Advertisement
PLUS

Πρέπει να τρώμε αυγά με κηλίδες αίματος;

08:16
Δημήτρης Δημόπουλος

Έχεις σπάσει ποτέ ένα αυγό και ανακάλυψες μέσα μια μικρή κόκκινη κηλίδα αίματος; Αν ναι, τι έκανες;

Το πέταξες ή απλά σήκωσες τους ώμους και συνέχισες το μαγείρεμα; Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι αν τα αυγά με τέτοιες κηλίδες είναι ασφαλή για κατανάλωση. Σε αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε γιατί εμφανίζονται, τι σημαίνουν και αν τα αυγά είναι ασφαλή να τα φάμε.

Advertisement

Είναι ασφαλή τα αυγά με κηλίδες αίματος;

Ναι, είναι – αρκεί να μαγειρευτούν σωστά. Είναι εντελώς ακίνδυνα και δεν προκαλούν ασθένεια. Μπορείς να τα μαγειρέψεις κανονικά. Αν θέλεις, μπορείς με την άκρη ενός μαχαιριού να αφαιρέσεις την κηλίδα πριν το μαγείρεμα.

Advertisement

Επίσης, στο ασπράδι μπορεί να υπάρχουν καφέ “κηλίδες κρέατος”, που είναι μικρά κομμάτια ιστού που πήρε το αυγό περνώντας από τον ωαγωγό. Και αυτά είναι απολύτως ακίνδυνα. Αν όμως το ασπράδι είναι κόκκινο, ροζ ή πράσινο, τότε το αυγό πρέπει να πεταχτεί, καθώς πιθανότατα υπάρχει επικίνδυνη βακτηριακή ανάπτυξη.

Advertisement

Πόσα αυγά έχουν κηλίδες αίματος;

Λιγότερο από 1% των αυγών περιέχουν κηλίδες αίματος, και στα αυγά του σούπερ μάρκετ δύσκολα θα συναντήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία διαλογής, όπου φως περνά μέσα από το αυγό, εντοπίζει και απομακρύνει τέτοια αυγά. Δεν πρόκειται για θέμα υγείας, αλλά για αισθητικό λόγο.

Στα φρέσκα αυγά φάρμας όμως, είναι πιο πιθανό να συναντήσεις τέτοιες κηλίδες, αφού δεν περνούν από την ίδια διαδικασία ελέγχου. Επίσης, τα καφέ αυγά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κηλίδες επειδή λόγω του σκούρου κελύφους είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Advertisement

Γιατί κάποια αυγά έχουν κηλίδες αίματος;

Ένας κοινός μύθος λέει πως αυτό σημαίνει ότι το αυγό ήταν γονιμοποιημένο. Αυτό είναι λάθος. Οι κηλίδες αίματος οφείλονται στη ρήξη μικροσκοπικών αγγείων στις ωοθήκες ή τον ωαγωγό της κότας.

Οι κηλίδες μπορεί να βρίσκονται είτε στον κρόκο είτε στο ασπράδι.

Πάντα να μαγειρεύετε σωστά τα αυγά

Πέρα από τις κηλίδες, η σωστή αποθήκευση και προετοιμασία είναι σημαντική.

Μετά το μαγείρεμα, τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.

Κατά τη μεταφορά, κράτησέ τα δροσερά, π.χ. σε ψυγειάκι ή δίπλα σε παγοκύστη. Απόφυγε τον ήλιο.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από τροφή

Περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, στομαχόπονους, μυαλγίες, πονοκέφαλο και πυρετό. Αν παρουσιαστούν, επικοινώνησε με γιατρό, ξεκουράσου και ενυδατώσου. Είναι επίσης καλό να αναφέρεις το περιστατικό στον αρμόδιο φορέα, καθώς μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο συμβάν ή μέρος μεγαλύτερου προβλήματος.

TAGS:
Advertisement