Enimerotiko.gr
Υγεία

Επτά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Έχεις πλήρη άγνοια περί αυτοάνοσων νοσημάτων; Καλό θα ήταν να ενημερωθείς, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, καθώς το συγκεκριμένο είδος νοσημάτων προσβάλει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Τα αυτάνοσα νοσήματα έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια κυρίως γιατί προσβάλλουν όλο και περισσότερα άτομα ενώ το παράδοξο είναι ότι φαίνεται να… προτιμούν τις γυναίκες- υπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι γένους θηλυκού. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί, αρχίζει να παράγει αντισώματα και να επιτίθεται στους υγιείς ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, καταστρέφοντάς τους. Κάποια από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση, η κοιλιοκάκη, η θυρεοειδίτιδα Hasimoto αλλά και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφέρουν (εξάλλου, κάθε ασθένεια είναι πιθανό να εκδηλωθεί διαφορετικά στον καθένα από εμάς), όμως κάποια από τα συχνότερα και φαινομενικά «αθώα» σημάδια τους αρκούν για να μας αφυπνίσουν!

Αλλοιώσεις στο δέρμα

Τυχόν αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο δέρμα σας, εξανθήματα και κοκκινίλες στο σώμα ή το πρόσωπο θα πρέπει να σας υποψιάσουν αν εμφανίστηκαν ξαφνικά και δεν ξέρετε τι τα προκάλεσε. Συνήθως σχετίζονται με την ψωρίαση, το σκληρόδερμα και τον λύκο και μάλιστα μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους έντονου στρες.

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος μπορεί να εκδηλωθούν με πόνους στις αρθρώσεις σε χέρια και πόδια ενώ οι ενοχλήσεις στους μύες καταγράφονται σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Πρόκειται για πόνους που δεν υποχωρούν και που προφανώς δεν οφείλονται σε κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, όπως την άρση ενός μεγάλου βάρους.

Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

Το μούδιασμα στα άκρα που επιμένει θεωρείται ένα από τα αρχικά και βασικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως επίσης και οι μυϊκοί σπασμοί. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα δεν φεύγουν, επικοινωνήστε με τον νευρολόγο που θα εκτιμήσει την κατάστασή σας.

Ξηρότητα στο στόμα, τα μάτια και το δέρμα

Είναι βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου Σιόγκρεν, το οποίο μπορεί να συνυπάρχει με την αρθρίτιδα και προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής σάλιου και δακρύων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται όταν τρώει ή προσπαθεί να καταπιεί.

Έντονη κόπωση

Η αδικαιολόγητη κούραση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων που μπορεί να σχετίζεται είτε με τα αυτοάνοσα του θυρεοειδούς, όπως η Χασιμότο και η Νόσος Graves, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η μυασθένεια Gravis. Το λάθος μας είναι ότι συνήθως θεωρούμε την κούραση δεδομένη, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αρκεί να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε για να μας «περάσει». Αν όμως η κόπωση δεν υποχωρεί, σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες της, πέρα από την επιβαρυμένη καθημερινότητά μας.

Διαταραχές στο βάρος

Η απώλεια ή η αύξηση του βάρους είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Συνήθως, οι αυξομειώσεις του βάρους συνδέονται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς, γι’ αυτό ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που πρέπει να συμβουλευτείτε σε αυτή την περίπτωση. Δεν αποκλείεται, όμως, τα σύμπτωμα αυτό να οφείλεται και στην κοιλιοκάκη, που πρόκειται για τη δυσανεξία στη γλουτένη και επηρεάζει τόσο τις διατροφικές επιλογές όσο και το βάρος του ασθενούς.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Διαταραχές του εντέρου όπως η διάρροια και η δυκοιλιότητα μπορεί να συνδέονται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς όπως η Χασιμότο και η Νόσος Graves αλλά και με την κοιλιοκάκη και τη Νόσο του Addison.

Πλέον, κι εσύ γνωρίζεις για τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News