Tα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα σπιτικά και χειροποίητα τρόφιμα, και τα άλευρα δεν αποτελούν εξαίρεση.
Η παρασκευή αλεύρου στο σπίτι μπορεί να φαίνεται σαν κάτι δύσκολο αλλά είναι εκπληκτικά απλό και δίνει και ικανοποίηση. Με λίγα βασικά συστατικά και εργαλεία, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ποικιλία αλεύρων που καλύπτουν τις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες και τις γαστρονομικές σας προτιμήσεις.
Διαβάστε παρακάτω για έξι τύπους αλεύρων που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι, γλιτώνοντάς σας από το να τρέχετε σε καταστήματα και διασφαλίζοντας ότι έχετε φρέσκο, υψηλής ποιότητας αλεύρι στα χέρια σας.
Οφέλη από την παρασκευή των δικών σας αλεύρων
Υπάρχουν πολλά οφέλη από την παρασκευή των δικών σας αλεύρων στο σπίτι. Πρώτον, σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποιότητα και την πηγή των συστατικών, διασφαλίζοντας ότι το αλεύρι σας είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα και συντηρητικά. Δεύτερον, τα σπιτικά άλευρα μπορούν να προσαρμοστούν στις διατροφικές σας ανάγκες, όπως επιλογές χωρίς γλουτένη ή ολικής αλέσεως. Επιπλέον, η παρασκευή αλεύρου στο σπίτι μπορεί να είναι πιο οικονομική μακροπρόθεσμα, ειδικά αν αγοράζετε δημητριακά χύμα. Τέλος, η διαδικασία παρασκευής αλεύρου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική και εκπαιδευτική εμπειρία, δίνοντάς σας μια βαθύτερη εκτίμηση για τα συστατικά που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα και την ζαχαροπλαστική σας.
Βασικά Εργαλεία και Συστατικά για Σπιτικά Άλευρα
Για να φτιάξετε αλεύρι στο σπίτι, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Ένας υψηλής ποιότητας μύλος σιτηρών ή ένα δυνατό μπλέντερ είναι απαραίτητο για την άλεση των κόκκων σε αλεύρι. Ανάλογα με τον τύπο αλεύρου που θέλετε να φτιάξετε, θα χρειαστείτε διαφορετικούς κόκκους ή σπόρους, όπως σιτάρι, ρύζι ή αμύγδαλα. Ένα λεπτό κόσκινο είναι επίσης χρήσιμο για την επίτευξη της επιθυμητής υφής. Επιπλέον, η ύπαρξη αεροστεγών δοχείων για την αποθήκευση των σπιτικών αλεύρων σας θα βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και στην αποφυγή αλλοίωσης.
Το αλεύρι για κέικ είναι γνωστό για την λεπτή υφή του και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, κάτι που είναι ιδανικό για τη δημιουργία αφράτων κέικ.
Υλικά:
Οδηγίες:
Συμβουλή: Αυτή η σπιτική εκδοχή μιμείται τη χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του εμπορικού αλευριού για κέικ και βοηθά στη δημιουργία τρυφερών, μαλακών κέικ με λεπτή ψίχα.
Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι ένα βολικό συστατικό για γρήγορα ψωμιά και μπισκότα, καθώς περιέχει ήδη διογκωτικά.
Υλικά:
Οδηγίες:
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τυχόν επιπλέον ποσότητα σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε ετικέτα για να αποφύγετε τη σύγχυση με το κανονικό αλεύρι.
Το αλεύρι για ψωμί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, γεγονός που δίνει στο ψωμί τη μαστιχωτή υφή και δομή του.
Συστατικά:
Οδηγίες:
Σημείωση: Η γλουτένη σίτου μπορεί να βρεθεί στο τμήμα για αρτοσκευάσματα ή στο τμήμα υγιεινής διατροφής των περισσότερων παντοπωλείων.
Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, ένα μείγμα αλεύρου χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητο.
Υλικά:
Οδηγίες:
Χρήση: Αντικαταστήστε αυτό το μείγμα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αναλογία 1:1 στις περισσότερες συνταγές. Για καλύτερα αποτελέσματα σε αρτοσκευάσματα, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα συνδετικό υλικό όπως κόμμι ξανθάνης ή κόμμι γκουάρ (συνήθως 1/2 κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι αλεύρι).
Μολονότι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ευρέως διαθέσιμο, η παρασκευή του στο σπίτι σας επιτρέπει να διασφαλίσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητά του.
Συστατικά:
Εξοπλισμός:
Οδηγίες:
Συμβουλή: Το σπιτικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι λιγότερο ραφιναρισμένο αλλά εξακολουθεί να είναι καλό για ψήσιμο, μαγείρεμα και πήξη.
Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι μια θρεπτική εναλλακτική λύση στα ραφιναρισμένα άλευρα, καθώς περιέχει ολόκληρο το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου και του φύτρου.
Συστατικά:
Εξοπλισμός:
Οδηγίες:
Αποθηκεύστε το αλεύρι σε αεροστεγές δοχείο, ιδανικά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να το διατηρήσετε φρέσκο για περισσότερο χρόνο (καθώς τα έλαια στο φύτρο μπορούν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου).
Η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας των σπιτικών αλεύρων. Αποθηκεύστε τα άλευρά σας σε αεροστεγή δοχεία για να τα προστατεύσετε από την υγρασία και τα παράσιτα.Φυλάξτε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως σε ένα ντουλάπι. Για μακροχρόνια αποθήκευση, σκεφτείτε να ψυξετε ή να καταψύξετε τα άλευρά σας, ειδικά τα άλευρα ολικής αλέσεως, τα οποία μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λάδι. Βάλτε ετικέτα στα δοχεία σας με τον τύπο αλεύρου και την ημερομηνία παρασκευής του για να παρακολουθείτε τη φρεσκάδα.
Η παρασκευή του δικού σας αλεύρου στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική προσπάθεια που προσφέρει πολλά οφέλη, από βελτιωμένη ποιότητα και φρεσκάδα έως εξοικονόμηση κόστους και προσαρμογή. Πειραματιζόμενοι με διαφορετικά δημητριακά και μείγματα, μπορείτε να δημιουργήσετε άλευρα που ταιριάζουν στις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες και στις γαστρονομικές σας προτιμήσεις. Αγκαλιάστε την τέχνη των σπιτικών αλεύρων και απολαύστε την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού συστατικού στην κουζίνα σας από την αρχή. Όχι μόνο θα βελτιώσετε το μαγείρεμα και το ψήσιμο σας, αλλά θα αποκτήσετε επίσης μια βαθύτερη εκτίμηση για το απλό αλλά απαραίτητο συστατικό που είναι το αλεύρι.