Enimerotiko.gr
Υγεία

9 αντικείμενα στο σπίτι που μπορεί να γίνουν τοξικά και επικίνδυνα αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά

Καθημερινά χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού, αλουμινόχαρτο, δοχεία αποθήκευσης  και άλλα είδη που είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εμάς δεν φαντάζονται πως είναι τοξικά σε κάποιες περιπτώσεις για την υγεία μας.

Κάποια όπως η χλωρίνη ή τα αποσμητικά χώρου μπορούμε να τα αποφύγουμε αλλά τα περισσότερα τα έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας.

Αλουμινόχαρτο

Τα σωματίδια αλουμινίου μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό  ειδικά όταν μαγειρεύετε το γεύμα μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.  Η κατανάλωσή του έχει πιθανές συνδέσεις με ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn.

Αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι επικαλυμμένα με πολυφθοροαλκυλικές χημικές ουσίες (PFC), και μπορούν να απελευθερώσουν τοξικά αέρια και χημικές ουσίες όταν θερμαίνονται, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό . Για το λόγο αυτό επενδύσετε σε επώνυμα και καλής ποιότητος τηγάνια καθώς αποτελούν επένδυση στην υγεία σας.

Καθαριστικά αποχέτευσης και φούρνου

Τα καθαριστικά για να είναι αποτελεσματικά περιέχουν διαβρωτικά αλκάλια που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα καθαριστικά αποχέτευσης έχουν επίσης κινδύνους για την υγεία αν εισπνευστούν, καταποθούν ή έρθουν σε επαφή με τα μάτια και μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση καθώς περιέχουν τριοξείδιο του θείου και θειικό οξύ, συστατικά που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Γι΄αυτό ποτέ δεν τα χρησιμοποιούμε χωρίς να φοράμε γάντια χειρουργικά και μάσκα μιας χρήσης. Επίσης, τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε.

Πλαστικά δοχεία αποθήκευσης

Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης μπορούν να  απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες (BPA)στο φαγητό σας εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να τις θερμαίνετε. Επίσης, συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο καρκίνος, η στειρότητα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.Προτιμήστε τα γυάλινα που αν και είναι ακριβότερα έχει αποδειχτεί πως δεν είναι επιβλαβή.

Αποσμητικά χώρου

Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα καλό αποσμητικό χώρου είτε για να καλύψουμε τις μυρωδιές από κατοικίδια είτε για να φρεσκάρουμε το σπίτι για τους επισκέπτες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, αναπνευστικά προβλήματα και να επηρεάσει την αναπαραγωγή. Είναι προτιμότερο να αερίζουμε σχολαστικά το σπίτι μας και να χρησιμοποιούμε οικολογικά αρωματικά χώρου που μπορούμε να φτιάξουμε  μόνοι μας.

Ναφθαλίνη

Η ναφθαλίνη εξατμίζεται μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, καταρράκτη και ηπατικές επιπλοκές. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε κάμφορα ή λεβάντα.

Εκτυπωτές λέιζερ

Οι εκτυπωτές λέιζερ μπορούν να απελευθερώσουν μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα, παρόμοια με την ποσότητα από τον καπνό τσιγάρων. Όταν το χρησιμοποιείτε αρκετά καλό θα ήταν να αερίζετε το χώρο και να προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από τον εκτυπωτή την ώρα που εκτυπώνει.

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες περιέχουν  θειικό οξύ το οποίο είναι επιβλαβές για το δέρμα εάν διαρρεύσει.

Επίσης ,οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα τηλέφωνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς εάν είναι κατεστραμμένες καθώς μπορούν να απελευθερώσουν ένα τοξικό φθοριούχο αέριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά εάν η μπαταρία πάρει φωτιά.Γι’ αυτό αφαιρούμε τις μπαταρίες αν δεν χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα που την εμπεριέχουν ενώ αγοράζουμε πάντα επώνυμες.

Χλωρίνη

H γνωστή σε όλους μας χλωρίνη είναι το υποχλωριώδες νάτριο και τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν όταν θέλοντας να βελτιώσουμε τη δραστικότητά της ως καθαριστικού την αναμειγνύουμε με άλλα προϊόντα. H οικιακή χλωρίνη περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα σε περίπτωση εισπνοής ή αν χυθεί πάνω στο δέρμα. Μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με αμμωνία ή με καθαριστικά λεκάνη της τουαλέτας ή απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης, ως επικίνδυνες, συνήθως παράγονται θανατηφόρα αέρια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News