Enimerotiko.gr
Υγεία

Έλκος στομάχου: Από τι προκαλείται – Τα ανησυχητικά συμπτώματα – Ποια η σωστή αντιμετώπιση

Το έλκος στομάχου είναι επώδυνη πληγή που μπορεί να βρεθεί στο βλεννογόνο του στομάχου ή του λεπτού εντέρου και είναι το πιο ορατό σημάδι της νόσου του πεπτικού έλκους.

Πότε συμβαίνει το έλκος στομάχου

Συμβαίνει όταν μειώνεται και λεπταίνει το παχύ στρώμα βλέννας που προστατεύει το στομάχι από πεπτικά υγρά και επιτρέπει στα πεπτικά οξέα να “ροκανίσουν” τους ιστούς του βλεννογόνου του στομάχου.

Μπορεί το έλκος στομάχου να θεραπεύεται εύκολα, αλλά αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση.

Τα αίτια για το έλκος στομάχου

Το έλκος στομάχου δεν είναι απαραίτητο ότι θα δημιουργηθεί μόνο από έναν παράγοντα, καθώς η μείωση της επένδυσης της βλεννογόνου επίστρωσης του στομάχου, που οδηγεί σε έλκος, συνήθως μπορεί να προκληθεί από:

Λοίμωξη με το βακτήριο Helicobacter pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού)

Μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη

Περίσσεια του οξέος (υπερέκκριση) στο στομάχι, που μπορεί να είναι κληρονομική ή να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί κάποιος (άγχος, κάπνισμα) και ορισμένες τροφές που καταναλώνει

Σύνδρομο Zollinger-Ellison, πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, η οποία κάνει το σώμα να παράγει υπερβολικές ποσότητες στομαχικών οξέων

Κάπνισμα

Συχνή χρήση στεροειδών (όπως αυτά για τη θεραπεία του άσθματος)

Υπερασβεστιαιμία (υπερπαραγωγή ασβεστίου)

Οικογενειακό ιστορικό

Ηλικία (άνω των 50 ετών)

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα συμπτώματα για το έλκος στομάχου

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος στομάχου και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα του έλκους

Η αίσθηση “καψίματος” ή πόνου στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος, όταν το στομάχι είναι άδειο και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες.

Γενικευμένο πόνο στο στομάχι

Απώλεια βάρους

Απώλεια της όρεξης λόγω του πόνου

Ναυτία ή εμετό

Φούσκωμα

Ρέψιμο, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Καούρα (αίσθημα καύσου στο στήθος)

Πόνο που βελτιώνεται όταν τρώτε, πίνετε, ή να παίρνετε αντιόξινα φάρμακα

Εάν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα, ακόμα κι αν δυσφορία που νιώθετε είναι ήπια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, διότι το έλκος στομάχου μπορεί να επιδεινωθεί αρκετά, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Αντιμετώπιση – θεραπεία για το έλκος στομάχου

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Τα περισσότερα έλκη μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ιατρική συνταγή, ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις, όπου μπορεί να είναι απαραίτητη χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία για το έλκος στομάχου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Εάν υπάρχει αιμορραγία στο έλκος, τότε το πιθανότερο είναι να πρέπει να γίνει νοσηλεία για εντατική θεραπεία, ενώ μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.

Εάν το έλκος στομάχου είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα χρειαστούν αντιβιοτικά. Για ήπια έως μέτρια έλκη στομάχου, ο γιατρός συνταγογραφήσει συνήθως τα παρακάτω φάρμακα:

Η2 blockers: φάρμακα για περιορισμό της έκκρισης οξέων στο στομάχι
Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: φάρμακα που εμποδίζουν τα κύτταρα που παράγουν οξύ
Αντιόξινα φάρμακα εξουδετέρωσης του στομαχικού οξέος
Κυτταροπροστατευτικά φάρμακα για προστασία της βλεννογόνου επένδυσης του στομάχου και του λεπτού εντέρου
Τα συμπτώματα ενός έλκους στομάχου μπορεί να υποχωρήσουν γρήγορα με τη θεραπεία. Ακόμα κι αν εξαφανιστούν, θα πρέπει να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή, ειδικά στην περίπτωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και οποιουδήποτε φαρμάκου ή τροφής μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου συμπτώματα.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία του έλκους στομάχου, είναι:

Ναυτία
Ζαλάδα
Πονοκέφαλοι
Διάρροια
Αυτές οι παρενέργειες είναι προσωρινές, αλλά καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, αν αντιμετωπίζετε ακραία ταλαιπωρία.

Ένα έλκος στομάχου θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση όταν:

Το έλκος επανεμφανίζεται περιοδικά
Το έλκος δεν επουλώνεται
Έχετε αιμορραγία από τα έλκη
Υπάρξει ρήξη (σκίσιμο) στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο
Υπάρξει πρόβλημα στην διέλευση των τροφών από το στομάχι στο λεπτό έντερο

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News