Enimerotiko.gr
PLUS Τουρισμός

2 ελληνικές παραλίες στις πιο ασφαλείς της Ευρώπης για φέτος το καλοκαίρι

Έχει γραφτεί δεκάδες φορές πως η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι, έχει φέτος ένα ακόμη ασύγκριτο πλεονέκτημα στην προσέλκυση τουριστών.

Αυτό είναι η ασφάλεια που παρέχει στον ταξιδιώτη αναφορικά με την πανδημία. Βρίσκεται μεταξύ των χωρών που σημείωσαν τα λιγότερα κρούσματα, ενώ έχει συγκριτικά μικρότερο αριθμό θυμάτων από άλλες περιοχές της Ευρώπης που παραδοσιακά προσελκύουν τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μετά την τεράστια διάκριση με τις «γαλάζιες σημαίες», όπου η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, τώρα περιοχές της χώρας μας κερδίζουν και στον παράγοντα ασφάλεια, για το φετινό καλοκαίρι.

Το Forbes αναδημοσιεύει την Τρίτη τη λίστα με τις 10 πιο ασφαλείς παραλίες στην Ευρώπη, βασιζόμενο στην έρευνα του EBD (European Best Destinations – Οργανισμός Καλύτερων Προορισμών στην Ευρώπη) το οποίο βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του δικτύου EDEN (Εξαιρετικοί Ευρωπαϊκοί Προορισμοί) της Κομισιόν. Στη δεκάδα, εκτός από τις δύο ελληνικές παραλίες περιλαμβάνονται παραλίες στην Πορτογαλία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που επίσης σημείωσαν μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Πώς προκύπτουν οι ασφαλείς παραλίες εν μέσω πανδημίας

Το EBD λοιπόν συνέταξε μια λίστα στην οποία περιλαμβάνει προορισμούς ανά την Ευρώπη όπου είναι πιο ασφαλές για τον τουρίστα να ταξιδέψει και να απολαύσει τη θάλασσα και τις διακοπές του. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η επιλογή έγινε με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα (από 10 ως και 600 φορές λιγότερα κρούσματα, όπως σημειώνει), το μέγεθος της παραλίας και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να απολαύσει κάθε άτομο σε αυτή.

Επιπλέον, η επιλογή έγινε με βάση τις παροχές και τα τουριστικά καταλύματα στην περιοχή πέριξ της παραλίας και συγκεκριμένα την επιλογή ιδιωτικών εξοχικών, τουριστικών διαμερισμάτων, μικρών και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείων που διασφαλίζουν έτσι την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στους επισκέπτες τους.

Σημείο κλειδί για την επιλογή, αποτελεί σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό και το πρωτόκολλο υγείας των ξενοδοχείων (κάτι που η Ελλάδα έχει αναπτύξει διεξοδικά για το σύνολο της Επικράτειας), αλλά και η ύπαρξη νοσοκομείων ή άλλων μονάδων υγείας στην περιοχή που δεν έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό ασθενών.

Κάπως έτσι προέκυψε το Τοπ 10, στο οποίο η Ελλάδα διαθέτει δύο προορισμούς, ομολογουμένως όχι από τους πιο προφανείς σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οι πιο εναλλακτικοί προορισμοί φαίνεται να ξεχωρίζουν φέτος, με δεδομένες τις δυσκολίες που προβάλει ο κορωνοϊός, κάτι που σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα ξένου Τύπου, όπως εκείνο της BILD, τη Δευτέρα.

Πρώτη, πρώτη στη λίστα του EBD βρίσκεται η παραλία Μονολίθι Πρεβέζης, καθώς όπως σημειώνει η δημοσίευση η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επηρεάστηκαν λιγότερο από τον κορωνοϊό (σχεδόν 50 φορές λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα).

