Enimerotiko.gr
Viral

Το πραγματικό χρώμα του ήλιου και ακόμα 18 απαντήσεις σε ερωτήσεις που λίγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα

Πώς γουργουρίζουν οι γάτες; Ποια ήταν η πραγματική ταχύτητα του τυραννόσαυρου; Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Καλιγούλα; Πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα παραλείπονται κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να επεκτείνετε τις γνώσεις σας.

Βρήκαμε τις απαντήσεις στις πιο περίπλοκες ερωτήσεις και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας αυτές τις πληροφορίες.

19. Οι γάτες είναι δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.


Δεξιόχειρες και αριστερόχειρες

Οι επιστήμονες από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο Μπέλφαστ διεξήγαγαν έρευνες που έδειξαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι γάτες χρησιμοποιούν το ίδιο πόδι για να παίξουν ή να παίρνουν φαγητό. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η ποσότητα των δεξιόχειρων και αριστερόχειρων γατών είναι σχεδόν η ίδια, αν και οι περισσότερες θηλυκές γάτες είναι δεξιόχειρες.

18. Πριν από 500 χρόνια τα καρπούζια φαινόταν διαφορετικά.

17ος αιώνας και τώρα

Αν κοιτάξουμε τη ζωγραφική του Giovanni Stanchi από τον 17ο αιώνα, δυστυχώς δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το καρπούζι. Αυτός ο καρπός ήρθε στην Ευρώπη από την Αφρική και φαινόταν τελείως διαφορετικός πριν από 500 χρόνια. Τα σημερινά καρπούζια έχουν τη μορφή που ξέρουμε λόγω των διαδικασιών επιλογής και του επιπέδου του λυκοπενίου (η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα).

17. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε μια αράχνη αν τις φοβάστε.

Εάν δεν σας αρέσουν αυτά τα πλάσματα, είναι πιο πιθανό να βρείτε μία στο κρεβάτι σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσοχή μας τραβιέται κατά σειρά προτεραιότητας, όπου τα σημαντικότερα πράγματα παρατηρούνται πρώτα. Αν έχετε αραχνοφοβία, αυτό τοποθετεί αυτόματα την αράχνη κοντά στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποια αράχνη υπάρχει στο δωμάτιο θα είστε ο πρώτος που θα το βρείτε.

16. Ο ήλιος είναι λευκός.

Αν και ο ήλιος είναι γνωστός ως κίτρινος νάνος αστέρι, το χρώμα του είναι αρκετά διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος είναι στην πραγματικότητα λευκός, αλλά φαίνεται κίτρινος, επειδή το βλέπουμε μέσα από το φίλτρο της γαλάζιας ατμόσφαιρας. Αυτό το παχύ στρώμα ατμόσφαιρας κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα κάνει τον ήλιο να φαίνεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινος. Και όταν το βλέπουμε μέσα από το λεπτότερο στρώμα αέρα το μεσημέρι, ο ήλιος φαίνεται σχεδόν λευκός, αλλά εξακολουθεί να έχει μια κίτρινη χροιά.

15. Τα κάσιους μεγαλώνουν σε “μήλα”.

Αυτά τα κάσιους αναπτύσσονται σε ένα “μήλο” το οποίο είναι απλά κίτρινος ή κόκκινος μακρύς μίσχος 2 έως 4 ιντσών. Το μήλο του κάσιους είναι ένα βοηθητικό φρούτο που αναπτύσσεται στον σπόρο που ονομάζουμε καρύδι.

14. Οι γάτες γουργουρίζουν με τη βοήθεια των φωνητικών χορδών τους.

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο “μηχανισμός γουργουρίσματος” είναι μια μικρή ομάδα λεπτών οστών. Βρίσκεται μεταξύ της βάσης του κρανίου και της ρίζας της γλώσσας. Κατά τη διάρκεια ευχάριστων στιγμών, οι μύες συστέλλονται και προκαλούν τη δόνηση των φωνητικών χορδών.

13. Τα καθαρά ζαφείρια είναι πιο ακριβά από τα διαμάντια.

