kontizas-mechri-na-zisoyme-ena-provlima-to-ypovathmizoyme-94172
15:01

Κοντιζάς: «Μέχρι να ζήσουμε ένα πρόβλημα το υποβαθμίζουμε»

15:01
Newsroom

Σωτήρης Κοντιζάς: Ο κριτής του Master chef και πολύ γνωστός σεφ προχώρησε σε μία ανάρτηση με αφορμή την κόρη του, που μας έκανε να σκεφτούμε διαφορετικά.

Πόσοι από εσάς έχετε μία αλλεργία σε κάποια τροφή;

Advertisement

Σίγουρα θα συμβαίνει είτε σε σας είτε στα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν μία τροφική αλλεργία.

Κι ενώ στο σπίτι σας φροντίζετε ιδιαιτέρως το φαγητό σας, είναι άραγε εύκολο να απολαύσετε ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο, χωρίς να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Advertisement

Και φυσικά χωρίς να σας χαρακτηρίσουν ιδιότροπους, υπερβολικούς κτλ.

Advertisement

Οι τροφικές αλλεργίες είναι υπαρκτό πρόβλημα, που μπορεί να προκαλέσει από ήπιες αντιδράσεις έως και θάνατο, και ιδιαίτερα οι γονείς αγωνιούν μήπως το παιδί τους βρεθεί, σε ανύποπτο χρόνο, με το «λάθος» σνακ στο χέρι.

Αυτό το πρόβλημα αναγνωρίζει ο Σωτήρης Κοντιζάς μέσα από μια ανάρτησή του στο Facebook που έγινε viral. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επισημάνθηκε από έναν τόσο επιδραστικό σεφ.

Σωτήρης Κοντιζάς: Τι έγραψε ο σεφ;

Advertisement

«Γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, κοτόπουλο, ακτινίδιο. Mπορεί ένας άνθρωπος αλλεργικός σε όλα αυτά να φάει έξω; Σκεφτείτε καλά την απάντηση, είναι σημαντική.

Παλιότερα εγώ ίσως απαντούσα όχι. Σήμερα απαντώ ότι μπορεί, ότι ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί, αλλά για να μπορεί θέλει δουλειά.

“Την αλλαγή την έκανε η κόρη μου.

Kαμιά φορά μέχρι να ζήσουμε ένα πρόβλημα είτε δεν το κατανοούμε πλήρως είτε το υποβαθμίζουμε.

Advertisement

Oμολογώ ότι πριν ανακαλύψουμε την πολυτροφική αλλεργία της Αριάννας, ενίοτε θεωρούσα κάποιους ισχυρισμούς για αλλεργία παραξενιές ή εκκεντρικότητες.

Όμως οι αλλεργίες δεν είναι μόδα, είναι το πρόβλημα του μέλλοντος. Οπότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι μάγειρες;”, σημειώνει ο Σωτήρης Κοντιζάς.

Τι πρέπει να κάνουν οι σεφ;

Και συμπληρώνει. “Καταρχάς να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε την ομάδα μας στην κουζίνα και στο σέρβις.

Να προσέχουμε την πορεία της τροφής από την αρχή έως το τέλος, τις πιθανές επιμολύνσεις δηλαδή σε κάθε στάδιο μαγειρέματος, όπως π.χ. αν μια σχάρα, ένα τηγάνι ή ένας πάγκος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο από τα αλλεργιογόνα.

Να προσαρμοζόμαστε, να ακούμε τον πελάτη, να συνεργαζόμαστε μαζί του για να του δώσουμε μια ασφαλή επιλογή, ακόμα κι αν δεν υπάρχει στο μενού, και σε καμία μα ΚΑΜΙΑ περίπτωση, όταν ο πελάτης μας λέει πως είναι αλλεργικός σε κάτι να μην απαντάμε “μα έχει πολύ λίγο”.

“Για να μπορεί η κάθε Αριάννα να απολαμβάνει το φαγητό έξω χωρίς να νιώθει προβληματική και φυσικά χωρίς να κινδυνεύει.

Μπορούμε να το κάνουμε; Από μένα είναι ναι!».

Δείτε την ανάρτηση

Έχοντας την αναγνωρισιμότητα από το Masterchef, ο Σωτήρης Κοντιζάς την αξιοποίησε θέτοντας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά και την υγεία μας και την καθημερινότητα.

Ελπίζουμε μετά από αυτό το μήνυμα να “ξυπνήσουν” όλοι οι εμπλεκόμενοι και να μην θεωρούν τις αλλεργίες μόδα ή παραξενιά..