Enimerotiko.gr
Υγεία

Τι είναι το Κεφίρ, πως φτιάχνεται και ποια τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Κεφίρ: Πρόκειται για ρόφημα πρόκειται για ρόφημα. Παραδοσιακά, γίνεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει πρώτα περάσει από τη διαδικασία της ζύμωσης.Αυτό γίνεται με την προσθήκη σπόρων, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων από γαλακτικό οξύ. Στην εμφάνισή τους μοιάζει σαν να είναι ένα κομμάτι από κουνουπίδι.

Περίπου για μία ημέρα οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται σε κόκκους κεφίρ και ζυμώνουν σάκχαρα στο γάλα. Αυτοί μετατρέπουν το γάλα σε κεφίρ. Ακολούθως, οι κόκκοι απομακρύνονται και μπορεί να γίνει χρήση από αυτούς εκ νέου.

Μία μερίδα γάλα από κεφίρ (σ.σ. ισούται με ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
Περίπου 100 θερμίδες
Από 7 έως 8 γραμμάρια υδατανθράκων
Από 3 έως 6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Τα θετικά του ροφήματος

– Πρόκειται για ένα ρόφημα το οποίο είναι πιο ισχυρό προβιοτικό συγκριτικά, με το γιαούρτι.
– Το συγκεκριμένο ρόφημα έχει πολύ ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
– Το Κεφίρ μπορεί να βελτιώσει αισθητά την υγεία των οστών, ενώ παράλληλα μειώνει και τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
– Το ρόφημα έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.
– Τα προβιοτικά σε αυτό το ρόφημα βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
– Το ρόφημα είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν μια δυσανεξία στην λακτόζη.
– Σύμφωνα με έρευνες, το ρόφημα του κεφίρ βελτιώνει τα συμπτώματα, τόσο της αλλεργία, όσο και εκείνα του άσθματος.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News