Οι φακές είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και αγαπημένα φαγητά της νηστείας.
Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, κάνοντάς τις ιδανικές για ένα πλήρες γεύμα. Ωστόσο, μερικές φορές η γεύση τους μπορεί να φαίνεται λίγο απλή.
Το μυστικό για να τις κάνετε ακόμα πιο γευστικές και αρωματικές βρίσκεται σε ένα μπαχαρικό που ίσως δεν είχατε σκεφτεί: το κύμινο. Αυτό το μπαχαρικό θα προσθέσει βάθος και ζεστασιά στο πιάτο, δίνοντάς του έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.
Υλικά:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα (περίπου 5-6 λεπτά).
Προσθέστε τα καρότα και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες (ή την κονσέρβα), το κύμινο, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέστε τις φακές και καλύψτε με νερό ή ζωμό λαχανικών, τόσο ώστε να τις σκεπάζει περίπου 3-4 εκατοστά. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσει η σούπα. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Δοκιμάστε και ρυθμίστε τη γεύση με επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή κύμινο αν το επιθυμείτε.
Σερβίρετε ζεστό με μια δόση ελαιόλαδου και φρέσκο ψωμί.