diaita-5-2-o-logos-poy-oloi-milane-gia-ayti-ti-prosferei-kai-pos-epitachynei-ton-teleio-metavolismo-88183
13:18

Δίαιτα 5:2: Ο λόγος που όλοι μιλάνε για αυτή, τι προσφέρει και πώς επιταχύνει τον τέλειο μεταβολισμό

13:18
Newsroom

Αν θέλετε να χάσετε βάρος αποτελεσματικά οι διαιτολόγοι μιλούν για τα πλεονεκτήματα της δίαιτας 5:2.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Όπως αναφέρει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκε άλλη αιτία  λόγο, για την οποία φαίνεται να αξίζει τον κόπο κάποιος να επιλέξει τη δίαιτα 5:2 έναντι άλλων προσεγγίσεων απώλειας κιλών.

Η δίαιτα 5:2 προτείνει πέντε μέρες της εβδομάδας κανονικό φαγητό χωρίς περιορισμό στις θερμίδες και για δύο μέρες την εβδομάδα λίγες θερμίδες. Για δύο μέρες την εβδομάδα, κατά προτίμηση όχι συνεχόμενες, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 500 θερμίδες και οι άνδρες μέχρι 600 θερμίδες.

Advertisement

Δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός όσον αφορά το είδος των τροφών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τρώτε “σκουπίδια”, αν και το τι είναι “σκουπίδια” είναι δικό σας θέμα, σύμφωνα με τους δύο συγγραφείς. Οι ίδιοι πάντως προτείνουν να τρώτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Advertisement

Η δίαιτα 5:2 αποκαλείται επίσης διακεκομμένη ή διαλειμματική δίαιτα ή περιοδική νηστεία ή FastDiet. Δεν δέχεται αυτό που λένε πολλοί διατροφολόγοι, ότι πρέπει κάποιος να μην παραλείπει γεύματα. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι η παράλειψη γευμάτων είναι όχι μόνο κάτι φυσιολογικό αλλά κάνει καλό στην υγεία γιατί ανανεώνει το σώμα.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιεσδήποτε δύο ημέρες της εβδομάδας επιθυμείτε, εφόσον υπάρχει τουλάχιστον μία ενδιάμεση ημέρα που θα τρώτε κανονικά.

Ένας απλός τρόπος να σχεδιάσετε την εβδομάδα σας είναι να νηστεύετε τη Δευτέρα και την Πέμπτη, με 2 ή 3 μικρά γεύματα και να τρώτε κανονικά για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Advertisement

Να σημειωθεί πως η δίαιτα 5:2 δεν απαγορεύεται κατά την  περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς  και στα παιδιά γιατί βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, αυτή η διατροφή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, όταν γίνεται σωστά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αυτό το πρότυπο διατροφής σας βοηθά να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Πώς έγινε η έρευνα για τη δίαιτα 5:2

Οι ερευνητές μελέτησαν 300 παχύσαρκους ενήλικες, καθένας από τους οποίους τοποθετήθηκε τυχαία σε ένα από τρία διαφορετικά πλάνα απώλειας βάρους.

100 από τους συμμετέχοντες έλαβαν συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους σε μία μόνο συνεδρία με έναν διαιτολόγο, ο οποίος παρείχε χρηστικές γραπτές οδηγίες όπως ο έλεγχος των μερίδων, η τήρηση ημερολογίου φαγητού και συμβουλές αποφυγής περιττών σνακ.

Advertisement

Μια άλλη ομάδα 100 συμμετεχόντων είχε μια διαφορετική συνεδρία, στην οποία τους δόθηκαν συμβουλές για το πώς να ακολουθήσουν τη δίαιτα 5:2 κατά τη διάρκεια του πειράματος, και τους δόθηκε ένα φυλλάδιο που εξηγούσε παραδείγματα γευμάτων. Επιπλέον δόθηκαν στη διάθεσή τους σύνδεσμοι σε επιπλέον διαδικτυακή υποστήριξη. Το σημαντικό είναι πως τους έδωσαν την επιλογή να σχεδιάσουν μόνοι τους το πλάνο της διατροφής τους.

Οι τελευταίοι 100 συμμετέχοντες έλαβαν παρόμοιες συμβουλές και τεκμηρίωση σχετικά με το πώς να ακολουθήσουν τη δίαιτα 5:2, αλλά επιπλέον εγγράφηκαν σε μια σειρά ομαδικών συνεδριών υποστήριξης συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων με στόχο να τους βοηθήσουν να συζητήσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη δίαιτα με άλλους, όπως επίσης και να λύσουν τυχόν απορίες τους με ειδικούς συμβούλους.

Αυτές οι τρεις ομάδες συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για ένα χρόνο, και ωσότου το πείραμα ολοκληρωθεί.

Στο τέλος του έτους, καθεμία από τις τρεις ομάδες εμφάνισε σημάδια μέτριας απώλειας βάρους κατά μέσο όρο:

  • το 15% των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους
  • το 18% της δεύτερης ομάδας έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους
  • το 28% της τρίτης ομάδας έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους

Το μεγάλο πλεονέκτημα της δίαιτας 5:2

Αλλά αν και όλες οι ομάδες πέτυχαν μέτρια απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του πειράματος, υπήρχε μία βασική διαφορά στα δεδομένα:

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, εκείνοι στην δίαιτα 5:2 βαθμολόγησαν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του πειράματος πιο ψηλά.

Σε μια έρευνα σχετικά με το πείραμα, οι 5:2 που έκαναν δίαιτα βαθμολόγησαν τις παρεμβάσεις τους υψηλότερα ως προς τη χρησιμότητά τους από τις συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους και έδειξαν ότι ήταν πιο πιθανό να συστήσουν τη δίαιτα σε άλλους.

Τα σχόλια έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτα 5:2 είχαν μεγαλύτερη διάθεση να συνεχίσουν τη δίαιτα μετά το τέλος του πειράματος.

Εν κατακλείδι τα άτομα που έκαναν δίαιτα 5:2 φαινόταν ότι διαχειρίζονταν καλύτερα το πλάνο της διατροφής τους ενώ προσπαθούσαν να τηρήσουν το πρόγραμμα απώλειας βάρους τους.

Τι σχολίασαν οι ερευνητές

«Εδώ μπορέσαμε να παρέχουμε τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απλών συμβουλών δίαιτας 5:2 σε ένα πραγματικό περιβάλλον», εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Katie Myers Smith από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η δίαιτα 5:2 δεν ήταν ανώτερη από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις όσον αφορά την απώλεια βάρους, οι χρήστες προτιμούσαν αυτήν την προσέγγιση καθώς ήταν πιο απλή και ελκυστική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα απώλειας βάρους με την μέθοδο 5:2, που παρατηρήθηκε στην μελέτη, είναι περίπου η ίδια με εκείνη που έδειξαν άλλες μελέτες διαλείπουσας νηστείας.

Αν και η δίαιτα 5:2 δεν φαίνεται να επιτυγχάνει εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους, οι πιο ευνοϊκές αξιολογήσεις των χρηστών θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι γιατροί, όταν συμβουλεύουν τους ανθρώπους που πασχίζουν να χάσουν βάρος.

«Οι κλινικοί γιατροί που παρέχουν σύντομες συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν τη δίαιτα 5:2», καταλήγουν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

«Η εν λόγω προσέγγιση δεν είναι ανώτερη από τις τυπικές συμβουλές, αλλά είναι απλούστερη και πιο ελκυστική για τους χρήστες».

Πηγές: https://www.qmul.ac.uk, https://www.sciencealert.com