10-astheneies-poy-emfanizontai-meta-ta-40-kai-ti-na-kanete-gia-na-tis-apofygete-43334
20:48

10 ασθένειες που εμφανίζονται μετά τα 40 και τι να κάνετε για να τις αποφύγετε

20:48
Newsroom

Μετά τα 40 το σώμα μας αλλάζει καθώς οδεύουμε σταδιακά στο να είμαστε μεσήλικες. Εκεί είναι η σωστή στιγμή να προσέξουμε τη διατροφή μας και να υιοθετήσουμε σωστές και υγιεινές συνήθειες προκειμένου να αποφύγουμε κάποιες παθήσεις και να είμαστε το κατά το δυνατόν σε καλύτερη φόρμα.

Ο χρόνος, μπορεί να μην είναι εχθρός, είναι όμως αμείλικτος και κανέναν δεν αφήνει αλώβητο. Έπειτα από μία ηλικία, τα κιλά έρχονται για να μείνουν, κοιλιά και γοφοί φαρδαίνουν, οι μύες και το παράστημα ατονούν… Επειδή η συμφιλίωση με το σώμα μας είναι βασικό θεμέλιο για μια ισορροπημένη ζωή και καθημερινότητα, μάθετε τι ευθύνεται για όλες τις (ενοχλητικές, αλλά αναπόφευκτες) αλλαγές και κάντε ειρήνη με τον νέο σας εαυτό.

Advertisement

Ας δούμε τα προβλήματα που οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουμε μετά τα 40 

Advertisement

Αύξηση βάρους

Σε αρκετές περιπτώσεις παίρνουμε βάρος ενώ συνεχίσουμε να είμαστε δραστήριοι, να γυμναζόμαστε και να τρώμε υγιεινά. Στην περίπτωση αυτή οφείλουμε να πάμε στον γιατρό μας και να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας, τη χοληστερόλη και το διαβήτη. Αν όμως οφείλετε σε παρατεταμένο καθισιό και υπερφαγία.

Advertisement

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Μετά τα 40 έτη παρατηρείται μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποί επιδεινώνεται με την υπερβολιή πρόσληψη αλατιού, το άγχος και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική και/ή 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) και έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι’ αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Συνήθως πολλά από αυτά εμφανίζονται γύρω στα 40 η και πριν τα 40. Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθολογικές καταστάσεις που αναπτύσσονται λόγω του ότι το αμυντικό μας σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού και βλάπτει τα όργανα του σώματός μας. Έχουν περιγραφεί πάνω από 200 αυτοάνοσα νοσήματα. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα, το Σύνδρομο του Sjogren, η Μυασθένεια, η Σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα, είναι μόνον μερικά από αυτά τα νοσήματα.

Πιο συχνά προσβάλλονται άνθρωποι ηλικίας 25-50 ετών, και πιο συχνά γυναίκες. Ωστόσο μπορεί να προσβληθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας ακόμα και μικρά παιδιά. Συνήθως για να εκδηλωθεί μια αυτοάνοση πάθηση παίρνει αρκετά χρόνια.

Advertisement

Κόπωση

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ των ανθρώπων που είναι 40 ετών είναι η κόπωση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα θέματα υγείας που σηματοδοτούν την ίδια την κόπωση ως ένα από τα σημάδια της. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά κοινά. Το κατάλληλο φάρμακο θυρεοειδούς μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε αυτή τη διαταραχή. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κούραση. Αν και η αιτία είναι άγνωστη, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αρκετές ιατρικές εξετάσεις για να μάθετε τον τελικό ένοχο. Η αναιμία και ο διαβήτης προκαλούν επίσης κόπωση. Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την κόπωση. Αν τα αίτια είναι ψυχολογικά συνιστάται ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο και φυσικές μέθοδοι όπως π.χ. το biofeedback. Σε βαρύτερες περιπτώσεις (π.χ. ενδογενής κατάθλιψη) είναι απαραίτητη η εξέταση από ψυχίατρο.

