Enimerotiko.gr
Υγεία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τρείς ερωτήσεις που μπορεί να σώσουν μια ζωή

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο φόβος και ο τρόμος πολλών ανθρώπων. Ιδιαίτερα άτομα που πάσχουν από παθήσεις όπως υψηλή πίεση, διαβήτη ή ακόμα και χοληστερίνη, πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι ομάδες κινδύνου

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη να λέμε εγκεφαλικό. Στα αγγλικά αποδίδεται με την λέξη «stroke»,  που θα μεταφραζόταν ως «κτύπημα» για να δείξει το «ξαφνικό». Και αυτό επειδή συνήθως τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι απροσδόκητα.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν σταματά η παροχή αίματος στον εγκέφαλο ή μέρος αυτού. Η πλειονότητα των περιστατικών οφείλονται στην απόφραξη μιας από τις αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο ή σε απόφραξη κάποιου μικρού κλαδίσκου. Αυτός ο τύπος αναφέρεται ως «ισχαιμικό» επεισόδιο.

Εκτός όμως από το «ισχαιμικό», ένα άλλο είδος είναι και το «αιμορραγικό» επεισόδιο το οποίο συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ρήξης ενός αγγείου είτε μέσα είτε γύρω από τον εγκέφαλο. Στους κύριους κινδύνους ανήκουν.

 • η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα
 • το σάκχαρο
 • το κάπνισμα
 • η παχυσαρκία
 • η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων
 • η κατάχρηση αλκοόλ
 • τα επεισόδια άπνοιας στον ύπνο

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τρεις εντολές

Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο; Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Παρόλα αυτά είναι συνετό να αναφέρουμε τις τρεις εντολές που συχνά χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς. Ζητήστε από το άτομο που έχετε απέναντί σας να εκτελέσει τρεις απλές εντολές:

 1. Να σηκώσει ψηλά και τα δύο χέρια. Μήπως το ένα χέρι πέφτει παραλυμένο προς τα κάτω;
 2. χαμογελάσει. Ελέγξτε αν μία πλευρά του προσώπου πέφτει
 3. Να πει μια απλή φράση π.χ., «σήμερα είναι Δευτέρα». Μπορεί το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση; Δυσκολεύεται ή μπερδεύει τα λόγια του;

Όταν ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει τις παραπάνω εντολές πρέπει να τον μεταφέρετε επειγόντως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πιο αναλυτικά τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
 1. Το μούδιασμα, η αδυναμία ή η παράλυση στην μία πλευρά του σώματος. Αυτό μπορεί να αφορά το χέρι, το πόδι, την μία πλευρά του προσώπου ή και όλα μαζί.
 2. Προβλήματα στην επικοινωνία, στην ομιλία και την κατάποση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμία στην σωστή κατανόηση αυτών που λέγονται. Οι διαταραχές αυτές αναφέρονται ως «αφασία». Επίσης είναι δυνατό να δημιουργηθούν προβλήματα στη γραφή και στην ανάγνωση. Σε πολλά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει και δυσκολία στην κατάποση.
 3. Διαταραχές στην όραση. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει αιφνίδια απώλεια όρασης από το ένα μάτι ή να μην μπορεί να δει σε ένα τμήμα του οπτικού του πεδίου, προς τα αριστερά ή τα δεξιά ή προς ένα μόνο τεταρτημόριο.
 4. Διαταραχές στην ισορροπία οι οποίες ξεκίνησαν απότομα ιδιαίτερα σε ασθενή που δεν είχε πριν αντίστοιχα επεισόδια ούτε προβλήματα με τα αυτιά του
 5. Ελάττωση της αντίληψης των προσβεβλημένων μελών. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις περιπτώσεις που έχει πρόβλημα η αριστερή πλευρά του σώματος. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τι έχει πάθει.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η πρόληψη

Η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου γίνετε μέσο της αποφυγής των συνηθειών (π.χ. κάπνισμα, διατροφή με λιπαρά), όπως και μέσο της αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση) που μπορούν να βλάψουν τα αγγεία. Το σημαντικότερο όμως είναι να μην αγνοείτε τυχόν συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν επειδή. Παρότι είναι παροδικά, είναι προμηνύματα ενός σοβαρότερου κινδύνου.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα αίτια

Συχνό αίτιο των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ιδιαίτερα καρδιακές αρρυθμίες και παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων ή προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου. Επίσης στα αίτια ανήκει και η αρτηριοσκλήρυνση, μια κατάσταση που δημιουργείται με το πέρασμα των χρόνων. Ως αποτέλεσμα έχει να στενεύει σταδιακά ο αυλός των αρτηριών αλλά και να δημιουργούνται θρόμβοι, δηλαδή πήγματα αίματος που μπορούν να την αποφράξουν.

Συνηθέστερη αιτία των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση. Στην περίπτωση των αιμορραγιών όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς μπορεί να εμπλέκονται και άλλες αιτίες όπως ανωμαλίες των αγγείων (ανευρύσματα και αγγειακές δυσπλασίες), συστηματικά νοσήματα κ.α.

Διαβάστε Επίσης:

Περήφανος παππούς ο Παύλος Χαϊκάλης μας δείχνει χαρούμενος την πρώτη φωτογραφία του εγγονού του

Πέντε αιτίες που δεν φεύγει το λίπος από την κοιλιά σας και πως να τις αντιμετωπίσετε

Στράτος Διονυσίου: Η τελευταία του εμφάνιση στην πίστα και ο ξαφνικός θάνατος του

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News