Enimerotiko.gr

6 ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κατάθλιψη και πρέπει να σας δει γιατρός

Tags:

Κατάθλιψη στην καθημερινή ζωή εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας αυτό συνήθως είναι παροδικό.  Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα είναι ψυχικά αλλά και σωματικά, και για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά.

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που δεν ξεπερνιέται εύκολα για αυτό πρέπει ο πάσχοντας να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και επιλέγουν να κλειστούν στον εαυτό τους. Θεωρούν ότι η κατάσταση θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι.

Όσον αφορά την κλινική κατάθλιψη, υπολογίζεται ότι το 7% των ενηλίκων εκδηλώνει τα κλασικά σημάδια της νόσου, χωρίς, πολλές φορές, να το αντιλαμβάνεται.

Δείτε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό, ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο. Για να αντιμετωπιστούν σωστά τα συμπτώματα της κατάθλιψής του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης

1. Τρώτε περισσότερο (ή λιγότερο) από το συνηθισμένο

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως μια απώλεια της όρεξης. Αν το μυαλό σας είναι απασχολημένο με αρνητικές σκέψεις, μπορεί να ξεχάσετε να φάτε ή να χάσετε το ενδιαφέρον για το μαγείρεμα και την προετοιμασία γευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές η κατάθλιψη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντάς σας να πεινάτε και να τρώτε περισσότερο. Ο συνδυασμός των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη, η θλίψη, η απαισιοδοξία για το μέλλον και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να σας αναγκάσει να προσπαθήσετε να απαλύνετε τα συναισθήματά σας με υπερφαγία.

2. Κοιμάστε πάρα πολύ ή πολύ λίγο

Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη κοιμούνται αισθητά περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως. Η απεμπλοκή από τα κοινά και η κάθετη πτώση στην ενέργειά σας μπορεί να σας κάνει να είστε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Γιώργος Αλκαίος: Μετά από 11 χρόνια σιωπής, εξηγεί γιατί εγκατέλειψε ξαφνικά μια καριέρα γεμάτη φήμη και δόξα

Ο ύπνος είναι επίσης ένας τρόπος ώστε οι καταθλιπτικοί άνθρωποι να ξεφύγουν από τη θλίψη τους. Άλλοι άνθρωποι με κατάθλιψη, είναι κάνουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο ή υποφέρουν και από αϋπνία, επειδή το μυαλό τους είναι γεμάτο από αρνητικές έμμονες ιδέες και στοχασμούς, ώστε δεν μπορούν να χαλαρώσουν αρκετά για να κοιμηθούν.

Το θέμα είναι ότι, ο άστατος ύπνος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός αποσυγχρονίζεται, είστε ακόμα πιο κουρασμένοι και λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

3. Εκνευρίζεστε με το παραμικρό

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και ως αυξημένη ευερεθιστότητα. Μπορεί να αισθάνεστε ευέξαπτοι και γκρινιάρηδες.

Μικρά πράγματα που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν, ξαφνικά σας προκαλούν εξάρσεις εκνευρισμού και ξεσπάτε συχνά σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Η κατάθλιψη ενισχύει την ένταση των κανονικών ορμονικών μεταπτώσεων που συμβαίνουν σε ένα υγιές άτομο.

Τα συμπτώματα που οδηγούν στον ειδικό

4. Μόνιμη θλίψη

Όλοι βιώνουμε το συναίσθημα της θλίψης σε κάποια φάση της ζωής μας, με προφανή αιτία ή χωρίς. Όταν όμως τα συναίσθημα διαρκεί και επιμένει για εβδομάδες, αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.

5. Άγχος

Το άγχος και το στρες είναι παθήσεις που μπορεί να πλήξουν την ψυχολογία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως κατάθλιψης. Όταν όμως εμμένουν και συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα, είναι πιθανό να σχετίζονται με κατάθλιψη.

6. Έλλειψη συγκέντρωσης

Η κατάθλιψη προκαλεί προβλήματα συγκέντρωσης σε μια δουλειά. Οι πάσχοντες δεν μπορούν να θυμηθούν κάτι και το μυαλό τους βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Διαταράσσει τις σκέψη και το άτομο δεν μπορεί να είναι παραγωγικό και δημιουργικό.

Τα ψυχικά νοσήματα δεν θα πρέπει να μην τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, αντιθέτως θα πρέπει να μας οδηγούν στον ειδικό.

.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News