Enimerotiko.gr
Υγεία

Διατροφή μετά τα 40 – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Διατροφή μετά τα 40 – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε. Οι ανθυγιεινές τροφές μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε, ειδικά όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν κατά μέσο όρο 8 κιλά από τα 25 μέχρι τα 54 xρόνια τους. Oι πιο κρίσιμες ηλικίες βρίσκονται μεταξύ των 25-34 ετών.

Ειδικά όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση, βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει εντυπωσιακά.

Το σπλαγχνικό λίπος αυξάνεται και γίνεται ορατό στην κοιλιά και τη μέση. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος  ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διατροφή μετά τα 40 : Ανθυγιεινά τρόφιμα 

Κονσερβοποιημένες σούπες. Περιέχουν πάρα πολύ αλάτι, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά καθώς γερνάει. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στη διατροφή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση αλλά και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αλλαντικά. Λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια και γενικά τα επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος. Περιέχουν πολύ αλάτι, λιπαρά και συντηρητικά. Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων διαβήτη και καρκίνου του στομάχου.

Τηγανητά. Το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τα επίπεδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες. Αυτές έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση. Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση τηγανητού και ψημένου στα κάρβουνα κρέατος με καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.

Μπισκότα. Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις. Όπως στις αρτηρίες, στις ορμόνες, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο πεπτικό και στη χλωρίδα του εντέρου. Αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μέσω της διαδικασίας της γλυκοζυλίωσης.

Ενεργειακά ποτά. Αποτελούν πηγή κενών θερμίδων και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και την επιτάχυνση της γήρανσης, ενώ έχουν επιπτώσεις στη μνήμη και τη μάθηση.

Προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Τα σνακ που δεν έχουν ζάχαρη, περιέχουν συνήθως τεχνητά συστατικά ή πρόσθετα λιπαρά. Κάποια από αυτά, όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν οφέλη για την υγεία.

Σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων ή τρανς λιπαρών.

Αλάτι ή πρόσθετες ύλες για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Γάλα αμυγδάλου. Μην αντικαθιστάτε το γάλα ζωικής προέλευσης και τα άλλα γαλακτοκομικά αν είστε άνω των 40. Το ασβέστιο που περιέχουν ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Αν δεν θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης, επιλέγετε προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Καυτερά. Όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, πρέπει να αποφεύγετε τα καυτερά, ειδικά αν υποφέρετε από εξάψεις ή γαστρεντερική παλινδρόμηση. Οι έτοιμες καυτερές σάλτσες περιέχουν επίσης πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και βλάπτει τα οστά.

Μαργαρίνη. Περιέχει υδρογονωμένα έλαια, δηλαδή τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και βλάπτουν τη υγεία της καρδιάς.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News