Κωφοί: Εμφυτεύματα ακοής για παιδιά και ενήλικες - Enimerotiko.gr
19 Σεπτεμβρίου 2019
Enimerotiko.gr
Υγεία

Κωφοί: Εμφυτεύματα ακοής για παιδιά και ενήλικες

Κωφοί

Κωφοί: Η απώλεια ακοής πλέον δεν είναι πρόβλημα για παιδιά και ενήλικες, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δημιουργήθηκαν εμφυτεύματα ακοής.

Στον κόσμο υπολογίζεται ότι προβλήματα ακοής έχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι και τα  εμφυτεύματα αυτά είναι μια πραγματική επανάσταση.

Και αυτό γιατί με τα κοχλιακά και οστικής αγωγιμότητας εμφυτεύματα, κωφά παιδιά και ενήλικες μπορούν πλέον να ακούν.

Αυτό ανακοινώθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ωτολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας 28η Μαΐου με 1η Ιουνίου. Εκεί παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες και βελτιστοποίηση των υπαρχόντων στον τομέα της ακοής.
Επικαιροποιήθηκαν επίσης από τους ειδικούς επιστήμονες τα κριτήρια υποψηφιότητας των ατόμων (παίδων και ενηλίκων), για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων όλων των ειδών.

κωφοί
Το κοχλιακό καθώς και το οστικής αγωγιμότητας εμφύτευμα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία, κρατικά και ιδιωτικά, που έχουν πιστοποίηση ως κέντρα εμφυτευμάτων.

«Τα νέα είναι πολύ ευχάριστα, καθώς αλλάζει η ζωή 360 εκατομμυρίων πασχόντων από απώλεια ακοής αλλά και των οικογενειών τους», αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο και συνεχίζει.

«Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μία αποτελεσματική λύση υψηλής απόδοσης για άτομα με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.
Οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να απολαύσουν τη μουσική ή να συμμετάσχουν χωρίς πρόβλημα σε συζητήσεις ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες».

Κωφοί: Τι είναι τα Κοχλιακά εμφυτεύματα;

 

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν για άτομα με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Σε τέτοιου τύπου απώλειας ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν ελάχιστο ή καθόλου όφελος.

«Το κοχλιακό εμφύτευμα διεγείρει απευθείας τις νευρικές ίνες του κοχλία μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.

Περιλαμβάνει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό μέρος», εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.

1. Το εσωτερικό εμφύτευμα τοποθετείται μέσω χειρουργικής επέμβασης, διάρκειας περίπου μίας ώρας , υπό γενική αναισθησία, κάτω από το δέρμα ακριβώς πίσω από το αυτί. Αποτελείται από ένα ανθεκτικό περίβλημα που περιέχει τα ηλεκτρονικά μέρη της συσκευής, καθώς επίσης μία κεραία λήψης και έναν μαγνήτη. Μία συστοιχία ηλεκτροδίων εισάγεται προσεκτικά στον κοχλία.

2.  Το εξωτερικό εμφύτευμα είναι ο επεξεργαστής ήχου και τοποθετείται στο αυτί. Αποτελείται από την μονάδα ελέγχου, την μπαταρία και ένα πηνίο που μεταδίδει τις πληροφορίες διαμέσου του δέρματος στον δέκτη του εμφυτεύματος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τους ενήλικες με απώλεια ακοής. Συγκεκριμένα:

α.  Συνιστάται η εμφύτευση σε μικρή ηλικία, διότι η ακοή είναι σημαντική για τη γλωσσική ανάπτυξη και διότι οι έρευνες δείχνουν ότι η έκβαση είναι καλύτερη για παιδιά που έλαβαν το εμφύτευμα σε μικρή ηλικία,
β. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες που είχαν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό την ομιλία και τη γλώσσα πριν από την απώλεια ακοής εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα με το κοχλιακό εμφύτευμα,
γ. Τυχόν μακρά περίοδος βαριάς απώλειας ακοής ενδέχεται να περιορίσει τα οφέλη από το κοχλιακό εμφύτευμα.

 

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα για:

α. Παιδιά με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει ακόμη και σε ηλικία μερικών μηνών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου και τις κατά τόπους συνήθεις πρακτικές,
β.  Ενήλικες με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά,
γ.  Άτομα που ωφελούνται ελάχιστα ή καθόλου από τα ακουστικά βαρηκοΐας,
δ.  Άτομα με πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και (επαν)ένταξης μετά την επέμβαση.

 

Εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας

 

Το εμφύτευμα οστικής αγωγιμότητας επιτρέπει τη μετάδοση του ήχου απευθείας στο έσω αυτί μέσω της οστικής αγωγιμότητας.

Αποτελεί κατάλληλη λύση για τους ανθρώπους στους οποίους ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί στο έσω αυτί μέσω της φυσικής διαδρομής της ακοής από το έξω και το μέσω αυτί.

Το εμφύτευμα τοποθετείται υπό γενική αναισθησία εξ ολοκλήρου κάτω από το δέρμα.

Λαμβάνει τα σήματα από έναν εξωτερικό επεξεργαστή ήχου που φοριέται άνετα κάτω από τα μαλλιά.
«Τα εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας χρησιμοποιούνται όταν η φυσική μετάδοση του ήχου στο έσω αυτί παρεμποδίζεται», αναφέρει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει.

« Με το οστικό εμφύτευμα, ο ήχος μεταδίδεται στο οστό και στη συνέχεια μέσω του οστού άγεται στο έσω αυτί.

Σε αυτή την περίπτωση η διαδρομή μέσω του έξω και του μέσου ωτός παρακάμπτεται».
Τα εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας μπορούν να τοποθετηθούν σε:

α. Άτομα με βαρηκοΐα αγωγιμότητας,
β.  Άτομα με μικτές βαρηκοΐες
γ. Άτομα με μονόπλευρη κώφωση
δ. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πέντε ετών και άνω.

 

Τα νέα λοιπόν είναι πολύ ευχάριστα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Κι όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά.

Τα νέα αυτά ιατρικά δεδομένα δίνουν χαρά και αισιοδοξία για μια πιο φυσιολογική καθημερινή ζωή.

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα