Enimerotiko.gr
Υγεία

10 συμπτώματα που δείχνουν ότι το στρες και το άγχος, άρχισαν να επηρεάζουν άσχημα το σώμα σας

Όλοι μερικές φορές νιώθουν πεσμένοι σωματικά και ψυχολογικά. Αλλά αν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί συνεχώς για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να πάρετε σοβαρά την υγεία σας. Ίσως να είναι το στρες . Πολλοί γιατροί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

Επιλέξαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπτώματα που δείχνουν ότι το σώμα σας επηρεάζεται από το άγχος .

1. Δερματικές ασθένειες

Η ψωρίαση, η ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από άγχος. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε φοιτητές και έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ υψηλού επιπέδου ψυχολογικού στρες και δερματικών προβλημάτων. Ένα πείραμα με ποντίκια έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζώα που εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις στρες ήταν πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του δέρματος.

2. Αλλαγή βάρους

Ίσως ήσαστε σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούσατε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας με δίαιτες ή σωματικές ασκήσεις.

Μερικές πραγματικά έντονες εμπειρίες μπορούν να σας κάνουν να πάρετε επιπλέον κιλά. Όπως αποδεικνύεται, συχνές καταστάσεις άγχους αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Σταθεροποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και υποστηρίζει τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα ορμόνης, το άτομο θα φάει περισσότερο, το σώμα θα παράγει λιγότερη τεστοστερόνη και το σώμα θα κάψει λιγότερες θερμίδες. Και αυτό θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος.

Μερικές φορές το στρες και το άγχος προκαλούν στους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα το προκαλούν αυτό να συμβεί. Η αδρεναλίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά επιβραδύνει την απέκκριση των λιπών. Οι επιστήμονες κατηγορούν επίσης την ορμόνη CRH για απώλεια βάρους.

3. Συχνά κρυολογήματα

Όπως είπαμε πριν, το άγχος προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Ωστόσο, εάν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην κορτιζόλη, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σοβαρή φλεγμονή. Το σώμα έχει τότε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει κρυολόγημα.

Μην κατηγορείτε τον κρύο καιρό, καθώς είναι μόνο μια αφορμή για ένα σώμα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν αρρωσταίνετε συχνά, σκεφτείτε κάτι που σας ανησυχεί πολύ στη ζωή σας και προσπαθήστε να το εξαλείψετε.

4. Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος

Υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το στρες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γαστρεντερική οδό. Μερικές φορές, φάρμακα για στομαχόπονο δεν βοηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένας γιατρός θα καθορίσει τις αιτίες του άγχους σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

5. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε εργασίες. Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε γίνει λιγότερο συγκεντρωμένοι από το σύνηθες, ίσως είναι καιρός να επιβραδύνετε λίγο και να ξεκουραστείτε. Αυτό συμβαίνει λόγω νευρικής έντασης.

6. Απώλεια μαλλιών

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγχος μπορεί να σας κάνει μερικώς ή ακόμα και πλήρως φαλακρούς. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λιγότερα μαλλιά από πριν και διαφορετικές βιταμίνες δεν έχουν θετική επίδραση, το στρες μπορεί να είναι ένας λόγος. Σταματήστε να είστε νευρικοί εάν θέλετε να κρατήσετε τα όμορφα μαλλιά σας.

7. Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς λόγους: οστεοχόνδρωση, λανθασμένη στάση κατά τον ύπνο, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ιγμορίτιδα, εγκυμοσύνη και πολλά άλλα. Αλλά μερικές φορές οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από συναισθηματικό στρες που έχετε στη δουλειά ή στο σπίτι.

Λαμβάνοντας χάπια μπορεί να βοηθήσει με έναν πονοκέφαλο. Αλλά αν δεν αποκλείσετε αγχωτικές καταστάσεις από τη ζωή σας, ο πονοκέφαλος θα επιστρέψει ξανά και ξανά.

8. Χαμηλή λίμπιντο

Κάποιος που είναι συχνά εκτεθειμένος στο στρες, συνήθως έχει πολύ χαμηλή λίμπιντο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη και κατέληξαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Έτσι εάν δεν έχετε κάνει σeξ με τον σύντροφό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην θυμώνετε ή ανησυχείτε, καθώς αυτό δεν θα βοηθήσει στην κατάσταση. Εάν ο λόγος είναι πραγματικά το στρες, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μία καλή λύση που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε διακοπές μαζί.

9. Προβλήματα με τον ύπνο

Αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι ένας λόγος για σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο. Μπορεί να έχετε αϋπνίες εάν έχετε υποστεί μεγάλη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση επειδή ένα άτομο δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά και να απολαύσει τη ζωή χωρίς καλό ύπνο. Όταν τα υπνωτικά χάπια δεν λειτουργούν πια, ήρθε η ώρα να είσαστε σε εγρήγορση και ίσως να δείτε έναν γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον λόγο των προβλημάτων ύπνου σας και να τα εξαλείψετε το συντομότερο δυνατόν.

10. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καρδιές μας περνάνε από πολλές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τόσο καλά πράγματα όσο και κακά. Το άγχος έχει κακή επίδραση στην καρδιά. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το χρόνιο στρες είναι μία από τις συχνότερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέτοιες συνθήκες, όπως η σκληρή δουλειά ή, αντίθετα, καμία δουλειά, ζώντας σε συνθήκες φτώχειας και προβλήματα στην οικογένεια, κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News