Enimerotiko.gr
Τουρισμός

Το μόνο νησί στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αθηναίος άνετα, ακόμη και το χειμώνα

Κέρκυρα: Είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αθηναίος για την υπόλοιπη του ζωή.

Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα την αφήνει. Όσο και να το θέλει. Θεωρεί ότι δεν θα βρει τα καλά της πρωτεύουσας αλλού. Γιατί από τα άσχημα προσπαθεί να αποδράσει. Η Κέρκυρα λοιπόν θεωρείται από τους Αθηναίους ως ο τόπος που θα μπορούσαν χωρίς στερήσεις να ζήσουν.

Δεν την επιλέγουν τυχαία. Ένας Αθηναίος που αναζητά την πόρτα εξόδου από την μεγάλη πόλη  παρουσιάζει την ιστορία ενός ανθρώπου που έφυγε για δουλειά στο Λονδίνο. Και όμως αυτός ο άνθρωπος έχει βάλει στόχο να φέρει την οικογένειά του στην Κέρκυρα. “Ένας φίλος ζει κι εργάζεται 4 χρόνια τώρα στο Λονδίνο. Έχει βάλει στόχο ζωής να έχει επιστρέψει συν γυναιξί και τέκνοις στα πάτρια εδάφη και να πάει στην Κέρκυρα που έχει σπίτι να «φυτέψει» το υπόλοιπό της οικογενειακής του ευτυχίας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι πια οικογενειάρχης και ήδη από το Λονδίνο έχει στερηθεί πολλά πράγματα που όριζαν την πρότερη ζωή του. Οπότε πολύ πιο εύκολα θα μπορέσει να κάνει τη μετάβαση”.

Ίσως αυτός ο άνθρωπος να μην αποτελεί το σωστό δείγμα. Αλλά η Κέρκυρα είναι ένα νησί που μυρίζει πόλη σε αρκετά δρομάκια του. Όχι όμως αυτή την ταγκίλα που μυρίζει ο αέρας του αθηναϊκού κέντρου, που ο Αθηναίος την έχει συνηθίσει και δεν την αντιλαμβάνεται. Η αύρα, η ατμόσφαιρα είναι σαν ένα συμπίλημα. Λες και πήρες μια όμορφη οσμή από την παραλιακή και την ανακάτεψες με μια στιβαρή μυρωδιά από τα βόρεια προάστια.

Η Κέρκυρα γιάνει τους Αθηναίους

Το σίγουρο είναι ότι ο Αθηναίος που θα βγει από τα τείχη της μεγάλης πόλης θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογής.  Ένας Αθηναίος σε ένα σαφώς πιο καθαρό περιβάλλον θα δυσκολευτεί να αποδεχτεί την μυρωδιά πρώτα απ΄όλα. Δεύτερον θα δυσκολευτεί να αποδεχτεί ότι δεν περιστοιχίζεται από άφθονο κόσμο. Αν δεν είναι συμπιεσμένος, θα χάσει την ισορροπία του. Λογικό. Και δεν θα πάψει να αναζητά την πολυκοσμία.

Η Κέρκυρα είναι ένα μέρος που μπορεί να γιάνει και τις δύο νόσους ενός Αθηναίου. Οποιουδήποτε Αθηναίου, αλλά περισσότερο του πιο δύσκολου. Το ηλικιακό φάσμα 20-35, ανάλογα με το αν έχει κάνει οικογένεια ή όχι. Μιλάμε για ένα νησί που έχει 100 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους πάνω κάτω. Έχει ολάνθιστα σοκάκια, αλλά και μικρά προβληματάκια για να διασαλεύει από μόνο του την τελειότητα. Γιατί δεν θέλει να είναι τέτοιος τόπος. Θέλει να κρατά τις ατελείς μορφές ζωής. Και δε νομίζω ότι μεταξύ των Ελλήνων υπάρχει πιο ατελής μορφή από τον Αθηναίο.

Στην Κέρκυρα μπορείς να βρεις αφθονία σε επιλογές διασκέδασης. Εστιατόρια προφανώς. Πολλά. Με πολλούς σεφ υψηλών προδιαγραφών. Αλλά και εστιατόρια που θέλουν να αναδείξουν τις κερκυραϊκές συνταγές και να τις βάλουν σε μια διαφορετική γευστική βάση. Παράλληλα, διαθέτει πολύ καλές επιλογές για ποτό, για cocktail κι έχει και την πιο ξέφρενη κατάσταση της. Δεν θα βρεις όμως τις μεγάλες πίστες που είχες στην Αθήνα.

Κέρκυρα προσφέρει τη διαφοροποίηση

Η αλλαγή του τόπου όμως δεν γίνεται για να πας να βρεις ακριβώς τα ίδια. Θες και την διαφοροποίηση. Κι αυτή στην προσφέρει η Κέρκυρα. Διαθέτει την επτανησιακή ντοπιολαλιά. Λέξεις όπως τζατζαμίνι, μπουσουλέτο, βιάτζα θα σε συναρπάσουν ηχητικά.

Είναι αυτός ο φραγκολεβαντίνικος αχός που έχει εγκατασταθεί από αιώνες στο νησί και δημιουργεί μια υπέροχη αισθητική. Όσοι φίλοι έχουν μείνει για 10-15 μέρες σερί στην Κέρκυρα έχουν να λένε για τα εκνευριστικά πράγματα που θα βρεις στους Αθηναίους, ή ακόμα και σε Κερκυραίους στην Αθήνα, αλλά εδώ δεν θα τα βρεις. Εδώ τα απωθεί το επίπεδο των ανθρώπων.

Υπέροχο φολκλόρ στοιχείο είναι και οι περίφημες κερκυραϊκές καντάτες. Κι αυτό είναι κάτι που θα ήταν όμορφο να γίνεται στις γειτονιές της Αθήνας.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και οι βραδιές σινεφίλ

Η Κέρκυρα είναι ένα μέρος που προσφέρει σημεία για ονειροπόληση, για ηρεμία, για περισυλλογή, για βαρείς αναστεναγμούς. Μια βόλτα στα καντούνια, μια περιπλάνηση στο παλιό ή το νέο φρούριο, όλο και κάπου θα βρει θέση ο ψυχισμός σου οι ανησυχίες που σε ταλανίζουν.

Η Κέρκυρα διαθέτει σημεία και δράσεις πολιτισμού. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας κάνει μια πολύ τίμια δουλειά με ωραία ανεβάσματα.

Το σινεμά Ορφέας καλύπτει τις σινεφίλ ανάγκες, τα μουσεία Αχίλλειο και Ασιατικής Τέχνης και οι γκαλερί Emporion D’ Artes, Icon και Corfu ζωγραφικές και άλλες ανησυχίες, ενώ υπάρχουν και βιβλιοπωλεία όπως ο Πλους που χαρίζουν την υπέροχη συντροφιά των βιβλίων.

Πρόκειται για ένα νησί με έντονη καλλιτεχνική δράση, ιδίως τους 6 μήνες της θερινής σεζόν. Εξάλλου η Κέρκυρα είναι ένα κέντρο πολιτισμών. Δεν έχει άλλη επιλογή.

Η Κέρκυρα περιμένει όλους εκείνους που θέλουν να αφήσουν τη βουή της πόλης, που θέλουν να περπατήσουν σε καντούνια με καντάτες.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News