to-proto-elliniko-drone-paroysiazetai-sti-diethni-ekthesi-thessalonikis-amp-8211-i-kainotomia-toy-apth-76016
13:09

Το πρώτο Ελληνικό drone παρουσιάζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Η καινοτομία του ΑΠΘ

13:09
Newsroom

Πρώτο ελληνικό drone: Η παρθενική πτήση του πρώτου μη επανδρωμένου αεροχήματος σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2016. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 15 λεπτών. Ένα μήνα αργότερα, βρισκόταν στη ΔΕΘ και στο χώρο που βρίσκονται τα εκθέματα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ένα τρομερό έκθεμα, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από φοιτητές και καθηγητές.

Advertisement

Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για νέες ανακαλύψεις. Το RX-3 παρουσιάστηκε πέρσι, ενώ το RX-4 θα παρουσιαστεί στη φετινή ΔΕΘ (σ.σ. 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης). Το συγκεκριμένο drone σχεδιάστηκε για να προσφέρει υπηρεσίες σε αποστολές χαρτογράφησης. Επίσης, μπορεί να λάβει μέρος σε αποστολές έρευνας, διάσωσης, επιθεώρησης, φύλαξης, αλλά και περιπολίας.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Κύρος Υάκινθος και η επιστημονική ομάδα του.

Πρώτο ελληνικό drone: Εξέλιξη και καινοτόμες ιδέες

Κύρος Υάκινθος:

Ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ανέφερε: «Το μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι γεωμετρίας blended-wing-body, σταθερής πτέρυγας, παρέχοντας τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης-προσγείωσης. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη καινοτομία του έργου.

Advertisement

Οι δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης επιτυγχάνονται με την περιστροφή του συγκροτήματος ώσης κατά 90 μοίρες, σε συνδυασμό με την εκκίνηση κινητήρα συνδεδεμένου με ειδικού τύπου έλικα, εγκατεστημένου στο κέντρο της ατράκτου του αεροχήματος».

Advertisement

Πρώτο ελληνικό drone: Το μέλλον

Νίκος Παπαϊωάννου: «Συμβάλλουν στο brain gain»

Ο Πρύτανης και καθηγητής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είπε: «Συγχαίρω τον καθ. Κύρο Υάκινθο και την επιστημονική του ομάδα. Με τις καινοτόμες δράσεις τους, όπως αυτή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των UAVs συμβάλλουν στην εθνική ανάπτυξη. Επίσης, συμβάλλουν στην απασχόληση νέων επιστημόνων, κρατώντας τους στην πατρίδα και συμβάλλοντας ουσιαστικά στο brain gain».

Στράτος Στυλιανίδης: «Θα επενδυθούν χρήματα σε επίπεδα υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού»

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και αν. καθηγητής, δήλωσε:«Θα δρομολογήσουμε σειρά δράσεων έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης, που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων του ΑΠΘ. Οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

Στράτος Στυλιανίδης: «Πρωτοπόρο στην Ευρώπη, το ΑΠΘ»

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και αν. καθηγητής, επεσήμανε: «Υπήρξα εκ των εμπνευστών της πρότασης, ενώ συμμετέχω ενεργά και στην ομάδα έργου. Η συγκεκριμένη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροχήματα σε πληθώρα εφαρμογών, γεγονός που καθιστά το ΑΠΘ πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Advertisement

Κύρος Υάκινθος: «Η τεχνολογία UAVs μπορεί να καλύψει το πολιτικό και αμυντικό επίπεδο αναγκών της Ελλάδας»

Ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, τόνισε: «Πιστεύω ότι η τεχνολογία των UAVs είναι μία τεχνολογία που μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της πατρίδας μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Το πιο ευχάριστο είναι ότι νέοι επιστήμονες, διπλωματούχοι Μηχανικοί, επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε έργα ανάπτυξης μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, παράγοντας υψηλή και χρήσιμη τεχνολογία, εκπονώντας παράλληλα τα διδακτορικά τους με πολύ καλή χρηματοδότηση».