Enimerotiko.gr
Υγεία

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Γιατί συμβαίνει – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πως να την αντιμετωπίσετε

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρια για να ξεφύγουν από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Υπάρχουν ομως και άτομα που τις γιορτινές μέρες τις βιώνουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Τι είναι η κατάθλιψη των εορτών

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η κατάθλιψη ή μελαγχολία των εορτών δεν είναι μια αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή. Παρόλα αυτα έχει παρόμοια συμπτώματα με την εποχιακή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη των εορτών μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές του Νοέμβρη και να κλιμακωθεί αργότερα. Ξεκινάει συνήθως με σταδιακή αποστασιοποίηση από την ανυπομονησία που βιώνουν οι υπόλοιποι. Το αίσθημα αυτό μπορεί να διαφέρει σε ένταση από μέρα σε μέρα, καθώς και να διακόπτεται από μικρές εξάρσεις χαράς.

Τα πιο συνήθη σημάδια είναι:

  • ανεξήγητη κούραση και οι διαταραχές στον ύπνο
  • κακή διάθεση
  • αδικαιολόγητη αποχή από αγαπημένες δραστηριότητες
  • έλλειψη συγκέντρωσης
  • αδυναμία να απολαύσει πράγματα που του έφερναν χαρά στο παρελθόν.
  • απομόνωση από φίλους και συγγενείς
  • έντονη νευρικότητα και το άγχος της μοναξιάς

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Πότε είστε ευάλωτοι;

Συνήθως αυτή η κατάσταση περνάει με την πάροδο των εορτών. Παρόλα αυτα κάλο θα ηταν να επισκεφτείτε τον ψυχολόγο σας διότι μπορεί να κρύβετε καποιο μοτίβο σκέψεων που θα ηταν καλό να αναγνωριστεί.

Ούτε οι άνθρωποι που δείχνουν να απολαμβάνουν κάθε λεπτό των χριστουγεννιάτικων εορτασμών είναι λιγότερο ευάλωτοι. Μπορεί καποιος να μην θέλει να σας ανησυχήσει ειδικότερα αν ειστε κοντινό του άτομο και να προσποιείται ότι περνάει καλά.

Η ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο, όμως, περιλαμβάνει όσους πάσχουν ήδη από μια ψυχική νόσο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, οι γιορτές κάθε χρόνο είτε ξυπνούν τα συμπτώματα που βρίσκονται σε ύφεση.

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Πώς αντιμετωπίζετε;

Για κάποιον που έχει βεβαρυμένο ιστορικό, η προφανής κίνηση είναι να απευθυνθεί στον γιατρό ή τον ψυχοθεραπευτή του. Οι υπόλοιποι, αν αντιληφθείτε ότι βιώνετε καταθλιπτικά συμπτώματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να μετριάσετε τα συμπτώματα.

Πρώτα πρώτα, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε το αλκοόλ. Υπάρχουν 2 σενάρια αν καταναλώνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες την περίοδο αυτή. Το πρώτο είναι να κάνει τα αισθήματα άγχους και δυσφορίας που ήδη νιώθετε χειρότερα. Το δευτερο είναι να τα καταπραΰνει, αυτό μπορεί ως πρώτης όψεως να είναι καλό. Δεν είναι έτσι ομως τα πράγματα. Αν βασίζεστε στο αλκοόλ για να μετριάσετε τα συμπτώματα αυτα τότε έρχεστε σε κίνδυνο να εθιστείτε στο αλκοόλ. Καλό είναι, επίσης, να μη μένετε μόνοι σας με τις σκέψεις σας γιατί έτσι, ίσως είστε πιο επιρρεπείς σε αισθήματα απελπισίας ή εγκλωβισμού.

Αν δεν γυμνάζεστε, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε έναν καθημερινό περίπατο ή ένα σπορ στο πρόγραμμά σας.

Τέλος, προσπαθήστε να μην έχετε υψηλές απαιτήσεις ούτε απ’ τους άλλους, αλλά ούτε απ’ τον εαυτό σας.

Καλό θα ηταν σε κάθε περίπτωση να λάβετε συμβουλές από τον ειδικό ψυχολόγο σας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News