Για την ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος που σας απασχολεί θα είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε ιατρό δεδομένου ότι ο κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σε σύγκριση με τους άλλους με την ίδια πάθηση (π.χ. διαφορετική βαρύτητα και κλινική πορεία).

Δυσκολία στη σύλληψη

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι σημαντικό μέρος της γενικής υγείας στα 40. Συχνά θέματα είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι και οι λοιμώξεις.

Οι άντρες στα 40 μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν συμπτώματα έλλειψης τεστοστερόνης, υπερπλασίας του προστάτη ή μεταβατικής στυτικής δυσλειτουργίας. Η περιστασιακή ανικανότητα επηρεάζει περίπου το 50% των αντρών 40-49 ετών. Αν και η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια, πολλές γυναίκες άνω των 40 αρχίζουν να νιώθουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης (ευερεθιστότητα, εξάψεις).

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος αρχίζουν να μειώνονται στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Η μείωση της γονιμότητας συνδέεται ιδανικά με τη μειωμένη συχνότητα της ωορρηξίας, τη μείωση του αυχενικού υγρού, την κακή ποιότητα των ωαρίων και την αύξηση των χρόνιων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα. Αφού έχετε πατήσει τα 40 η αιτία της στειρότητας μπορεί να διαφέρει. Μια ορμονική ανισορροπία, ο όγκος ή η κύστη μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στο να μείνετε έγκυος.

Advertisement

Χρόνιος πόνος

Ο κίνδυνος για αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και άλλες οδυνηρές παθήσεις όπως η τενοντίτιδα αυξάνεται με την ηλικία. Ενώ δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την ηλικία σας μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την εξασθένηση και τη μεγάλη χρήση.

Απώλεια μαλλιών

Η απροσδόκητη απώλεια μαλλιών είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε μόλις φτάσετε τα 40. Είναι συνηθισμένο να χάνετε καθημερινά 50 έως 100 τρίχες. Ωστόσο η υπερβολική απώλεια μαλλιών μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια από τις κοινές αιτίες της τριχόπτωσης είναι η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών αλλά και το άγχος.

Στους άνδρες η απώλεια των μαλλιών της κεφαλής, αρχίζει μεταξύ 30 και 40 ετών. Στις γυναίκες αρχίζει συνήθως μεταξύ 40 και 50 ετών. Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου η απώλεια αρχίζει μεταξύ 20 και 30 ετών.

Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου 50% των ανδρών, παρουσιάζουν σημαντική απώλεια των μαλλιών τους. Στις γυναίκες, το 25% μέχρι την ηλικία των 50 ετών έχει σημαντική απώλεια μαλλιών.

Στις γυναίκες η απώλεια των μαλλιών μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής όσο στους άνδρες. Ο λόγος είναι διότι οι γυναίκες χάνουν μαλλιά ομοιόμορφα στο κεφάλι.

Αντίθετα οι άνδρες χάνουν μαλλιά κατά περιοχές ιδιαίτερα μπροστά και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Επιπρόσθετα οι γυναίκες φροντίζουν καλύτερα από τους άνδρες να καλύπτουν το πρόβλημα τους.

Το καθημερινό πλύσιμο, χτένισμα και στέγνωμα των μαλλιών, δεν επιταχύνει την πτώση των μαλλιών. Ο ισχυρισμός ορισμένων κατασκευαστών σαμπουάν ότι τα προϊόντα τους εξολοθρεύουν το μικροοργανισμό demodex που θεωρείται υπαίτιος της πτώσης των μαλλιών δεν είναι αληθής. Ο εν λόγω μικροοργανισμός δεν είναι αιτία πτώσης των μαλλιών.

Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η διατροφή των ανθρώπων είναι πλούσια και οι ελλείψεις βιταμινών είναι σπάνιες. Είναι γεγονός ότι σοβαρές ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, οδηγούν σε απώλεια μαλλιών όμως αυτό στις πλούσιες χώρες είναι ασυνήθιστο.