Στην περιγραφή, πριν οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες παρακολουθήσουν τα υπέροχα νερά της Δυτικής Ελλάδας, αναφέρεται πως τα φίλτρα των κλιματιστικών στα καταλύματα αντικαθίστανται κάθε φορά που στο δωμάτιο μπαίνει νέος επισκέπτης, αλλά και η υποχρεωτική τήρηση 4 μέτρων από ομπρέλα σε ομπρέλα.

Το Μονολίθι περιγράφεται ως μια από τις πιο μακριές παραλίες στην Ευρώπη, με 22χλμ ακτογραμμής και πλάτος τουλάχιστον 80 μέτρων. Η καμπάνια “Πρέβεζα 2020 Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!” όπως λανσαρίστηκε από το Δήμο Πρέβεζας στα πρώτα τηλεοπτικά αφιερώματα προβολής της Πρέβεζας για το 2020, αφορά το κεντρικό concept του μοναδικού συνδυασμού ασφάλειας και ελευθερίας που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες ο Δήμος Πρέβεζας, το φετινό διαφορετικό καλοκαίρι.

Αυτό αναπτύσσεται χάριν στην ασφαλέστερη και ατελείωτη παραλία ενιαίας αμμουδιάς αλλά και τα αμέτρητα τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς σε όλες τις πανέμορφες παραλίες καθώς και του μη βιομηχανικού μαζικού αλλά οικογενειακού τουριστικού σκηνικού με υψηλό επαγγελματισμό και ποιότητα παροχών, το οποίο απλώνεται γεωγραφικά σε όλη την παραλιακή, πεδινή, ορεινή και αστική ζώνη του «νησιού της Ηπείρου» όπως πλέον αποκαλείται η Πρέβεζα.

Η δεύτερη παραλία της Ελλάδας στο Τοπ 10 των ασφαλέστερων, βρίσκεται στην Κέρκυρα
Μια λωρίδα άμμου στη νοτιοδυτική Κέρκυρα που εκτείνεται για αρκετά χιλιόμετρα ανάμεσα στην ανοιχτή θάλασσα του βόρειου Ιονίου και τη λίμνη Κορισσίων, σε άλλα σημεία λεπταίνει και σε άλλα γίνεται αρκετά πλατειά.

Η παραλία Χαλικούνας καταλαμβάνει μια θέση ανάμεσα στις ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για την ατελείωτη αμμουδιά της και το γεγονός πως βρίσκεται στη φύση, μακριά από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στον Χαλικούνα της Κέρκυρας μπορούν να έχουν την απαραίτητη απόσταση
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κέρκυρα κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος του οποίου αποτελεί και κομμάτι, και σε απόσταση περίπου 26 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο. Έχει καφέ ψιλή άμμο και μόνιμα κύματα ότι πρέπει για ιστιοπλοΐα και αθλητικές δραστηριότητες.

Οι παραλίες στο εξωτερικό για… social distancing

Comporta, Alentejo στην Πορτογαλία

Ορισμένες φορές μπορεί κανείς να μείνει για ώρες σε αυτήν την παραλία και να μην συναντήσει κανέναν.

Μέχρι πρόσφατα, η Μαντόνα ίππευε το άλογό της κάθε πρωί Κυριακής και απολάμβανε την ηρεμία των 20 χιλιομέτρων της αμμώδους ακτής. Το Alentejo είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη (έως και 600 φορές λιγότερα κρούσματα)..

“Η Πορτογαλία έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα υπέροχων παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της, ιδανική για οικογενειακές διακοπές”, υπογραμμίζει το EBD. “Η παραλία Comporta απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης”.

Η Comporta προσφέρει τουριστικά διαμερίσματα, ιδιωτικές βίλες και μικρά ξενοδοχεία, ενώ η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει σύστημα ετικέτας “Safe and Clean” προκειμένου να εγγυηθεί μια διαμονή που πληροί όλα τα μέτρα υγείας.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και τα υπόλοιπα την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

Χερσόνησος Hel, Πολωνία

 Μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό. Υπάρχουν έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εδώ, τα νοσοκομεία δεν έχουν φθάσει ποτέ στα όριά τους, ενώ η Πολωνία έχει περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες ανά κάτοικο σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων την Ολλανδία και την Ελβετία.