4.300$ για ένα καράτιο και 10.000$ για ένα καράτιο

Ο μύθος για την υψηλή αξία του διαμαντιού εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα τον 20ό αιώνα χάρη στους ειδικούς μάρκετινγκ της De Beers. Το σύνθημα “Ένα διαμάντι είναι για πάντα” παρουσιάστηκε το 1947, και η Marilyn Monroe έγινε το πρόσωπό της. Η υψηλή τιμή των διαμαντιών συνδέεται απολύτως με τίποτα. Αλλά τα ζαφείρια θεωρούνταν πολύτιμα ακόμα και στην αρχαία Περσία, είναι ακόμα πολύ σπάνια και πολύτιμα και η τιμή τους μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή ενός διαμαντιού.

12. Το 10% των οστών μιας γάτας βρίσκονται στην ουρά της.

Υπάρχουν περίπου 240 οστά στο σώμα της γάτας και 23 από αυτά βρίσκονται στην ουρά (δηλαδή 10%). Οι γάτες με μικρές ουρές αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

11. Τα σύγχρονα εντομοαπωθητικά δεν φοβίζουν τα έντομα, κρύβουν τον άνθρωπο.

Οι χημικές ουσίες στα απωθητικά επηρεάζουν την όσφρηση του κουνουπιού, που σημαίνει ότι εμποδίζουν τους υποδοχείς που βοηθούν τα έντομα να βρουν τα θύματά τους. Έτσι με το απωθητικά, ένας άνθρωπος γίνεται τεχνικά “αόρατος” στα κουνούπια.

10. Σε αντίθεση με άλλους πλανήτες, η Αφροδίτη και ο Ουρανός στρέφονται προς την αριστερή κατεύθυνση.

Αφροδίτη και Γη

Όλοι οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος στρέφονται δεξιόστροφα εκτός από τη Αφροδίτη και τον Ουρανό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ανάδρομη περιστροφή. Η Αφροδίτη περιστρέφεται από την Ανατολή προς τη Δύση και ο άξονας της περιστροφής του Ουρανού κλίνει περισσότερο σε σχέση με τον πόλο της τροχιάς του, οπότε περιστρέφεται σχεδόν “στο πλάι”.

9. Το σύμβολο $ είναι παλαιότερο από το ίδιο τραπεζογραμμάτιο.

Αμερικάνικο δολάριο το 1861 και το $ σύμβολο το 1778

Μία από τις πιο αξιόπιστες εκδοχές της ιστορίας του λέει ότι το ισπανικό πέσο που χρησιμοποιήθηκε στην αποικιακή Αμερική σημειώθηκε με το σύμβολο $. Το πέσο ήταν συντομογραφία του PS και λέγεται ότι με το πέρασμα του χρόνου, η συντομογραφία συχνά γράφτηκε έτσι ώστε το S να είναι στην κορυφή του P, παράγοντας μια προσέγγιση του συμβόλου $. Αυτό το σύμβολο είναι γραμμένο κοντά σε ένα άθροισμα σε πέσος στην επιστολή του Oliver Pollock από το 1778 (παραπάνω) και το σύγχρονο τραπεζογραμμάτιο δεν τέθηκε σε κυκλοφορία μέχρι το 1861.

8. Τα Γαλλικά ήταν η επίσημη γλώσσα της Αγγλίας για πάνω από 600 χρόνια.

Αφού οι Νορμανδοί κατέκτησαν την Αγγλία, η γαλλική γλώσσα έγινε η γλώσσα των ευγενών. Τα Γαλλικά ήταν η επίσημη γλώσσα της δικαιοσύνης και στα δικαστήρια μέχρι τον 18ο αιώνα. Το σύνθημα για το οικόσημο της Μεγάλης Βρετανίας, ο Θεός και το δικαίωμα μου (Dieu et mon droit), είναι γραμμένο στα γαλλικά και μερικές φράσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας σήμερα.

7. Τα γυαλιά ηλίου Aviator (αεροπόρου) φτιάχτηκαν για τους στρατιωτικούς.

