Enimerotiko.gr
Υγεία

6 μύθοι για το αδυνάτισμα που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε γιατί κάνουν κακό στην υγεία μας

κακή δίαιτα

Κακή δίαιτα – Συμβουλές για την υγεία: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι, οι οποίοι σχετίζονται με τη δίαιτα. Όμως, αντί να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, φέρουν το αντίθετο. Δηλαδή, οδηγούν σε όσους τα δοκιμάζουν σε αδιέξοδο. Αυτό, διότι δεν πετυχαίνουν, τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, κάνουν κακό και στην υγεία, όσων τους δοκιμάζουν.

Κακή δίαιτα – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν έξι μύθοι της δίαιτας

1. Μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε 1 μήνα: Πολλά κέντρα υγείας έχουν «παγιδέψει» σ’ αυτή τη γραμμή μάρκετινγκ πολλούς ανθρώπους που πίστεψαν στις «πριν και μετά» φωτογραφίες που κατά καιρούς κατακλύζουν τα media. Ωστόσο, πριν κάνετε το μεγάλο βήμα και τα επισκεφτείτε, σκεφτείτε το εξής: Ενα κιλό είναι 7.700 θερμίδες.

Για να κάψει κανείς 10 κιλά το μήνα, πρέπει να κάψει 77.000 θερμίδες. Αν θέλετε να χάσετε τόσες θερμίδες μέσα σε 30 ημέρες, θα πρέπει να χάνετε περισσότερες από 2.500 θερμίδες καθημερινά. Δεν υπάρχει καμία υγιεινή διατροφή και άσκηση στον κόσμο που να μπορεί να σας κάνει να χάσετε αυτό το ποσό θερμίδων σε 24 ώρες.

2. Η άσκηση είναι αρκετή, δεν υπάρχει ανάγκη για δίαιτα: Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να χάσετε θερμίδες με την άσκηση. Ωστόσο, μόνο η άσκηση χωρίς σωστή διατροφή δεν έχει κανένα νόημα. Είναι σα να λέει κάποιος «αν ναυαγήσω, μου αρκεί να έχω σωσίβιο για να σωθώ κι ας μην περάσει ποτέ πλοίο να με περισυνελλέξει».

Αν φάτε 100 γραμμάρια γλυκό θα καταναλώσετε τουλάχιστον 230-250 θερμίδες. Αυτές τις θερμίδες για να τις κάψετε θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να περπατήσετε μια ώρα. Φανταστείτε λοιπόν πόση άσκηση θα χρειαστείτε για να κάψετε τις θερμίδες σας αν τρώτε ανεξέλεγκτα και περιμένετε να χάσετε βάρος μόνο με την άσκηση.

Κακή δίαιτα – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλοι μύθοι της δίαιτας

3. Η νηστεία και η παράλειψη γευμάτων βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια βάρους: Πρέπει να καταλάβετε ότι ο ρυθμός της απώλειας σωματικού βάρους έχει σχέση με το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν νηστεύετε ή παραλείπετε γεύματα, τότε επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας. Ως εκ τούτου, αργείτε περισσότερο να χάσετε κιλά.

Για να κρατήσετε ανέπαφο το μεταβολισμό σας θα πρέπει να τρώτε πρωινό και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός αυτού η νηστεία ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να πεινάτε ακόμα περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι στο πρώτο γεύμα που θα ακολουθήσει κινδυνεύετε να εκτροχιαστείτε.

4. Οι υδατάνθρακες προσθέτουν βάρος, επομένως πρέπει να βγουν εντελώς από το διατροφικό πρόγραμμα: Αυτός είναι ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος. Πρέπει να καταλάβετε κάποια πράγματα. Οι υδατάνθρακες δεν σας κάνουν να παίρνετε βάρος. Οι θερμίδες το κάνουν αυτό. Η ζάχαρη και το λίπος που συχνά περιέχουν οι υδατάνθρακες έχουν πάρα πολλές θερμίδες και σας κάνουν να παίρνετε βάρος.

Αν, λοιπόν, καταναλώσετε περισσότερες τροφές με βάση τους υδατάνθρακες είναι λογικό να παχύνετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείτε να φάτε πολλούς υδατάνθρακες, καθώς είναι «φορτωμένοι» με φυτικές ίνες που σας χορταίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν όμως καταναλώνετε μεταποιημένους υδατάνθρακες, αυτοί δεν περιέχουν φυτικές ίνες, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν απομακρυνθεί κατά τη διαδικασία μεταποίησης. Επομένως αν τρώτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν πρόκειται να παχύνετε γιατί περιέχουν φυτικές ίνες που σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις για πολλές ώρες.

Αν όμως φάτε λευκό ψωμί, κέικ ή όποιο άλλο είδος επεξεργασμένων υδατανθράκων, τότε θα πάρετε βάρος, αφενός επειδή περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη και λίπος, αφετέρου επειδή δεν περιέχουν φυτικές ίνες και λίγο μετά την κατανάλωσή τους θα πεινάτε και πάλι.

Κακή δίαιτα – Συμβουλές για την υγεία: Οι τελευταίοι μύθοι της δίαιτας

5. Μια δίαιτα μόνο με φρούτα είναι η καλύτερη για την απώλεια βάρους: Είναι μια λανθασμένη ιδέα ότι όλα τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Υπάρχουν πλούσια σε θερμίδες φρούτα, τα οποία δεν πρέπει να τρώτε ανεξέλεγκτα.

Επιπλέον, αν ζείτε μόνο με φρούτα, θα στερήσετε από το σώμα σας την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία σας και θα σας κάνει να νοιώθετε αδυναμία. Εξάλλου, μια διατροφή μόνο με φρούτα είναι δύσκολο να είναι μακροπρόθεσμη.

6. Οι ακραίες μοδάτες δίαιτες βοηθούν στην γρήγορη απώλεια βάρους: Είναι αλήθεια. Βοηθούν. Με τη διαφορά πως, όσο γρήγορα χάθηκε το βάρος τόσο γρήγορα θα επιστρέψει. Λαμβάνοντας υπόψιν το είδος των τροφίμων που επιτρέπεται να τρώει κανείς όταν ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα αντιλαμβάνεται πως θα του είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ακραίες δίαιτες που είναι συνήθως και δίαιτες της… μόδας είναι συνήθως δίαιτες λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα. Αν συνεχίσετε τέτοιες δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Και αφού τις σταματήσετε θα ξαναπάρετε το βάρος άμεσα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News