“Μετά από μια πτήση προς το Γκντανσκ, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, οδηγήστε με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας προς την  Χερσόνησο Hel η οποία, παρά το όνομά της, είναι πραγματικός παράδεισος επί Γης”, προτείνει η EBD.

Αυτή η τεράστια λωρίδα άμμου έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και πλάτος έως 3 χιλιόμετρα. “Σας συνιστούμε να νοικιάσετε ποδήλατο για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά αυτής της μοναδικής στην Ευρώπη χερσονήσου. Εάν έχετε χρόνο – και ειδικά για τους πιο αθλητικούς τύπους, σας προτείνουμε ένα ταξίδι με ποδήλατο 4 έως 5 ημερών με στάσεις κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολωνίας.

Τα πολωνικά σύνορα θα ανοίξουν στους ταξιδιώτες από τις 13 Ιουνίου, χωρίς απαίτηση για καραντίνα.

Porto Santo, νησιά Μαδέρα- Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς φέτος το καλοκαίρι: περιοχές όπως οι Αζόρες, το Αλεντέιο και το Αλγκάρβε έχουν αποφύγει σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος μετάδοσης του ιού, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Μαδέρα, στην πραγματικότητα, είναι η λιγότερο επηρεασμένη περιφέρεια της Πορτογαλίας.

“Μετά από μήνες περιορισμού, πρόκειται για έναν τέλειος προορισμό για χαλάρωση στη φύση. Η Μαδέρα είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από πολλά νησιά. Υπάρχει η Μαδέρα, το κύριο νησί, αλλά και άλλα μικρά νησιά όπως το Πόρτο Σάντο, (5.500 κατοίκων)”, γράφει η EBD.

Οι χρυσές, αμμώδεις παραλίες του Πόρτο Σάντο είναι παγκοσμίως γνωστές, ιδίως για τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου τους. Η περιοχή συνδυάζει, δε, τις εναλλακτικές θεραπείες με αμμόλουτρα με εκείνες του σπα με θαλασσινό νερό.

Ανοίγει ξανά στους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

Παραλία Riviera Bay – Μάλτα

Υπήρξαν έως και 55 φορές λιγότερα κρούσματα κορονοϊού στη Μάλτα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη νησιωτική χώρα να διαθέτει περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες ανά κάτοικο σε σχέση με τη Φινλανδία, την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο – γενικά η επιδημία ήταν πολύ περιορισμένη στη συγκεκριμένη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

“Βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και ανακαλύψτε τους θησαυρούς και τον πλούτο ενός από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ευρώπη”, συμβουλεύει η EBD. “Απλώστε την πετσέτα σας στην παραλία του κόλπου της Ριβιέρα ή σε μια από τις πολλές άλλες παραλίες ή αν θέλετε να απομακρυνθείτε αυτό το καλοκαίρι, κάντε κράτηση για διαμονή στο Gozo, ένα μικρότερο νησί, ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης, τους πεζοπόρους ή τους scuba divers.

Οι πύλες για τους ταξιδιώτες ανοίγουν την 1η Ιουλίου.

Meia Pralia, Lagos , Algarve – Πορτογαλία

Όπως συμβαίνει και αλλού στην Πορτογαλία το Αλγκάρβε είναι μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί σχετικά λιγότερο στην Ευρώπη από την πανδημία – και το Λάγος είναι μια από τις λιγότερο επηρεασμένες πόλεις του Αλγκάρβε.

“Το Λάγος έχει ένα πολύ ωραίο ιστορικό κέντρο με παραδοσιακά καταστήματα, μοντέρνα μπαρ και καφέ, μια αγορά φρέσκων φρούτων και ψαριών και υπέροχες παραλίες”, εξηγεί η EBD. “Η μεγαλύτερη παραλία στο Λάγος είναι η “Meia Praia” και, ακόμη και αν “Meia” σημαίνει “μεσαίου μεγέθους” στα Πορτογαλικά”, το μήκος της φθάνει τα πέντε χιλιόμετρα χρυσής άμμου.