Το όνομα αυτών των γυαλιών ηλίου είναι αρκετά λογικό. Δημιουργήθηκαν το 1938 για Αμερικανούς πιλότους και διατέθηκαν αποκλειστικά για αυτούς. Η δημοτικότητα των γυαλιών ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι απλοί Αμερικανοί προσπάθησαν να αντιγράψουν βετεράνους πολέμου που επέστρεψαν στο σπίτι τους.

6. Τα σύννεφα μπορούν να κινούνται με ταχύτητα 95+ μίλια / ώρα.

Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα σύννεφα ταξιδεύουν πολύ αργά, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να κινηθούν ταχύτερα από τα αυτοκίνητα. Τα υψηλά κυκλικά σύννεφα είναι 4-8 μίλια πάνω από τη γη και η ταχύτητά τους εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας. Αυτά τα σύννεφα μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες έως και 125 mph. Αυτό είναι ίσο με την ταχύτητα ενός τρένου.

5. Οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να φτερνιστούν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το φτέρνισμα συμβαίνει λόγω ερεθισμού της ρινικής κοιλότητας. Όταν κοιμόμαστε, η ευαισθησία μας είναι πολύ χαμηλότερη και οι παρορμήσεις δεν είναι τόσο δυνατές. Αλλά αν υπάρχει ένα πραγματικά ισχυρό κίνητρο (όπως ο καπνός, για παράδειγμα) τότε το σώμα του ανθρώπου θα ξυπνήσει. Στην πραγματικότητα, αν ο ερεθισμός είναι πολύ ισχυρός, ο άνθρωπος είναι ικανός να φτερνιστεί και να ξυπνήσει ταυτόχρονα.

4. Στην Αυστραλία, το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τα τσιμπήματα μέλισσας είναι ίσος με το ποσό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τσιμπήματα φιδιών και αράχνης.

Αν και η Αυστραλία φημίζεται για τις δηλητηριώδεις αράχνες και φίδια, οι μέλισσες και οι σφήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Σύμφωνα με τις εθνικές μελέτες, τα ποσοστά θανάτου είναι σχεδόν τα ίδια. Το δηλητήριο των μελισσών και των σφηκών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και πολλοί υποτιμούν τον κίνδυνο και δεν πάνε σε γιατρό όσο το δυνατόν συντομότερα.

3. Το Λιχτενστάιν και η Αϊτή έχουν παρόμοιες σημαίες.

Αϊτή και Λίχτενστάιν

Ιστορικά, τόσο το Λιχτενστάιν όσο και η Αϊτή επέλεξαν μια σημαία με 2 οριζόντιες ρίγες, μία μπλε και μία κόκκινη. Αυτό παρέμεινε απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια πραγματικά δυσάρεστη κατάσταση συνέβη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936. Το 1937, το Λιχτενστάιν αποφάσισε να προσθέσει ένα στέμμα στη σημαία του.

2. Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ δεν μπορούσε να τρέξει.

35-45 μίλια / ώρα και 12-16 μίλια / ώρα

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστών και έδειξαν ότι αυτός ο δεινόσαυρος δεν μπορούσε να τρέξει, αλλά μπορούσε μόνο να περπατήσει γρήγορα. Το βάρος του ήταν πάνω από 7 τόνους και η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το τρέξιμο ήταν κακό για τον σκελετό του. Συνολικά, η μέγιστη ταχύτητα του τυραννόσαυρου ήταν μόνο 16 μίλια / ώρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, οι παλαιοντολόγοι συζητούν τώρα τη συμπεριφορά του ως προς τη διατροφή, επειδή υπάρχει μια νέα υπόθεση ότι ο τυραννόσαυρος μπορεί να ήταν πτωματοφάγος.

1. Το πραγματικό όνομα του Καλιγούρα ήταν Γάιος Καίσαρας.

Ο μελλοντικός αυτοκράτορας πήρε το ψευδώνυμό του Καλιγούλα (που σημαίνει “μπότα του μικρού στρατιώτη”) στην παιδική του ηλικία επειδή φορούσε τη στολή του λεγεωναρίου. Το πραγματικό όνομα του άντρα που είναι γνωστός ως παράλογος τύραννος είναι Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός. Αλλά ήταν το όνομα Καλιγούλας που οι απόγονοι θυμούνται καλύτερα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News