allergiki-rinitida-ta-enochlitika-symptomata-amp-8211-poies-oi-diafores-apo-ti-gripi-amp-8211-pos-na-tin-antimetopisete-22248
19:43

Αλλεργική ρινίτιδα: Τα ενοχλητικά συμπτώματα – Ποιες οι διαφορές από τη γρίπη – Πως να την αντιμετωπίσετε

19:43
Newsroom

Αλλεργική ρινίτιδα: Είναι η συχνότερη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα. Επηρεάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Σε περίπτωση που είστε πάσχων, δεν επηρεάζεται μόνο η μύτη. Αυτό, διότι έχετε μία σειρά από άλλα συμπτώματα. Σε περίπτωση που πάσχετε από ρινίτιδα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις παρακάτω πληροφορίες. Αναλυτικότερα:

Αλλεργική ρινίτιδα: Αίτια

– Όταν η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από κοινά αλλεργιογόνα της υπαίθρου όπως η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα αγριόχορτα που αιωρείται στον αέρα, ονομάζεται εποχική αλλεργική ρινίτιδα («πυρετός εκ χόρτου»).

– Η αλλεργική ρινίτιδα δεν αποκλείεται να προκληθεί επίσης από κοινά αλλεργιογόνα που απαντώνται σε κλειστούς χώρους όπως τα επιθήλια των οικιακών ζώων, ενδοοικιακοί μήκυτες ή τα περιττώματα από κατσαρίδες ή τα ακάρεα. Αυτή ονομάζεται ολοετής η επίμονη αλλεργική ρινίτιδα.

Advertisement

Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα

– Φτέρνισμα

– Ρινική συμφόρηση

– Ρινική καταρροή

– Φαγούρα στη μύτη, τον ουρανίσκο, το λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά.

– Παραρρινοκολπίτιδα

Advertisement

Αλλεργική ρινίτιδα: Διάγνωση

Αν υποφέρετε από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποια είναι εκείνα τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αντίδρασή σας. Θα εξετάσει σε βάθος το ιστορικό της υγείας σας, και κατόπιν θα σας υποβάλλει σε εξετάσεις για να διαπιστώσει αν υποφέρετε από αλλεργίες. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι για τον καθορισμό των αιτιών που σας προκαλούν αλλεργία είναι δερματικά («αλλεργικά») τεστ ή αιματολογικές εξετάσεις (RAST).

Advertisement

Αλλεργική ρινίτιδα: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως και των λοιπών αλλεργιών, βασίζεται στην αποφυγή των αλλεργιογόνων. Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, θα φροντίσετε να απομακρύνετε αυτά τα αλλεργιογόνα από το σπίτι σας το συντομότερο δυνατόν. Δεδομένου ότι τα σύννεφα των κόκκων γύρης μεταφέρονται από τον αέρα στις αστικές περιοχές, τα επίπεδα μπορεί να είναι υψηλά ακόμα και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, είναι δύσκολο δε να αποφύγετε τους κόκκους της γύρης.

Αλλεργική ρινίτιδα: Μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη

– Να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γύρης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.

– Προσπαθήστε να μένετε μέσα όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά.

– Τις νύχτες με άπνοια, να κοιμάστε με τα παράθυρα του υπνοδωματίου σας κλειστά, ώστε η γύρη να μη μπορεί να εισέλθει.

– Να φοράτε γυαλιά ηλίου για να εμποδίζετε τη γύρη να μπει στα μάτια σας.

– Όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.

– Να κάνετε τις διακοπές σας σε παράκτιες περιοχές· η θαλάσσια αύρα κρατά τη γύρη στην ενδοχώρα.

– Nα κάνετε μπάνιο και να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ, για να απαλλάσσεστε από τους κόκκους της γύρης.

Advertisement

Αλλεργική ρινίτιδα: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

– Η βιταμίνη C: Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η βιταμίνη C είναι αντιισταμινική και βοηθάει πολύ να μειωθούν τα συμπτώματα από τις αλλεργίες.

– Νερό με λεμόνι: Το λεμόνι βοηθά να φύγουν οι τοξίνες από το σώμα. Είναι ένα αντιβιοτικό και έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό, στίψτε 1/2 λεμόνι. Προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού μέλι.Ανακατέψτε καλά. Πιείτε το με άδειο στομάχι.

– Το τσάι μέντας: Ανακουφίζει από τη φαγούρα στο λαιμό και οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες βοηθούν στην επούλωση. Επίσης μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή των βλεννογόνων στη μύτη, μειώνοντας έτσι το φτέρνισμα και την καταρροή. Για να το κάνετε, ανακατέψτε μερικά φύλλα μέντας σε ένα φλιτζάνι τσαγιού και προσθέστε καυτό νερό. Αφήστε σκεπασμένο για 5-10 λεπτά πριν το πιείτε.

Advertisement

Αλλεργική ρινίτιδα: Κι άλλοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

– Πλύσεις με αλατόνερο: Μία πολύ απλή μέθοδος καθαρισμού των ιγμόρειων είναι να αναμίξετε 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Για αποτελεσματικό καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το neti pot, ένα σκεύος που μοιάζει με το λυχνάρι του Αλαντίν. Γείρτε πάνω από ένα νεροχύτη με το κεφάλι σας ελαφρά γυρισμένο προς τη μία πλευρά, βάλτε το στόμιο του neti σε ένα ρουθούνι και αφήστε το νερό να στραγγίξει από το άλλο ρουθούνι.

Χρησιμοποιείστε το μισό διάλυμα, στη συνέχεια επαναλάβετε από την άλλη πλευρά, γέρνοντας το κεφάλι σας από την αντίθετη πλευρά. φυσήξτε απαλά από κάθε ρουθούνι για να φύγει όλο το νερό. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε απλά την παλάμη σας, που θα διπλώσετε να κάνετε κοίλο σχήμα, αλλά το neti pot είναι ευκολότερο στη χρήση.

Καθαρίστε τα ιγμόρεια σας με το αλατόνερο, δύο φορές την ημέρα, το πρωί και όταν επιστρέψετε από εξωτερικό χώρο, ιδίως την περίοδο που έχουν έξαρση οι αλλεργίες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο καθαρισμού πριν τον ύπνο, για να διευκολύνετε την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και να αποτρέψετε το ροχαλητό που προκαλείται από αλλεργίες.

Αλλεργική ρινίτιδα: Οι υπόλοιποι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

– Πλύσιμο: Το πλύσιμο είναι μια προσωρινή λύση που ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα της αλλεργίας. Όταν επιστρέψετε από εξωτερικό χώρο, κάντε ένα ζεστό ντους. Θα βοηθήσει να φύγουν τα υπολείμματα της γύρης από τα μαλλιά και το σώμα σας, που μπορεί να μεταφερθεί στα μάτια σας. Αν τα μάτια σας είναι κόκκινα και ερεθισμένα και δεν έχετε αντιαλλεργικά κολλύρια ή φάρμακα στο σπίτι,η καλύτερη λύση είναι να τα πλύνετε καλά με κρύο νερό. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας, όταν επιστρέφετε από εξωτερικό χώρο και αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας, ειδικά αν υποφέρετε από αλλεργίες.

– Βότανα: Ευφρασία (Εuphrasia officinalis), αρνόγλωσσο (Plantago major), χρυσόβεργα (Solidago virgaurea), ευπατόριο (Eupatorium perfoliatum). Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα με ένα από τα βότανα ή μίγμα τους και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Χρησιμοποιήστε αυτό το γιατρικό για άφθονη, υδαρή καταρροή. Βότανα : Εχινάτσεα (Echinαcea), δενδρομολόχα (Althaeα oofficinalis), κουφοξυλιά (Sambucus nigra), θυμάρι (Thymus vulgaris). Παρασκευή : Πίνετε 1 κττ με ίσα μέρη βάμματος από κάθε βότανο με ζεστό νερό 3 φορες την ημέρα. Χρησιμοποιείστε το ειδικά για πηκτή πρασινοκίτρινη βλέννα και συμφόρηση των ιγμορείων.