thelo-na-doso-to-10-minon-paidaki-moy-gia-yiothesia-poy-mporo-na-apeythyntho-109981
19:47

«Θέλω να δώσω το 10 μηνών παιδάκι μου για υιοθεσία. Που μπορώ να απευθυνθώ;»

19:47
Χριστίνα Προφαντή

Υιοθεσία ανηλίκου – Μία μητέρα που ζει σε άσχημες συνθήκες έχει πάρει την δύσκολη απόφαση να δώσει το 10 μηνών παιδί της για υιοθεσία.

«Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών. Οι συνθήκες της ζωής μου δεν είναι κατάλληλες για ένα παιδί. Δεν μπορώ να υποστηρίξω το μεγάλωμα του. Επιθυμώ, γιατί πιστεύω, ότι αυτό είναι το καλύτερο και το πιο υγιές για το παιδί, να βρω ένα ζευγάρι ή ακόμη και μονογονεϊκή οικογένεια, που να αγαπάει τα παιδιά, αξιόλογη και κατάλληλη, για να υιοθετήσει το παιδί. Δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά και θέλω να αποφύγω τη δημόσια διαδικασία, γιατί θα είναι επιζήμια για το παιδί. Μπορείτε να με βοηθήσετε, πού θα μπορούσα να απευθυνθώ;»

Advertisement

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Καταρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ως υιοθεσία νοείται η νομική πράξη με την οποία το παιδί αποκόπτεται νομικά από την φυσική – βιολογική του οικογένεια και εντάσσεται πλήρως νομικά στην οικογένεια των θετών του γονέων. Για να υιοθετηθεί ένα ανήλικο παιδί, πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Advertisement

1) αυτός που πραγματοποιεί την Υιοθεσία ανηλίκου να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα (30) χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα (60),

Advertisement

2) η διαφορά του θετού γονέα από το ανήλικο τέκνο να είναι μεγαλύτερη από δέκα οκτώ (18) χρόνια, αλλά όχι περισσότερη από πενήντα (50) χρόνια, περιορισμός που δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που ένας σύζυγος επιθυμεί να υιοθετήσει τέκνο που υιοθετείται ή έχει ήδη υιοθετηθεί από το σύζυγό του,

3) απαιτείται να υπάρχει αυτοπρόσωπη συναίνεση τόσο των φυσικών γονέων ή του επιτρόπου (σε περίπτωση που δεν υπάρχει γονέας) όσο και του υποψήφιου θετού γονέα. Η συναίνεση των φυσικών γονέων δεν επιτρέπεται να δίδεται πριν από την συμπλήρωση τριών (3) μηνών από την γέννηση του τέκνου,

4) απαιτείται να μην υπάρχει άλλος θετός γονέας, εκτός αν πρόκειται για τον σύζυγο του υποψήφιου θετού γονέα.

Advertisement

Στην πράξη, οι υιοθεσίες διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, όμως στην περίπτωσή σας, αφού θέλετε η διαδικασία να γίνει σχετικά γρήγορα μπορείτε να επιχειρήσετε την ιδιωτική υιοθεσία, στην οποία οι υποψήφιοι θετοί γονείς είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με το υιοθετούμενο παιδί (συνήθως μέσω κάποιου ιατρικού ή γυναικολογικού κέντρου).

Η διαδικασία που έχει η Υιοθεσία ανηλίκου απαιτεί σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί και αφού βρεθεί το ζευγάρι που επιθυμεί να υιοθετήσει το παιδί χρειάζεται η συναίνεση των γονέων. Αν εσείς έχετε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού λόγω γέννησής του χωρίς γάμο ή αν δεν έχει πραγματοποιηθεί εκούσια ή δικαστική αναγνώριση ή αν δεν υπάρχει πατέρας (άγνωστος ή αποθανών) τότε μπορείτε και μόνη σας να συναινέσετε στην υιοθεσία του παιδιού σας χωρίς να απαιτείται η έγκριση από κάποιον άλλον.

Η Υιοθεσία ανηλίκου πρέπει να αποσκοπεί πάντα και πρωτίστως στο συμφέρον του τέκνου

Η Υιοθεσία ανηλίκου πρέπει να αποσκοπεί πάντα και πρωτίστως στο συμφέρον του τέκνου (1542 ΑΚ) και θα πρέπει να υπάρχει, μαζί με τη συναίνεση των φυσικών γονέων, και η συναίνεση των θετών. Η υιοθεσία τηρείται πάντοτε μυστική σύμφωνα με το άρθρο 1559 ΑΚ και μόνο μετά την ενηλικίωσή του το τέκνο έχει δικαίωμα να μάθει τα στοιχεία των πραγματικών του γονιών.

Συνεπώς στην περίπτωσή σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ίδρυμα ή γυναικολογικό κέντρο τα οποία θα σας φέρουν σε επαφή με κάποιο ζευγάρι που επιθυμεί να υιοθετήσει ή ακόμα και με κάποιο μεμονωμένο άτομο που δεν είναι παντρεμένο και επιθυμεί να υιοθετήσει (αρκεί βέβαια στην περίπτωση αυτή να κριθεί από το δικαστήριο ότι η Υιοθεσία ανηλίκου από μονογονεϊκή οικογένεια είναι καθ’ όλα προς το συμφέρον του τέκνου) και να ξεκινήσετε έτσι όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί μια νομότυπη υιοθεσία.

Advertisement

Δάφνη Ι. Σιώπη Δικηγόρος LLM

Πηγή : singleparent.gr