to-vinteo-poy-kollaei-to-myalo-i-pseydaisthisi-poy-ekane-mechri-kai-mathimatikoys-na-amp-8220-skisoyn-amp-8221-ta-ptychia-toys-88716
12:53

Το βίντεο που «κολλάει το μυαλό», η ψευδαίσθηση που έκανε μέχρι και μαθηματικούς να “σκίσουν” τα πτυχία τους

12:53
Νίκη Μουλά

Η οπτική ψευδαίσθηση με κύβους, δείχνει σε βίντεο δύο διάφανους κύβους σε μπλε φόντο που μετακινούνται στην οθόνη κυκλικά, καθώς αναβοσβήνουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν κουνιούνται καθόλου.

Το φαινόμενο λέγεται Reverse Phi Illusion και το βίντεο, που μοιράστηκε στο twitter από τον χρήστη science Girl, μέσα σε λίγες ώρες έχει γίνει viral.

Advertisement

Απεικονίζει δύο 3D κύβους που αναβοσβήνουν σε άσπρο και μαύρο σε γαλάζιο φόντο, ενώ στο κέντρο εμφανίζονται βέλη που δείχνουν την κατεύθυνση κίνησης.

Advertisement

Advertisement

Το τρικ οφείλεται στην ουσία στο φως που αναβοσβήνει (οι μαύρες και άσπρες γραμμές) και το οποίο μπερδεύει το μυαλό, δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης.

Advertisement

Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε έναν από τους δύο κύβους και με το μάτι σας να κοιτάτε σταθερά την απόσταση της γραμμής, πχ του δεξιά κύβου προς το εξωτερικό όριο του μπλε φόντου. Θα παρατηρήσετε ότι η απόσταση παραμένει σταθερή, ενώ αναβοσβήνει το φως. Οι κύβοι δεν μετακινούνται. Η αίσθηση της κίνησης είναι τελείως ψευδής και οφείλεται στο φως που αναβοσβήνει.

Το βίντεο έχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια προβολές και αμέτρητα σχόλια. Το φαινόμενο το έχει εξηγήσει λεπτομερώς από το 2011 το Πανεπιστήμιο του Στανφορντ και το αντιλαμβάνονται πέρα από τους ανθρώπους και τα ζώα και τα έντομα.

Advertisement

Οπτική ψευδαίσθηση με κύβους έχει προκαλέσει καβγά αμφισβήτησης

Στα social media, παρά την σαφή επεξήγηση του φαινομένου, έχει ανάψει για τα καλά ο καυγάς της αμφισβήτησης.

Οπτική ψευδαίσθηση με κύβους στο διαδίκτυο

Οπτική ψευδαίσθηση με κύβους στο διαδίκτυο

Οπτική ψευδαίσθηση με κύβους στο διαδίκτυο