Enimerotiko.gr
Υγεία

6 μοναδικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό των αντρών όταν γίνονται πατέρες

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός επιφέρουν πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας, αλλά αποδεικνύεται ότι και οι άνδρες μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών αλλαγών όταν γίνονται μπαμπάδες. Ένα τρένο ορμονών και συναισθημάτων, μια ισχυρή αγάπη για το νέο μωρό, άγχος και κατάθλιψη, ακόμη και συμπτώματα εγκυμοσύνης – μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτό είναι που πολλοί άνδρες περνούν όταν γεννιούνται τα παιδιά τους.

Ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς ο οργανισμός και το μυαλό των ανδρών μπορούν να αλλάξουν όταν γίνουν μπαμπάδες και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τι έχουμε μάθει.

Το επίπεδο τεστοστερόνης μπορεί να μειωθεί.

Το υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι υπεύθυνο για χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα, ανταγωνισμός και προσέλκυση νέου συντρόφου. Αλλά όταν ένας άντρας γίνεται πατέρας, το επίπεδο τεστοστερόνης του φαίνεται να μειώνεται, υποδηλώνοντας ότι τώρα όλη η προσοχή του άνδρα πρέπει να κατευθύνεται προς την οικογένεια, όχι έξω από αυτή.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν ήδη σύντροφο και εκείνοι που έχουν παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά και εκείνους που εξακολουθούν να αναζητούν σύντροφο. Φαίνεται ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι οργανισμοί των ανδρών έμαθαν πώς να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης προκειμένου να αλλάξουν τις προτεραιότητες των ανδρών που θα τους μετατρέψουν σε αφοσιωμένους πατέρες.

Αυξάνεται το επίπεδο της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης.

Η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη είναι 2 χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τον δεσμό μεταξύ του γονέα και του παιδιού. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, τα θετικά αποτελέσματα της οξυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνονται, κάνοντας τον νέο πατέρα να απολαμβάνει περισσότερο το παιχνίδι και τις αγκαλιές των μωρών τους.

Τα υψηλά και χαμηλά ορμονικά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε μεταγεννητική κατάθλιψη των ανδρών.

Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τι είναι η επιλόγχεια κατάθλιψη στις γυναίκες, λίγοι από εμάς έχουν ακούσει κάτι σχετικά με τη μεταγεννητική κατάθλιψη στους άνδρες. Εκτός από τις άλλες λειτουργίες της, η τεστοστερόνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία μας από το να αισθανόμαστε αρνητικά και όταν τα επίπεδα της πέφτουν, οι νέοι πατέρες μπορεί να γίνουν ευάλωτοι σε κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές μαζί με το φορτίο των ευθυνών ενός νέου πατέρα κάνουν τους άνδρες επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ορμονικές και συμπεριφορικές αλλαγές μπορεί να επέλθουν και στον οργανισμό των πατέρων.

Ορισμένες αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να συμβούν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια ομάδα νέων πατέρων, και αποδείχθηκε ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες μετά τον τοκετό ο εγκέφαλός τους έδειξε κάποιες αισθητές αλλαγές στην φαιά ουσία. Αυτές οι αλλαγές βοηθούν τους νέους μπαμπάδες να αναπτύξουν τις γονικές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τα βρέφη τους. Αυτές οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις πατέρα και μωρού χτίζουν μια ισχυρή βάση για τη μελλοντική σχέση γονέα-παιδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος ενός νέου πατέρα μπορεί να δείξει περισσότερη δραστηριότητα στους τομείς που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων και την ανίχνευση κινδύνου, με άλλα λόγια, αυτοί είναι οι τομείς που βοηθούν τον πατέρα να διασφαλίσει ότι το μωρό τους είναι ασφαλές και υγιές.

Οι άνδρες μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν συμπτώματα εγκυμοσύνης όταν ο σύντροφός τους περιμένει ένα μωρό.

Οι νέοι πατέρες δεν βιώνουν κάποιες αλλαγές στον οργανισμό τους μόνο μετά τη γέννηση του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του συντρόφου τους, οι άνδρες μπορεί να έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως ναυτία, αλλαγές όρεξης, φούσκωμα και πόνο στην πλάτη. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται συμπαθητική εγκυμοσύνη. Αυτή η κατάσταση δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ιατρική κατάσταση, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι συνηθισμένα για τους πατέρες.

Οι άνδρες μπορεί να βιώσουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικού στρες.

Οι γονικές ευθύνες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα άγχους και στρες στους νέους μπαμπάδες, αλλά το πιο επικίνδυνο μέρος αυτού είναι ότι οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Οι νέοι πατέρες τείνουν συχνά να πιστεύουν ότι η κραυγή τους για υποστήριξη και βοήθεια μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις ανάγκες των νέων μητέρων που, όπως πιστεύουν, είναι πιο σημαντικές. Οι άνδρες που μόλις έγιναν πατέρες μπορούν να βιώσουν τεράστιο σωματικό και συναισθηματικό άγχος, αλλά τείνουν να στρέφουν το επίκεντρο της προσοχής στις γυναίκες τους.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους δύο γονείς να περνούν χρόνο μαζί, μιλώντας για αυτό που βιώνουν με τον ερχομό του μωρού. Το κοινό βάρος είναι μισό βάρος, λένε, και μερικές φορές μια ειλικρινή συνομιλία με τον σύντροφό σας μπορεί να κάνει θαύματα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News