Αντίθετα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, βιοτίνης ή ψευδάργυρου πέραν από τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού για να σταματήσουν την απώλεια των μαλλιών τους, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο ισχυρισμός ότι η απώλεια των μαλλιών οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, δεν αληθεύει. Για αυτό φάρμακα ή μέθοδοι που στόχο έχουν όπως ισχυρίζονται να σταματήσουν την πτώση των μαλλιών βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, δεν είναι αποτελεσματικά.

Αντίθετα οι περιοχές της φαλάκρας έχουν πολύ καλή αιμάτωση. Για αυτό εξάλλου οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών πετυχαίνουν.

Η αιτιολογία της απώλειας μαλλιών είναι σύνθετη. Πολύ συχνά υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα γονίδιο που ευθύνεται για τη φαλάκρα αλλά οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων γονιδίων που έχουν κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς.

Η υπερευαισθησία των μαλλιών στις ανδρογενείς ορμόνες, στην τεστοστερόνη και ιδιαίτερα στη διυδροτεστοστερόνη, είναι αιτία πτώσης των μαλλιών και φαλάκρας.

Μειωμένη όραση

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους η όραση επηρεάζεται μετά από 40 έτη είναι η διατροφική ανεπάρκεια. Ανεπάρκεια βιταμινών Α, C και Ε και ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ωχράς κηλίδας.Η ακριβής αιτιολογία της νόσου παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Εμφανίζεται με την γήρανση συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί μια από τις σοβαρότερες αιτίες απώλειας όρασης παγκοσμίως. Στα αρχικά στάδια της ΗΕΩ, δημιουργούνται εναποθέσεις ουσιών κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται Drusen (Ντρούζεν) και είναι συνήθως ορατές στον οφθαλμίατρο κατά την διάρκεια της εξέτασης του βυθού του οφθαλμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα Drusen δεν οδηγούν σε σοβαρή μείωση της όρασης.

Οστεοπόρωση

Η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά στην ηλικία των 40 και άνω αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση-οστική απώλεια που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα προβλήματα. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μια υγιεινή διατροφή και τακτικές ασκήσεις με βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη.

Γλυκόζη

Ο διαβήτης είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας και ο κίνδυνος για διαβήτη 2 αυξάνει με την ηλικία.

Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών και να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, καθώς εκτιμάται ότι από αυτή την ηλικία και μετά αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης.Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν ότι άπαξ και εκδηλωθεί ο διαβήτης δεν υπάρχει γυρισμός. Ωστόσο, όλο και περισσότερα είναι τα επιστημονικά τεκμήρια που υποδεικνύουν ότι η δραστική απώλεια βάρους μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αποκαθιστώντας την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής έγκειται στην πεποίθηση ότι η απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους από το πάγκρεας επιτρέπει στον οργανισμό να αποκαταστήσει την παραγωγή ινσουλίνης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του.

Υιοθέτησε καλές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν ψυχικά και σωματικά.

Κοιμήσου 7 – 8 ώρες

Βάλε στόχο να κοιμάσαι 7 ώρες τουλάχιστον τις καθημερινές και 8 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, ένα καλής ποιότητας κρεβάτι και στρώμα θα σου εξασφαλίσουν ένα καλό ύπνο. Θα βοηθήσουν το σώμα σου να λειτουργεί πολύ καλύτερα.

Σήκω από τον καναπέ

Σκέψου πως η απώλεια του βάρους έχει να κάνει κατά 33% με το φαγητό, 33% με το να προσφέρεις στο σώμα σου ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει (ανάπαυση, νερό κ.λπ.) και 33% με την κίνηση. Η τηλεόραση είναι απλά χαμένος χρόνος, ειδικά αν κάθεσαι στον καναπέ με ένα μπολ με πατατάκια στην αγκαλιά σου.

