Enimerotiko.gr
Τεχνολογία

Οι νέες γυναικείες τουαλέτες είναι εντυπωσιακές και έξι φορές πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές

νέο ουρητήριο γυναικών

Απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν σχεδιάσει ένα νέο ουρητήριο γυναικών και ισχυρίζονται ότι είναι έξι φορές πιο αποτελεσματικό από την παραδοσιακή τουαλέτα.

Οι Amber Robyn και Hazel McShane, που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πέρυσι, σχεδίασαν το hands-free Peequal  για τη μεταπτυχιακή τους εργασία που τους ζητήθηκε να λύσουν ένα «πραγματικό πρόβλημα ζωής».

Εμπνεύστηκαν από την προσωπική εμπειρία τους από την πολύωρη αναμονή στην ουρά για την τουαλέτα κατά τη διάρκεια μουσικών φεστιβάλ. Το σχέδιο για το νέο ουρητήριο γυναικών αποτελείται από έξι μονάδες σε σχήμα πίτσας – που σημαίνει ότι τα περισσότερα ουρητήρια μπορούν να χωρέσουν σε μικρότερους χώρους κατά τη διάρκεια υπαίθριων εκδηλώσεων.

Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο μια «”γρήγορη τουαλέτα” για γυναίκες που θέλουν να κατουρήσουν», ανέφεραν οι συν-δημιουργοί στο TodayFM. Πρόσθεσαν τα εξής: «Δεν προσπαθούμε να φέρουμε επανάσταση στην τουαλέτα».

Αντ ‘αυτού, το Peequal βελτιστοποιεί την ουρά αναμονής, που σημαίνει ότι εκείνοι που πρέπει να χρησιμοποιούν κανονικές τουαλέτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια πόρτα που κλειδώνει, ενώ άλλοι μπορούν να μπουν στο νέο ουρητήριο γυναικών και να βγουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
νέο ουρητήριο γυναικών

Οι Amber Probyn και Hazel McShane, που αποφοίτησαν το 2020, σχεδίασαν το hands-free Peequal, το νέο ουρητήριο γυναικών, όταν τους ζητήθηκε να λύσουν ένα «πραγματικό πρόβλημα» για της ανάγκες της μεταπτυχιακής τους εργασίας

 νέο ουρητήριο γυναικών

Ο σχεδιασμός για το νέο ουρητήριο γυναικών, είναι ημι-ιδιωτικός, ώστε να μη φαίνεται τίποτα από τη μέση προς τα κάτω και δοκιμάζεται στο Bristol Comedy Garden αυτό το Σαββατοκύριακο

 νέο ουρητήριο γυναικών

Μια γυναίκα απεικονίζεται χρησιμοποιώντας το πρώτο νέο ουρητήριο γυναικών. Στο πλάι υπάρχουν κολλημένες σημειώσεις με σχόλια για τις δημιουργούς του

Η έρευνα που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού έδειξε ότι οι γυναίκες περιμένουν στην ουρά  για την τουαλέτα έως και 34 φορές περισσότερο από τους άνδρες, επειδή αναλογούν 10 ανδρικά ουρητήρια σε μόλις μία δημόσια γυναικεία τουαλέτα.

Και μόλις φτάσουν στο μπροστινό μέρος της ουράς, έως και 80 τοις εκατό των γυναικών καταλήγει να κάθεται πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας ούτως ή άλλως για να αποφύγουν τα βακτήρια.

Οι δημιουργοί του είπαν: «Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία στον σχεδιασμό για το νέο ουρητήριο γυναικών. Είναι ανοιχτό και οι δεν ακουμπάνε σ αυτό. Ειδικά τώρα με το COVID κανένας δε θέλει να αγγίξει τίποτα.»

Συχνά οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χρησιμοποιήσουν μια παραδοσιακή τουαλέτα λόγω των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργεί η περίοδος, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο αναμονής στην ουρά.

Εάν το νέο ουρητήριο γυναικών χρησιμοποιηθεί ευρέως, όσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική τουαλέτα, ενώ όσες κατουριούνται απελπισμένα μπορούν να κατευθυνθούν προς την ουρά για το Peequal.

Το να μη χάνετε χρόνο για το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας και τον καθαρισμό της τουαλέτας, ή το χαρτί υγείας γύρω από το κάθισμα, είναι επίσης μερικοί τρόποι που βελτιώνουν την απόδοση του νέου ουρητηρίου γυναικών.

Η κα Probyn και η McShane είπαν στο BBC ότι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο να πάνε στην τουαλέτα ή να πάρουν φαγητό όταν δούλευαν σε μουσικά φεστιβάλ επειδή οι ουρές ήταν πολύ μεγάλες.

