Enimerotiko.gr
Τουρισμός

Σαλέ στα Τζουμέρκα βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και το εσωτερικό του μαγεύει τους επισκέπτες

Ορίζοντες δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό όνομα το πολυβραβευμένο αλπικό σαλέ στα Τζουμέρκα. Βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος από έλατα και κέδρους, στους πρόποδες της βουνοκορυφής «Στρογγούλα». Το τοπίο μαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Οι Ορίζοντες αποτελούν έναν τόπο χαλάρωσης, ένα ορεινό σαλέ μοναδικών προδιαγραφών.

Οι «Ορίζοντες Τζουμέρκων» βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. στα ορεινά Τζουμέρκα Ηπείρου, σε απόσταση 1,5χλμ απο το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων. Σε μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Natura.

Οι Ορίζοντες η μικρή ξενοδοχειακή μονάδα 12 δωματίων και 5 αστέρων ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι Ορίζοντες έχουν βραβευτεί από το Trip Advisor. Πίσω από το εγχείρημα της δημιουργίας των «Οριζόντων», δύο τριαντάρηδες, αδέλφια από την Άρτα, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σταμάτης. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ ο πρώτος και μαθηματικός ο δεύτερος.

Η πρώτη εντύπωση επιβεβαιώνει την αποδοχή του πρότζεκτ που από κοινού ανέλαβαν. Ένα μινιμάλ, απέριττα κομψό κτίριο που συντίθεται από πέτρα, γυαλί και ξύλο. Μέσα σε πυκνό δάσος από έλατο στους πρόποδες της Στρογγούλας (κορυφή των Τζουμέρκων).

Αφήνουν την αίσθηση ότι αναπαυτικά καθισμένος βρίσκεσαι, εντούτοις, στην καρδιά του βουνού. «Η περιοχή μας είναι οικεία- η μητέρα μάς κατάγεται από τους Μελισσουργούς. Εμείς ανεβαίναμε τα καλοκαίρια από την Άρτα. Τα έχουμε περπατήσει και εξερευνήσει από παιδιά αυτά τα βουνά.

Το φυσικό περιβάλλον, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας σαγήνεψε από τότε. Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεων της παιδικής μας ηλικίας. Όταν μας δόθηκε η ευκαιρία επενδύσαμε εδώ. Αναλάβαμε και το ανάλογο ρίσκο γιατί είναι μια περιοχή μη προβεβλημένη και με αρκετά, τότε, προβλήματα υποδομών», λέει ο Βασίλης.

Οι Ορίζοντες και το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Το “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”, είναι μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, σπάνιου φυσικού κάλλους. Το ξενοδοχείο είναι κτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο, στα 1.000 μέτρα. Αλλά έχει εύκολη οδική πρόσβαση και το συγκεκριμένο σημείο έχει μεγάλο, περιμετρικό σχεδόν άνοιγμα. Και θέα στα Τζουμέρκα και όλη την οροσειρά της νότιας Πίνδου, μέχρι το Περιστέρι και το Μιτσικέλι στα Γιάννενα.

Οι Ορίζοντες βρίσκονται στην αρχή ενός αιωνόβιου δάσους από έλατα και κέδρους. Όσο ανεβαίνεις υψόμετρο η βλάστηση γίνεται ελατόφυτη, ενώ στα ρέματα και τους καταρράκτες υπάρχουν πλατάνια. Μετά τα 1.600 μέτρα ξεκινά η αλπική ζώνη, γυμνή ή με ποώδη βλάστηση.

Ήθελαν ένα κτίριο αρμονικά «δεμένο» με το φυσικό περιβάλλον, που δεν θα εμφανίζει μεγάλους όγκους. “Η αρχιτεκτονική του είναι μοντέρνα αλλά στηριχτήκαμε σε υλικά της φύσης- πέτρα, γυαλί και ξύλο σε διάφορους συνδυασμούς.

Οι τζαμαρίες έχουν μεγάλα ανοίγματα, χρησιμοποιήσαμε πέτρα στο χρώμα της ώχρας, όπως είναι και το έδαφος εδώ. Όλα τα εμφανή σημεία που είχαμε τη δυνατότητα, εσωτερικά και εξωτερικά, καλύφθηκαν με ξύλο. Και προσέξαμε ιδιαίτερα το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης. Εφαρμόζουμε πράσινες πολιτικές βάση των αυστηρότερων προδιαγραφών για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση”.

Οι Ορίζοντες και το απαιτητικό πρότζεκτ

Το πρότζεκτ ήταν πολύ απαιτητικό. Απαίτησε εξειδικευμένες γνώσεις και τον συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων του τόπου. “Έπρεπε στο υψόμετρο που βρισκόμαστε και «ανοιχτοί» στον καιρό πανταχόθεν να ληφθούν υπόψη και ακραίες καιρικές συνθήκες. Αλλιώς δεν μπορείς εδώ πάνω να ανταπεξέλθεις στα φαινόμενα. Δώσαμε λοιπόν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια”, σημειώνουν.

