Enimerotiko.gr

Εμβόλιο κατά της γρίπης: Πόσο κοστίζει φέτος και ποιοι μπορούν να το πάρουν δωρεάν

Tags:

Αντιγριπικό εμβόλιο – Συμβουλές για την υγεία: Ο εμβολιασμός για τη γρίπη ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 2019. Η διάρκειά του θα είναι έως τα μέσα του Νοεμβρίου.  Δίνεται σε παιδιά έξι μηνών και άνω, καθώς και σε ενήλικες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα υπάρξει έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Αντιγριπικό εμβόλιο – Συμβουλές για την υγεία: Πόσο κοστίζει

Σχετικά με το κόστος του, η τιμή του κυμαίνεται από 10,72 ευρώ έως 13,73 ευρώ. Μάλιστα, χορηγείται δωρεάν, με συνταγή γιατρού για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι ειδικοί αναφέρουν: «Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν, οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Αντιγριπικό εμβόλιο: Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

«Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

Η συμπτωματολογία είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Έκανε τους δικηγόρους του να τα... χάσουν: Η ατάκα της Παπούλια για τον Φιλιππίδη στη δίκη που τον «τελείωσε»

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών, εφόσον το επιθυμούν.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν:

Αντιγριπικό εμβόλιο – Συμβουλές για την υγεία: Όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή:

Άτομα άνω των 60 ετών

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Μεταμόσχευση οργάνων, Σακχαρώδη Διαβήτη, χρόνια Μεταβολικά νοσήματα, χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Νευρομυϊκά νοσήματα, Παχυσαρκία, άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή Ιατρούς, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ.

Πρέπει να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους ασθενείς μας

Ακόμη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πχ. εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο, καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News