Enimerotiko.gr
Υγεία

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε φάρμακο που καταστρέφει τον σταφυλόκοκκο

Ένας Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό, ο Δρ. Ελευθέριος Μυλωνάκης, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, ανακάλυψαν μια νέα κατηγορία συνθετικών αντιβιοτικών που μπορούν να καταστρέψουν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA).

Τι είναι τα βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA)

Το MRSA είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο μικρόβιο που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί Και είναι δύσκολο γιατί πολλά στελέχη του έχουν πια αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία ανά τον κόσμο.
Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους νέα απολύτως αναγκαία όπλα στον πόλεμο εναντίον αυτών των υπερ-μικροβίων.

Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ένας Έλληνας επιστήμονας και καθηγητής ιατρικής, μικροβιολογίας και ανοσολογίας, ο Δόκτωρ Ελευθέριο Μυλωνάκη του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, έκαναν και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.
Σε αυτήν κάνουν λόγο ότι βρήκαν δύο νέες συνθετικές ουσίες που είναι ικανές να σκοτώσουν τα κύτταρα των βακτηρίων MRSA. Άλλωστε αυτό απέδειξα τα πειράματα σε σκώληκες και ποντίκια.

Έλληνας επιστήμονας
Ο Έλληνας επιστήμονας Δρ. Ελευθέριος Μυλωνάκης

Τι είναι οι νέες ουσίες κατά του σταφυλόκοκκου που ανακάλυψε ο Έλληνας επιστήμονας με την ομάδα του

Οι δύο ουσίες (CD437 και CD1530), οι οποίες ανήκουν στα ρετινοειδή, μικρά μόρια που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, είναι ικανές να εξαλείψουν ακόμη και τα παθογόνα κύτταρα που «κρύβονται», επειδή έχουν εισέλθει σε μια μια μεταβολικά αδρανή ή υπνώττουσα κατάσταση.

Τα κύτταρα αυτά (persister cells) αναπτύσσονται ελάχιστα ή καθόλου και δεν τα «πιάνουν» τα υφιστάμενα αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση των λοιμώξεων μετά από κάποιο διάστημα

Π.χ. στην περίπτωση ενδοκαρδίτιδας λόγω λοίμωξης από εμφυτευμένη ιατρική συσκευή ή στις συχνές πνευμονικές λοιμώξεις λόγω κυστικής ίνωσης. Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη, όταν η υποτροπιάζουσα λοίμωξη οφείλεται στο υπερ-μικρόβιο MRSA.

Οι δύο νέες ουσίες -οι οποίες ανακαλύφθηκαν ανάμεσα σε περίπου 82.000 μόρια που δοκιμάσθηκαν- είναι οι πρώτες που έχουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα ενάντια σε αυτά τα κρυφά και επίμονα κύτταρα του MRSA. Μία από τις δύο ουσίες μάλιστα κατάφερε να θεραπεύσει και μια χρόνια λοίμωξη από MRSA στα πειραματόζωα. Επίσης, πλην του MRSA, τα νέα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε ένα βακτήριο (εντερόκοκκο) που προκαλεί ενδοκαρδίτιδα.

Χαμηλή τοξικότητα για το ήπαρ

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι ουσίες έχουν χαμηλά επίπεδα τοξικότητας για το ήπαρ και τα νεφρά.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον απίθανο οι παθογόνοι μικροοργανισμοί να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και στις δύο νέες ουσίες.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών και κλινικά χρήσιμων αντιβιοτικών φαρμάκων. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των ουσιών. Έτσι ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Δυστυχώς, πάντως, οι νέες ουσίες δεν φαίνεται να δρουν αποτελεσματικά ενάντια στα Gramm-αρνητικά βακτήρια (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Neisseria gonorrhoeae, Klebsiella pneumoniae and Yersinia pestis κ.α.).

Ποιος είναι ο Έλληνας επιστήμονας, Ελευθέριος Μυλωνάκης

Ο Έλληνας επιστήμονας δρ Ε.Μυλωνάκης αποφοίτησε το 1990 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από εκεί πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Μετά την εμπειρία του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έφυγε στις ΗΠΑ, όπου εργάσθηκε στα νοσοκομεία Μίριαμ (του πανεπιστημίου Μπράουν) και Γενικό Μασαχουσέτης (της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ).

Η έρευνά του εστιάζεται στην μικροβιακή παθογένεση και γενικότερα στις λοιμώδεις νόσους.

Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Ελευθέριο Μυλωνάκη αλλά και σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που μας κάνουν υπερήφανους.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News