Οι Ορίζοντες των Τζουμέρκων έχουν δωμάτια οικογενειακά, δίκλινα και τρίκλινα. Όλο το χρόνο λειτουργεί καφέ- μπαρ και ξεχωριστό εστιατόριο. “Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κουζίνα μας και τις «πρώτες ύλες» που χρησιμοποιούμε. Το προσωπικό που απασχολούμε μπορεί να φτάσει ανά περιόδους και τα 15- 16 άτομα. Προσπαθούμε να κρατούμε το επίπεδο των παροχών μας υψηλό. Και τις τιμές αντιστρόφως ανάλογες… Αρχικά κυρίως έρχονταν Έλληνες, σταδιακά όμως αυξάνονται και οι ξένοι επισκέπτες”.

Οι ξένοι ανακαλύπτουν την περιοχή μέσω του διαδικτύου. Όπως σημειώνουν τα δύο αδέρφια “το ίντερνετ μας έχει βοηθήσει πολύ. Πλέον οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε υλικό που αφορά την περιοχή, φωτογραφίες, πληροφορίες κάθε είδους. Εντυπωσιάζονται από το φυσικό περιβάλλον. Φεύγουν ικανοποιημένοι από τα καταλύματα και το φαγητό και όταν γυρνούν στην πατρίδα τους μιλούν στον περίγυρό τους με τα καλύτερα λόγια. Μας το λένε οι επόμενοι.

Ορίζοντες των Τζουμέρκων και ο μαζικός τουρισμός

Οι τουριστικοί πράκτορες, πιστεύουν οι ιδιοκτήτες ότι δεν ασχολούνται με την περιοχή των Τζουμέρκων μάλλον γιατί ασχολούνται με τον μαζικό τουρισμό. “Επιλέγουν περιοχές με πολύ περισσότερα καταλύματα γιατί διαχειρίζονται γκρουπ μεγάλων αριθμών. Η δική μας επισκεψιμότητα είναι πιο επιλεκτική και στοχευμένη”.

Το τουριστικό προϊόν που θέλουν να διαμορφώσουν, είναι ήπιο, επικεντρωμένο στις ιδιαιτερότητες αλλά και προς μια μεγάλη γκάμα ταξιδιωτών. Από τους ανθρώπους που απλώς θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν βατές δραστηριότητες. Όπως το περπάτημα στο δάσος, έως όσους αγαπούν το ράφτιγκ ή χειμερινά σπορ, όπως το αλπικό σκι και η παγοαναρρίχηση. Στα Τζουμέρκα υπάρχουν παγετώνες που κρατάνε το χιόνι μέχρι σχεδόν τα τέλη του καλοκαιριού, παραδοσιακοί οικισμοί και παλιά μοναστήρια με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, όπως η Μονή Κυπήνας που είναι σκαλισμένη στο βράχο.

Πρόσφατα συστάθηκε σύλλογος από τις επιχειρήσεις που άπτονται του τουριστικού προϊόντος, με διττό ρόλο: την προώθηση του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος «Τζουμέρκα» και την καλύτερη συνεργασία με Δήμο, Περιφέρεια και κρατικές υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση των υποδομών.

Πολύ σύντομα θα εκδοθεί, σε ελληνική και αγγλόφωνη βερσιόν, τουριστικός χάρτης της περιοχής όπου θα περιλαμβάνεται η γεωφυσιολογία της, η ιστορία, τα αξιοθέατα και τα σημεία φυσικού κάλλους, τα μονοπάτια, οι προσβάσεις και οι υποδομές ανά χωριό.

Όλες αυτές οι πληροφορίες και η ψηφιοποιημένη εκδοχή του χάρτη θα «ανέβουν» και στον παγκόσμιο ιστό σε σάιτ που ετοιμάζουν. “Και προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για να επεκτείνουμε το υπάρχον δίκτυο μονοπατιών, αν και οι φίλοι που διαχειρίζονται τα καταφύγια έχουν ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά για τον καθαρισμό και την σήμανσή τους”.

Όσο για την Εγνατία οδό, θεωρούν ότι βοήθησε πολύ την περιοχή. “Αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση από τη βόρεια Ελλάδα. Η διαδρομή Γιάννενα- Θεσσαλονίκη είναι δυόμιση ώρες πλέον.

Περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, ώστε να διευκολυνθεί και η πρόσβαση από την Αθήνα, τα κεντρικά και νότια της χώρας. Στο σχεδιασμό είναι και η δημιουργία ενός κάθετου άξονα στην Ιονία προς την περιοχή μας, που όταν πραγματοποιηθεί θα ελαχιστοποιήσει την απόσταση από τα αστικά κέντρα. Λίγα χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου για να φτάσεις στην καρδιά της Πίνδου, δεν αποφεύγονται”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News