Enimerotiko.gr
PLUS Υγεία

9 είδη πόνου στην κοιλιά, οι αιτίες που τους προκαλούν και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση

Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή θα βιώσουν κοιλιακό πόνο. Οι περισσότερες αιτίες κοιλιακού πόνου δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, ο κοιλιακός πόνος μπορεί επίσης να είναι το σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας και είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε ποια συμπτώματα είναι σοβαρά και πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό.

Εάν ο κοιλιακός πόνος είναι σοβαρός ή εάν συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν:

  • Ναυτία, πυρετό ή αδυναμία να σιτιστείτε.
  • Αιματηρά κόπρανα.
  • Δυσκολία αναπνοής.
  • Εμετός με αίμα.
  • Ο πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η κοιλιά είναι σκληρή στην αφή.
  • Ο πόνος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στην κοιλιακή χώρα τις προηγούμενες ημέρες.
  • Ο πόνος διαρκεί αρκετές ημέρες.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη εσωτερικής φλεγμονής, μόλυνσης ή αιμορραγίας που απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Λιγότερο συχνά, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών ή κοιλιακού καρκίνου.

Το άρθρο αυτό έχει καθαρά ενηµερωτικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι σε επιµονή των συµπτωµάτων του άλγους ή οποιουδήποτε άλλου συµπτώµατος να προτρέψει τον ασθενή να επισκεφτεί τον ειδικό γιατρό χωρίς να βγάζει µόνος του συµπεράσµατα, τα οποία τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, περικλείουν τη σκέψη «κακοήθεια».

1. Μέση αριστερά

Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά ή πέτρες. Εάν δυσκολεύεστε στο κατούρημα και νιώθετε φουσκωμένοι, καλό είναι να δείτε έναν γιατρό. Αλλιώς μπορεί να συνδέεται με το οσφυϊκό μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

2. Μέση κέντρο

Εάν έχετε έναν αμβλύ πόνο στο κέντρο της κοιλιάς σας ή ακριβώς πάνω από τον αφαλό, αυτό μπορεί να δείχνει σκωληκοειδίτιδα (ειδικά αν γίνεται πιο έντονος πιο χαμηλά, έχετε ναυτία και δεν μπορείτε να αεριστείτε) ή παγκρεατίτιδα (εάν κάνετε και εμετό).

3. Κέντρο δεξιά

Αυτό μπορεί επίσης να δείχνει πρόβλημα με τα νεφρά. Άλλη μία αιτία θα μπορούσε να είναι εκκολπωματίτιδα όπου σακουλάκια αναπτύσσονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

4. Κάτω αριστερά

Τα περισσότερα εντερικά προβλήματα θα υποδεικνύονται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι γυναίκες επίσης βιώνουν κράμπες περιόδου σε εκείνη την περιοχή, αλλά και στις δύο πλευρές.

5. Κάτω μέση

Αυτό μπορεί να δείχνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι γυναίκες που πονάνε σε εκείνη την περιοχή μπορεί να έχουν θέμα με τα γεννητικά τους όργανα.

6. Κάτω δεξιά

Αυτό μπορεί να δείχνει καταπονημένο μυ ή γενικά υπερκόπωση. Εάν όμως εμφανίζεται συχνά, τότε καλό θα ήταν να το κοιτάξετε σε έναν γιατρό. Εάν είναι οξύς πόνος που χειροτερεύει, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα.

7. Πάνω αριστερά

Πολύ πιθανόν ο πόνος να προκαλείται από το στομάχι. Μία πιθανότητα είναι το έλκος ή προβλήματα με το πάγκρεας. Εάν ο πόνος είναι έντονος και χειροτερεύει γρήγορα, πιθανώς να έχετε πέτρα στην χολή και να έχει κολλήσει σε κάποιον αγωγό της. Εάν επιμένει ο πόνος, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

8. Πάνω μέση

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να συνδέεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποιο άλλο πρόβλημα με το στομάχι ή τον οισοφάγο. Πάλι, ανάλογα τον πόνο, έλκη ή πέτρες στην χολή μπορεί να είναι οι αιτίες.

9. Πάνω δεξιά

Αυτό μπορεί να δείχνει έλκος στο λεπτό έντερο (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Η αιτία είναι συνήθως υπερβολική έκκριση των γαστρικών υγρών.

Εάν ένας πονόκοιλος κρατήσει περισσότερο από μερικές μέρες, είναι καλή ιδέα να τον εξετάσετε σε έναν ειδικό. Να είστε επίμονοι και να ψάχνετε την σωστή διάγνωση, ακόμα και αν δεν καταφέρετε με μία επίσκεψη στον γιατρό να βρείτε το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλάβετε τι φταίει αφού υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. (ειδικά αν προκαλείται από φαγητό ή άγχος…)

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News