emvolio-johnson-amp-038-johnson-nea-proeidopoiisi-gia-syndromo-poy-prokalei-paralysi-60218
10:27

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση για σύνδρομο που προκαλεί παράλυση

10:27
Νίκη Μουλά

Το εμβόλιο Johnson & Johnson συνδέεται με το σύνδρομο Guillain-Barré, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για το σύνδρομο Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Advertisement

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί περίπου 100 προκαταρκτικά περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου, έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 50 ετών.

Advertisement

Advertisement

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του CDC, περίπου 60 έως 120 περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου εμφανίζονται κάθε βδομάδα. Παρόλο που η ακριβής αιτία εμφάνισης του αυτοάνοσου συνδρόμου δεν είναι εντελώς γνωστή, συχνά ακολουθεί μόλυνση από κάποιον ιό. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

Οι περισσότεροι από όσους προσβάλλονται από το σύνδρομο αναρρώνουν πλήρως, με ελάχιστους να συνεχίζουν να έχουν μια μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC, ενώ οι άνω των 50 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Advertisement

Οι επίσημες ανακοινώσεις των ειδικών αναμένεται να σημειώσουν ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη του σίγουρα είναι περισσότερα από τους κινδύνους, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την κατάσταση. Από τη μεριά της, η Johnson & Johnson απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre που προκαλεί το εμβόλιο Johnson & Johnson

Advertisement

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του Συνδρόμου Guillain-Barre ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα Covid-19 την άνοιξη. Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016-19.