Η κα McShane σπούδασε φυσική και καινοτομία, ενώ η κα Probyn έχει πτυχίο στην ανθρωπολογία και καινοτομία.

ουρά για τις γυναικείες τουαλέτες

Ουρές για την τουαλέτα στο The Parklife Festival 2017 στο Heaton Park στο Μάντσεστερ

Ουρά για γυναικείες τουαλέτες σε φεστιβάλ

Θαμώνες σε μουσική συναυλία περιμένουν στην ουρά για τις τουαλέτες των γυναικών στο Glastonbury Festival στο Worthy Farm το 2009

 νέο ουρητήριο γυναικών

Σχεδίασαν το σχήμα της λεκάνης τουαλέτας προσαρμόζοντάς το σε διάφορες θέσεις – χαμηλή, υψηλή και φαρδιά – που σημαίνει ότι το νέο ουρητήριο γυναικών είναι κατάλληλο για τις περισσότερες γυναίκες. Στην εικόνα, βλέπετε  μια γραφική απεικόνιση που δείχνει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθεί το ουρητήριο.

Οι δύο σχεδιάστριες μίλησαν με περισσότερες από 2.000 γυναίκες στο Μπρίστολ εστιάζοντας σε εστιατόρια και παμπ, προτού αποφασίσουν να σχεδιάσουν το νέο ουρητήριο γυναικών, το οποίο ισχυρίζονται ότι μειώνει τον χρόνο αναμονής.

Η κα McShane είπε ότι η τουαλέτα συνδέετε σε βάθρο, αλλά προσαρμόζεται σε τρύπα στο έδαφος.

Σχεδίασαν το σχήμα της λεκάνης της τουαλέτας έτσι ώστε να ταιριάζει σε διάφορες θέσεις – χαμηλή, υψηλή και φαρδιά – που σημαίνει ότι τα ουρητήρια είναι κατάλληλα για τις περισσότερες γυναίκες.

Η κα Probyn πρόσθεσε ότι ο χρόνος που σπαταλούν οι γυναίκες στην ουρά για τη δημόσια τουαλέτα «αφαιρεί ώρες από τη ζωή των γυναικών».

Είπε: «Με μια πρώτη ματιά μπορεί να δεις το νέο ουρητήριο γυναικών και να σκεφτείς ότι δεν είσαι σίγουρη αν θέλετε να το δοκιμάσετε.

Αλλά μετά από μερικά αναψυκτικά, και αφού έχετε περιμένει στην ουρά ήδη για περίπου 15 λεπτά – αυτή η επιλογή ξαφνικά γίνεται πολύ πιο ελκυστική.»

 νέο ουρητήριο γυναικών

Το δίδυμο (κα McShane, αριστερά, κα Probyn, δεξιά) βαρέθηκε την ουρά που υπήρχε στις γυναικείες τουαλέτες όταν εργάζονταν σε μουσικά φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας στο BBC ότι θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ να πάνε στην τουαλέτα ή να πάρουν φαγητό

Το ζευγάρι κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στον εμβληματικό διαγωνισμό του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στις νεοσύστατες (start-up) επιχειρήσεις, κερδίζοντας 15.000 £, ανέφερε το BristolPost.

Λέγεται ότι το νέο ουρητήριο γυναικών, το οποίο μεταφέρεται με επίπεδη συσκευασία και μπορεί να τοποθετηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους, εκπέμπει 98% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από τις άλλες φορητές τουαλέτες και είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν  κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από το νέο ουρητήριο γυναικών, ορισμένες γυναίκες εξέφρασαν τα παράπονά τους, αλλά επαίνεσαν τις δύο δημιουργούς που σκέφτηκαν να κάνουν κάτι για το πρόβλημα με την αναμονή στις γυναικείες τουαλέτες.

Κάποια σχολίασε: «Είμαι μέσα για την ουρά τουαλέτας σε  φεστιβάλ που κινείται 6 φορές πιο γρήγορα και στο να έχω 10 λιγότερες ευκαιρίες να ακουμπήσω τη λεκάνη! … Αλλά δεν είμαι σίγουρη για το πώς θα αισθάνομαι με το να έχω το κεφάλι μου πάνω από το διαχωριστικό ενώ κατουράω.»

Άλλες ήταν πιο επικριτικές, όπως είπε κάποια: «Πού είδαν την πρωτοτυπία καθώς φαίνεται απαίσια! Όταν βγάζω τα ρούχα και τα εσώρουχά μου, θέλω τοίχους σε πλήρες ύψος και στέγη πάνω από το κεφάλι μου καθώς και μια κανονική τουαλέτα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες κανονικές και ιδιωτικές τουαλέτες για γυναίκες, δεν είναι αυτή η λύση για τις μεγάλες ουρές ».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει οροφή, ωραία θα είναι όταν βρέχει».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News