται ότι θα μείνει στο σπίτι του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι έγκυος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, ο σύζυγος μπορεί να πάρει τη γυναίκα του πίσω απλά λέγοντας , «σε παίρνω πίσω». Επιτρέπεται να επαναλάβει αυτή τη διαδικασία 3 φορές. Μετά το 3ο διαζύγιο, δεν του επιτρέπεται να ξαναπαντρευτεί.
  • Μια γυναίκα μπορεί να υποβάλει αίτηση διαζυγίου εάν ο σύζυγός της δεν της τα παρέχει όλα. Τέτοιες υποθέσεις εξετάζονται προσεκτικά στα δικαστήρια και συχνά εκπληρώνονται. Στον αραβικό κόσμο, οι άνδρες εκφράζουν την αγάπη τους όχι με λουλούδια αλλά με χρυσό και κοσμήματα. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος πρέπει να πάει με τη γυναίκα του σε εστιατόρια και να της αγοράσει ακριβά δώρα και ρούχα. Εάν έχει πολλές συζύγους, τότε πρέπει να δοθεί ίση προσοχή και δώρα σε όλες.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να πάρει διαζύγιο γιατί τα δικαστήρια συχνά λαμβάνουν αποφάσεις με βάση προκαταλήψεις που υποστηρίζουν την πλευρά του συζύγου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Advertisement

Παρά τα στερεότυπα, μια αραβική γυναίκα είναι ιδιαίτερα σεβαστή από τους άνδρες. Δεν πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη για τίποτα.

  • Οι αραβικές γυναίκες ήταν από τις πρώτες που είχαν το δικαίωμα να παντρευτούν σύμφωνα με τη δική τους επιθυμία, να ζητήσουν διαζύγιο και να έχουν τη δική τους ιδιοκτησία. Αυτό συνέβη τον 7ο αιώνα όταν γυναίκες από άλλες χώρες δεν είχαν τέτοια δικαιώματα. Οι ισλαμικοί νόμοι θεώρησαν ότι ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας ως σύμβαση που αναγνωρίζεται ως έγκυρη μόνο όταν και οι δύο σύντροφοι δείχνουν ότι συμφωνούν ως προς αυτό. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, εισήχθη το δικαίωμα μιας γυναίκας να κατέχει περιουσία και να χρησιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία που έφερε στην οικογένεια ή αυτά που κέρδισε.
  • Εβδομαδιαίες γυναικείες μέρες. Μία φορά την εβδομάδα, όλες οι παραλίες, τα υδάτινα πάρκα και τα κέντρα αισθητικής στα Αραβικά Εμιράτα ανοίγουν μόνο για τις γυναίκες. Ένας άντρας δεν επιτρέπεται ούτε καν να εισέλθει σε κανένα από αυτά τα μέρη.
  • Ωστόσο, η γυναίκα ενός μουσουλμάνου κάνει τα πάντα με την άδεια του συζύγου της. Εάν θέλει να πάει κάπου, πρέπει πρώτα να ενημερώσει τον άντρα της για αυτό και να πάρει την άδειά του.

Ρούχα

  • Οι γυναίκες πρέπει να κρύβουν το σώμα τους με χαλαρά ρούχα. Μπορούν να φορούν οτιδήποτε κάτω από αυτά τα χαλαρά ρούχα: μίνι φούστες, τζιν και σορτς. Πολλά μοντέρνα κορίτσια ζηλεύουν τα ρούχα των κοριτσιών της Αραβίας. Αλλά όταν βγαίνει έξω, μια γυναίκα πρέπει να καλυφθεί με ένα χαλαρό φόρεμα έως υα τακούνια και να κρύψει το πρόσωπό της πίσω από ένα πέπλο. Όλα αυτά επειδή η ομορφιά της είναι μόνο για τον σύζυγό της και οι υπόλοιποι άντρες δεν πρέπει να την δουν. Οι εξαιρέσεις είναι «γυναικείες» γιορτές και γάμοι όπου δεν υπάρχουν άντρες. Τότε, οι γυναίκες μπορούν να αναδείξουν τις συλλογές τους από γνωστούς σχεδιαστές. Ωστόσο, αυτό το έθιμο δεν ακολουθείται παντού, αλλά οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους σε όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες.
  • Το Κουβέιτ είναι η μόνη αραβική χώρα όπου οι γυναίκες φορούν ευρωπαϊκά ρούχα στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, πρέπει να είναι διακρητικά και κατάλληλα.
  • Σε αντίθεση με το Κουβέιτ, υπάρχουν χώρες όπως η Υεμένη και το Σουδάν όπου οι παλιές παραδόσεις είναι ακόμη ζωντανές. Οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαύρες ρόμπες που τος κρύβουν  πλήρως από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών.

Εκπαίδευση και εργασία

  • Εάν μια γυναίκα θέλει να λάβει εκπαίδευση, δεν απαγορεύεται. Πολλά κορίτσια πηγαίνουν ακόμη και στο εξωτερικό για σπουδές. Στην Ιορδανία, για παράδειγμα, μόνο το 14% των γυναικών είναι αναλφάβητες. Στα ΗΑΕ, το 77% των κοριτσιών εισέρχονται σε Πανεπιστήμια και αποτελούν το 75% του συνολικού αριθμού των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Al Ain.
  • Οι οικιακές δουλειές εξαρτώνται αποκλειστικά από τις γυναίκες. Αλλά στις πλούσιες χώρες, αυτό το καθήκον εκπληρώνεται από τις υπηρέτριες, και το κύριο καθήκον μιας γυναίκας είναι να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει.
  • Κάνουν καριέρα. Στα ΗΑΕ, το 2% των στελεχών είναι γυναίκες, το 20% των διοικητικών θέσεων καταλαμβάνεται από γυναίκες και το 35% του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι γυναίκες. Στο χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι, το 43% των επενδυτών είναι γυναίκες. Επίσης, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι γυναίκες μπορούν να κατέχουν θέση δικαστή και να εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομική υπηρεσία. Στην Τυνησία περισσότερο από το 26% του κοινοβουλίου αποτελείται από γυναίκες . Το εμπόδιο εδώ μπορεί να είναι μόνο το γεγονός ότι σε πολλές αραβικές χώρες μια γυναίκα δεν μπορεί να πάει στη δουλειά χωρίς την άδεια του συζύγου ή του κηδεμόνα της.
Advertisement