Enimerotiko.gr
Υγεία

15 μύθοι για τον κορωνοϊό που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι

Κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (σ.σ. ΠΟΥ) θέλησε να προχωρήσει σε κάποιες διευκρινήσεις. Αυτές, έχουν σχέση με μύθους, οι οποίοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γύρω από την πανδημία του COVID-19. Αυτό, διότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Τα συγκεκριμένα προβλήματα σχετίζονται με την υγεία. Επιπλέον, οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο, δεν είναι επιβεβαιωμένες. Αναλυτικότερα:

Κορονοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν δεκαπέντε μύθοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

– Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα: Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που έχει κρούσματα COVID-19.

– Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ σκοτώνουν τον νέο κορονοϊό: Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό, ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C. Αυτό, συμβαίνει ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, ή τον καιρό.

– Το μπάνιο με ζεστό/καυτό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τον κορονοϊό: Το ντους με ζεστό νερό δεν σας προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.

– Ο νέος κορονοϊός ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ από τα τσιμπήματα κουνουπιών: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Κορονοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλοι μύθοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

– Οι στεγνωτήρες χεριών ΔΕΝ σκοτώνουν τον κορονοϊό: Οι στεγνωτήρες χειρός δεν είναι αποτελεσματικοί ενάντια στη νόσο COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

– Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό: Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος επώασης του κορωνοϊού διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών. Αυτό συμβαίνει προτού εκδηλώσουν πυρετικά συμπτώματα.

– Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα ΔΕΝ να σκοτώνει τον νέο κορονοϊό: Το να ψεκάσετε κάποιο διάλυμα με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει σε αυτό. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής. Δηλαδή, να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση επιφανειών. Όμως, πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

– Είναι ασφαλές να παραλάβετε ένα πακέτο από την Κίνα: Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν πολύς χρόνο σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Κορονοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, μύθοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

– Κατοικίδια ζώα στο σπίτι και μετάδοση κορονοϊού: Επί του παρόντος, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli (ελικοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο.

– Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας ΔΕΝ προστατεύει από τον νέο κορονοϊό: Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), ΔΕΝ παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Ο κορονοϊός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο, αν και τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, συνιστάται ο εμβολιασμός γενικότερα κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

– Η τακτική εσωτερική πλύση της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα ΔΕΝ αποτρέπει τη νόσο COVID-19: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική πλύση τους εσωτερικού της μύτης με αλατούχο διάλυμα προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

– Σκόρδο και αποτροπή μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό: Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό.

Κορονοϊός: Οι υπόλοιποι μύθοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

– Η επάλειψη με σησαμέλαιο ΔΕΝ αποκλείει την είσοδο στον κορονοϊό: Το σησαμέλαιο ΔΕΝ σκοτώνει τον νέο κορωναϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό επάνω σε επιφάνειες. Αυτές περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση την χλωρίνη, ή αιθανόλη 75%, ή υπεροξικό οξύ ή και χλωροφόρμιο. Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αν τις βάζετε στο δέρμα ή κάτω από την μύτη σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

– Ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους: Άτομα ΟΛΩΝ των ηλικιών μπορούν να νοσήσουν με τη COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.

– Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορονοϊού: Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ λειτουργούν ενάντια στους ιούς, παρά μόνο ενάντια στα βακτήρια. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τη νόσο CONVID-19, μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, επειδή υπάρχει πιθανότητα βακτηριακής συν-μόλυνσ

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News