6-iatrikes-pathiseis-poy-syndeontai-amesa-me-tin-aypnia-amp-8211-ti-na-kanete-amp-8211-pote-prepei-na-pate-sto-giatro-73661
14:53

6 ιατρικές παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την αϋπνία – Τι να κάνετε – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

14:53
Newsroom

Αϋπνία υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που εξηγούν γιατί μας συμβαίνει. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αν και αυτό είναι πιθανό να διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Ο ποιοτικός ύπνος προστατεύει τον οργανισμό μας.

Η απαιτητική καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και το άγχος επηρεάζουν την ψυχολογία και την ποιότητα του ύπνου. Προκαλούν διαταραχές που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Advertisement

Η έντονη επιθυμία για ούρηση, που εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα η συχνοουρία να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Advertisement

Advertisement

Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ακόμα και να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ο έντονος πόνος.

Όσοι ταλαιπωρούνται από ημικρανία γνωρίζουν ότι, είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει άμεση ανακούφιση μόλις ξεκινήσει ο πόνος. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι και η αιτίας αυτού.

Advertisement

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Αρκετές έρευνες επισημαίνουν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας, μειώνει το άγχος και βοηθά το άτομο να έχει ποιοτικό και αδιάκοπο ύπνο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί ευερεθιστότητα, αυξομειώσεις στα επίπεδα των επινεφριδίων, μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης και μυϊκές κράμπες.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος που προκαλεί στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία είναι πιθανό να «παγιδεύσει» τον αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, να προκαλέσει δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.

Advertisement

Άγχος και κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος συχνά παραπονιούνται ότι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και διαταραχές ύπνου. Εάν τα προβλήματα στον ύπνο συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι οι αλλαγές στην διάθεση, οι αυξομειώσεις βάρους ή σκέψεις αυτοκτονίας τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Αϋπνία και αίτια

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Είναι μια νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Αυτή η δυσφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγεί τους πάσχοντες στο να τεντώσουν ή να τρίψουν τα πόδια τους με αποτέλεσμα να ξυπνούν ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Εμμηνόπαυση: Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, προκαλούν εξάψεις, επηρεάζουν τη διάθεση, την όρεξη και την ψυχική υγεία, οδηγώντας και σε μεταβολές στην ποιότητα του ύπνου.

Πέρα από την βοήθεια που προσφέρουν οι ιατροί και οι ψυχοθεραπευτές για την θεραπεία της αϋπνίας, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί από μόνος του να κάνει ο πάσχων ώστε να βελτιώσει τον ύπνο του. Τεχνικές χαλάρωσης όπως οι μυϊκές τάσεις και χαλάσεις, οι ελεγχόμενες αναπνοές, ο διαλογισμός και οι θετικές σκέψεις, ο έλεγχος των εξωτερικών ερεθισμάτων, η καθιέρωση σταθερών συνηθειών βοηθούν στην βελτίωση του ύπνου.

Αϋπνία και αντιμετώπιση

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας : Καθιερώστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς αναβολή, όταν νυστάξετε. Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο ή τον έρωτα.

Μην ασχολείσθε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε. Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου (θόρυβος, φωτισμός, θερμοκρασία, ενοχλήσεις). Βγάλτε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Να μην καταναλώνετε βαριά και πλούσια δείπνα. Περιορίστε, ιδίως το βράδυ, τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα).  Παίρνετε νωρίς πριν την κατάκλιση τα τυχόν φάρμακα σας που έχουν διεγερτικές ιδιότητες (συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τον ιατρό σας).

Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας. Μη κοιμάστε το μεσημέρι ή έστω ο μεσημεριανός υπνάκος να μη διαρκεί πάνω από 30΄.

Να ασκείστε τακτικά αλλά να έχετε τελειώσει την άσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση.

Πρέπει να παραδεχθείτε το πρόβλημα σας και ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε από αϋπνία. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης, χρειάζεται κάποια προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο.