Enimerotiko.gr

Ανεπάρκεια ιωδίου: Τα 9 «ύπουλα» συμπτώματα – Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε

Tags:

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό. Τι συμβαίνει όμως όταν παρατηρείται ανεπάρκεια ιωδίου; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Οι ανάγκες σε ιώδιο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Οι ενήλικες χρειάζονται 150 μικρογραμμάρια καθημερινά. Οι γυναίκες χρειάζονται 220 μικρογραμμάρια στην εγκυμοσύνη και 290 στο στάδιο του θηλασμού.

Το ιωδιούχο αλάτι παρέχει επαρκείς ποσότητες ιωδίου. Άλλες τροφές από τις οποίες λαμβάνουμε ιώδιο είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Το γάλα, το τυρί, τα αυγά και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε πλούσιο σε ιώδιο έδαφος.

Με την εισαγωγή του ιωδιούχου αλατιού στη διατροφή, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι λιγότερο συνηθισμένη. Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα 9 σημάδια ανεπάρκειας ιωδίου

Κούραση / κατάθλιψη: Το ιώδιο είναι απαραίτητο μικροθρεπτικό στοιχείο που υπάρχει σε όλους τους ιστούς του σώματος. Ο μόνος γνωστός ρόλος του είναι η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης. Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής είναι ανενεργός και το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να είναι λειτουργικό. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους κλπ.

Ξηροδερμία & κρυάδες: Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η ξηρή επιδερμίδα, η ευαισθησία στο κρύο και η μυϊκή αδυναμία. Οι γυναίκες έχουν οχταπλάσιο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού από τους άνδρες. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Μειωμένη παραγωγικότητα: Ακόμη και η μικρή έως μέτρια ανεπάρκεια ιωδίου στους ενήλικες μπορεί να επηρεάσει τη νοητική λειτουργία και τις επαγγελματικές επιδόσεις.

Μητέρα 2 παιδιών, πετυχημένη επαγγελματίας: Η πανέμορφη γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του Φοίβου

Βρογχοκήλη: Πρόκειται για διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα που δεν οφείλεται σε φλεγμονή ή καρκίνο και υπαίτια είναι συνήθως η έλλειψη ιωδίου. Σε πολλές περιπτώσεις παραμένει χωρίς να προκαλεί συμπτώματα για αρκετά χρόνια, συχνά δε ανακαλύπτεται τυχαία, στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου που διενεργείται για άλλο λόγο.

Νιώθετε ότι πνίγεστε όταν ξαπλώνετε: Μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και την κατάποση. Όταν ξαπλώνετε, είναι πιθανό να αισθάνεστε σαν να πνίγεστε.

Ανεπάρκεια ιωδίου : Ποια τα συμπτώματα

Χαμηλή συγκέντρωση ιωδίου στα ούρα: Το ιώδιο αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Για τον έλεγχο των επιπέδων ιωδίου, ο γιατρός συστήνει εξέταση ούρων, η οποία θα δείξει αν έχετε ανεπάρκεια.

Αποβολή: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται τις ορμόνες του θυρεοειδούς, για την παραγωγή των οποίων απαιτείται περισσότερο ιώδιο. Αυτές οι ορμόνες συνθέτουν τη μυελίνη, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, βοηθώντας τα να επικοινωνούν. Οι μητέρες με ανεπάρκεια ιωδίου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας.

Παιδί με νευρολογικές διαταραχές: Η έλλειψη ιωδίου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της διανοητικής καθυστέρησης. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοημοσύνη του παιδιού.

Παιδί με ΔΕΠΥ: Η ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά. Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, καθώς και όσες σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη να λαμβάνουν 150 μικρογραμμάρια ιωδιούχου καλίου καθημερινά.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News