Η σαλάτα είναι σημαντική

Ακόμα και αν ανήκεις σε αυτές που δεν λατρεύουν τη γεύση της σαλάτας, να θυμάσαι ότι σίγουρα τη λατρεύει το σώμα σου.

Για τους περισσότερους από εμάς «σαλάτα» σημαίνει ένας απλός συνδυασμών δυο-τριών ή περισσότερων λαχανικών. Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη σαλάτα μας γιατί βοηθάει το μεταβολισμό μας να τρέξει πιο γρήγορα και βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των μυών, του δέρματος και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης εμποδίζει το αδυνάτισμα ή οδηγεί στην πρόσληψη βάρους.

Φάε ψάρι, λαχανικά και φρούτα

Το ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα στη διατροφή σε κάνουν να νιώθεις πιο υγιής και με περισσότερη ενεργητικότητα και φυσικά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες.

Άλλαξε μικρές καθημερινές συνήθειες

  • Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κάνε πολλά μικρά βήματα. Αν έπινες τον καφέ σου γλυκό με πολύ γάλα δεν μπορείς να τα κόψεις εντελώς. Άρχισε να χρησιμοποιείς αποβουτυρωμένο γάλα και να μειώνεις σταδιακά τη ζάχαρη.
  • Άλλαξε τα λιπαρά τυριά με τις πιο άπαχες εκδοχές τους. Έτσι θα τρως πιο υγιεινά χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσεις κάθε απόλαυση στη ζωή σου προς όφελος μιας λεπτής σιλουέτας…. Και μην ξεχνάς όσο θα περνάνε τα χρόνια η διατήρηση του επιθυμητού βάρους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση… Και είναι μια προσπάθεια που δεν θα κρατήσει για 3 μήνες… Αντιθέτως είναι προσπάθεια μιας ολόκληρης ζωής.
  • Μην έχεις ανθυγιεινές τροφές στο ντουλάπι σου.
  • Δεν είμαστε όλοι τύποι με τεράστια αυτοπειθαρχία, έτσι μπορείς να προστατεύεις τον εαυτό σου από τον εαυτό σου! Όσο λιγότερα πατατάκια και μπισκότα έχεις στο ντουλάπι σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ακολουθήσεις τη διατροφή που θέλεις.
  • Απέφυγε τα ροφήματα με ζάχαρη και το φαστ φουντ.
  • Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο χαλαρώνουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση κι αυτό μακροπρόθεσμα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις φθορές. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και παθήσεων που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία. Προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.
  • Μην είσαι εμμονική με τα επιστημονικά δεδομένα καθώς κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.
  • Απόλαυσε μικρές χαρές όπως ένα ποτήρι κρασί, το γιαούρτι που προτιμάς με μέλι και όποιους ξηρούς καρπούς σου αρέσουν, πιες τον καφέ σου! Και ναι! Επιτρέπεται να τρως ένα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες μερικές φορές…
  • Μην νιώθεις ενοχές για μικρές ατασθαλίες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθείς για το καλύτερο, αν όμως κάποιες φορές δεν σου βγαίνει πραγματικά δεν πειράζει. Μάλιστα δεν πειράζει καθόλου.
  • Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη.
  • Καθάρισε όλα τα ντουλάπια και το ψυγείο και αντικατάστησε τις θερμιδικές «βόμβες» που συνήθως μασουλάς με σνακ με λιγότερες θερμίδες, όπως ψημένους ηλιόσπορους ή δημητριακά.
  • Όρισε ένα μέγιστο όριο βάρους για σένα και βάλε έναν στόχο χωρίς δίαιτες εξπρές.Αρκεί μια  εβδομάδα ελεγχόμενου φαγητού για να τα καταφέρεις, επειδή θα έχεις εντοπίσει γρήγορα την αλλαγή στο βάρος σου (και θα την αντιμετωπίσεις εξίσου γρήγορα). Ξεκίνα το τρέξιμο και βάλε στόχο να μην σταματήσεις πριν καταφέρεις να χωρέσεις πάλι στο παλιό, στενό σου τζιν.