Η επαναλειτουργία των μονάδων για τους ταξιδιώτες, όπως και για την υπόλοιπη Πορτογαλία, αρχίζει την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

Παραλία Jurmala- Λετονία

Η Jurmala είναι ένας προορισμός με την σήμανση “EDEN”, ​​η οποία αποδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβράβευση των καλύτερων βιώσιμων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη. Το δίκτυο EDEN περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 90 βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς.

Με μήκος 33 χιλιομέτρων ψιλής, καθαρής άμμου, η συγκεκριμένη περιοχή της Λετονίας είναι ένας από τους καλύτερους βιώσιμους προορισμούς ευεξίας στην Ευρώπη. “Είτε μένετε σε μία από τις πολλές ξύλινες βίλες τύπου αρ νουβό είτε κάνετε κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχείο με σπα, περιποιήσεις, μασάζ”, γράφει η EBD, “η μυρωδιά της θάλασσας και ένα γλυκό άρωμα πεύκων κατακλύζουν τον αέρα”.

Η Λετονία έχει πληγεί 60 φορές λιγότερο από τον κορονοϊό σε σχέση με τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες κατά κεφαλή.

Ανοίγει εκ νέου για τους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

Παραλία Nida – Λιθουανία

Ένα μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, ιδανικό για καλώς εννοούμενη απομόνωση και επανασύνδεση με τη φύση, η Nida βρίσκεται μία ώρα με το αυτοκίνητο από την Klaipéda και τέσσερις ώρες από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

“Περισσότερα από 100 χιλιόμετρα ψιλής άμμου σας περιμένουν σε αυτό το παραδεισένιο μέρος, το οποίο μοιάζει σχεδόν ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο”, εξηγεί η EBD.

“Η θάλασσα, οι αμμόλοφοι, το δάσος και εσείς: το πρόγραμμά σας για τις επόμενες διακοπές σας”.

Ψηλά στη λίστα των Λιθουανών και Γερμανών τουριστών, η παραλία στον Ισθμό της Κουρλάνδης “μυρίζει πεύκο αναμεμιγμένο με το γλυκό ιωδιούχο άρωμα της θάλασσας. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο επί τόπου: υπάρχει μια μεγάλη ποδηλατική διαδρομή που διατρέχει σχεδόν κατά μήκος τον Ισθμό ή να κάνετε θαλάσσια σπορ (kitsurfing, windsurfing). Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον αμμόλοφο Parnidis, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη (δεύτερο μετά τον αμμόλοφο του Πιλά, που βρίσκεται στην Ακουιτανία της Γαλλίας). “

Με 40 φορές λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες, η Λιθουανία βρίσκεται ψηλά στον μέσο όρο του αριθμού νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο. (Μόνο η Γερμανία και η Αυστρία τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη).

Η τουριστική περίοδος αρχίζει εκ νέου την 1η Ιουλίου.

Παραλία Binz , Νησί Rugen – Γερμανία

Η συγκεκριμένη αμμώδης παραλία μήκους 5 χιλιομέτρων θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και μακρύτερες κατά μήκος των γερμανικών ακτών της Βαλτικής.

Η Γερμανία επηρεάστηκε 10 φορές λιγότερο από τον κορονοϊό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συγκεκριμένα το κρατίδιο  Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία εμφάνισε 80 φορές λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

“Το νησί Rügen είναι ένας τέλειος προορισμός για τους φυσιολάτρες και το Binz είναι ένα από τα πλέον γνωστά θέρετρα, ωστόσο μπορείτε να κάνετε κράτηση στο Sellin, στο Göhren ή οπουδήποτε αλλού στο νησί”, αναφέρει η EBD.

Η Γερμανία θα ανοίξει τα σύνορά της από τις 15 Ιουνίου, ωστόσο η τουριστική περίοδος με διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News