5 λόγοι υγείας που θα σας πείσουν να βάλετε τα καλαμάρια στην διατροφή σας
Enimerotiko.gr
Υγεία

5 λόγοι υγείας που θα σας πείσουν να βάλετε τα καλαμάρια στην διατροφή σας

Το καλαμάρι , είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συχνά παραμελείται από μερικούς ανθρώπους. Αυτό το μαλάκιο είναι το μυστικό όπλο για μια εύκολη αλλά υγιή διαβίωση.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτή η θαλασσινή λιχουδιά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα που ενισχύουν την υγεία. Το καλαμάρι είναι γνωστό ως βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες .

Οφέλη για την υγεία από το καλαμάρι:

1. Δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τα καλαμάρια έχουν πολύ υψηλά ανόργανα συστατικά και θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μερικά από τα κύρια συστατικά τους. Η περιεκτικότητα σε χαλκό που υπάρχει στο σώμα του καλαμαριού είναι καλή για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθροκύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Η αιμοσφαιρίνη που εμφανίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

2. Υγεία της καρδιάς

Μια μερίδα καλαμαριού περιέχει 209 χιλιοστόγραμμα καλίου. Πρόκειται για το 4% περίπου των 4.700 μιλιγκράμ καλίου που είναι απαραίτητο καθημερινά.

Το κάλιο ενθαρρύνει την καρδιά σας να χτυπάει κανονικά και επίσης βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το Linus Pauling Institute. Η ίδια μερίδα καλαμαριού περιέχει επίσης περίπου 1 μιλιγκράμ βιταμίνης Ε, το οποίο είναι το 7% των 15 μιλικγράμ που χρειάζεστε καθημερινά.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2007 στο “The American Journal of Clinical Nutrition” ανέφερε ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης Ε μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, καθώς η βιταμίνη αυτή προστατεύει τα κύτταρα σας και τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε βλάβες. Το άρθρο ανέφερε ότι η βιταμίνη Ε είναι πιο αποτελεσματική αν λαμβάνεται με βιταμίνη C.

3. Χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλα θαλασσινά που αυξάνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σας, το καλαμάρι μπορεί να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης όταν το καταναλώνετε. Το άψητο καλαμάρι είναι εκπληκτικά χαμηλό σε λίπος.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι 100 γραμμάρια καλαμαριών, περιέχουν χαμηλό αριθμό θερμίδων που είναι περίπου 1,4 γραμμάρια.

4. Μειώνει την φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αρτηριών, η οποία είναι μια αρχή εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ θανατηφόρες. Το καλαμάρι μας βοηθά με αυτό γιατί είναι αντιφλεγμονώδης τροφή.

5. Αποτρέπει την αρθρίτιδα

Έρευνες έχουν αναφέρει ότι άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να έχουν χαμηλό επίπεδο σεληνίου στο αίμα τους. Το σελήνιο είναι γνωστό ως αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μέσω της αντιμετώπισης των ελεύθερων ριζών. Επίσης, τα καλαμάρια περιέχουν περίπου 63% μεταλλικό ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Θα πρέπει να εξετάσετε την προσθήκη καλαμαριών στη διατροφή σας για την αποτελεσματική πρόληψη της αρθρίτιδας.

Προφυλάξεις:

Για να αποφύγετε επεισόδια τροφικής δηλητηρίασης που συνδέονται με την κατανάλωση αλλοιωμένων θαλασσινών, παρακάτω είναι μερικά απαραίτητα πράγματα που πρέπει να ξέρετε:

  • Πάντοτε να τρώτε καλαμάρια φρέσκα – Όπως όλα τα οστρακοειδή, τα καλαμάρια είναι πολύ επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση. Πρέπει είτε να τα φάτε φρέσκα την ίδια ημέρα, είτε να τα αποθηκεύσετε σωστά στους 0-5 βαθμούς Κελσίου.
  • Αγοράστε από αξιόπιστη πηγή – Είτε βρίσκεστε στην ψαραγορά ή σούπερ μάρκετ, βεβαιωθείτε ότι η πηγή σας είναι αξιόπιστη και εμπορεύονται φρέσκα ψάρια.
  • Καθαρίστε το καλαμάκι σωστά – Αφαιρέστε το κεφάλι, τα σπλάχνα, τον σάκο μελάνης, χωρίστε τα πλοκάμια και πλύντε τα με νερό πριν το μαγειρέψετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα