giati-oi-giatroi-kai-oi-cheiroyrgoi-forane-panta-prasina-i-mple-40129
13:54

Γιατί οι γιατροί και οι χειρούργοι φοράνε πάντα πράσινα ή μπλε

13:54
Newsroom

Πράσινη ή μπλε ποδιά: Οι ρόμπες και οι ποδιές από τους γιατρούς είχαν άσπρο χρώμα. Όμως, στις αρχές από τον εικοστό αιώνα οι ρόμπες και οι ποδιές είχαν πράσινο χρώμα. Αυτό έγινε από πρωτοβουλία ενός γιατρού και έπειτα ακολουθήθηκε και από άλλους. Η αλλαγή έγινε, διότι ο γιατρός πίστευε πως το πράσινο χρώμα είναι ξεκούραστο για το χειρουργό. Επιπλέον, οι έρευνες αναφέρουν πως είναι πιο ξεκούραστο, διότι είναι αντίθετο από το κόκκινο στον κύκλο των χρωμάτων.

Advertisement

Πράσινη ή μπλε ποδιά: Για ποιο λόγο πράσινο

Το πράσινο βοηθάει τους γιατρούς να βλέπουν καλύτερα για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, όταν το μάτι αντικρίζει κάτι μπλε, ή πράσινο η όραση του ατόμου “επανέρχεται” από το να αντικρίζει κάτι κόκκινο, όπως το αίμα και τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς στο χειρουργικό κρεβάτι. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει συγκρίνοντας το ένα με το άλλο. Εάν ένας χειρούργος κοιτάζει κάτι που είναι κόκκινο και ροζ, τα μάτια σταδιακά “απευαισθητοποιούνται” σε αυτό.

Το ερέθισμα του κόκκινου χρώματος στον εγκέφαλο σταδιακά εξασθενίζει. Αυτό είναι κάτι που κάνει πιο δύσκολο για τον εγκέφαλο να διακρίνει τις διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου. Όταν το βλέμμα πέφτει περιοδικά σε κάτι πράσινο, τότε “ανανεώνεται” και εξακολουθεί να είναι το ίδιο ευαίσθητο στις χρωματικές μεταβολές στο κόκκινο. Αυτό ισχυρίζεται ο Werner, ένας ψυχολόγος, ο οποίος μελετά την όραση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Advertisement

Πράσινη ή μπλε ποδιά: Οφθαλμαπάτες

Δεύτερον, η παρατεταμένη συγκέντρωση στο κόκκινο, μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να έχει οφθαλμαπάτες ότι “βλέπει” πράσινες λεπτομέρειες επάνω σε λευκές επιφάνειες. Αυτά τα ψευδή πράσινα στίγματα εμφανίζονται, όταν ο γιατρός μετακινεί το βλέμμα του από το κοκκινωπό των ιστών του σώματος σε κάτι λευκό, όπως μια κουρτίνα ή η λευκή ρόμπα του αναισθησιολόγου. Τότε μπορεί να εμφανιστεί και μια πιθανή ψευδαίσθηση πράσινου στίγματος. Αυτή εμφανίζεται επάνω στο κόκκινο εσωτερικό του ασθενούς.

Advertisement

Αυτό το φαινόμενο αποσπάει την προσοχή του γιατρού, αφού του προκαλεί κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σε πολλούς από εμάς, όταν αντικρίζουμε κατάματα το φλας μιας φωτογραφικής μηχανής. Το φαινόμενο συμβαίνει επειδή το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του πράσινου.

Αλλά (την ώρα μιας χειρουργικής επέμβασης) η ευαισθησία του ματιού στο κόκκινο χρώμα έχει φθίνει, με αποτέλεσμα το κόκκινο απέναντι στο πράσινο εγκεφαλικό “μονοπάτι” να λέει στον εγκέφαλο ότι βλέπει πράσινο. Ωστόσο, αν ένας γιατρός κοιτάζει περιοδικά κάτι πράσινο ή μπλε, αντί για το λευκό, αυτές οι ενοχλητικές οφθαλμαπάτες εξαλείφονται, σύμφωνα με την Paola Bressan, ερευνήτρια επάνω στην οπτική ψευδαίσθηση στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία.

Πράσινη ή μπλε ποδιά:

Advertisement