Enimerotiko.gr
Υγεία

Κορωνοϊός: «Πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους για τον εμβολιασμό των 16άρηδων μόνο με Pfizer

παιδιά

Θετική ανταπόκριση από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει πάρει ο εμβολιασμός για τα παιδιά αλλά μόνο με το εμβόλιο της Pfizer. Με τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων κοροναϊού να έχει πέσει στα 27 έτη, υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων μεταξύ 16 και 17 ετών προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία ενδέχεται να δώσει το «πράσινο φως» ακόμη και σήμερα ή τουλάχιστον αύριο, Τρίτη.

Τουλάχιστον αύριο οι ανακοινώσεις

Μέχρι στιγμής, είναι ανοιχτοί οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 18 και άνω. Με την απόφαση αυτή της Επιτροπής, οι 16άρηδες και 17άρηδες θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το σκεύασμα της Pfizer. Τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις και ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί και στον εμβολιασμό εφήβων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι εμβολιασμοί μπορεί να ξεκινούν και από την ηλικία των 15 ετών.

Η συζήτηση για επίσπευση του εμβολιασμού των εφήβων άνοιξε μετά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα μας από τα μέσα Αυγούστου. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και χτυπάει τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους που λόγω της προτεραιότητας του εμβολιασμού δεν έχουν κάνει ακόμη το πολυπόθητο τσίμπημα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Αρκετές χώρες πάντως χαράσσουν τη δική τους πολιτική όσον αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού των ανηλίκων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά από εμβόλια mRNA. Αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες, τα περιστατικά αυτά είναι πάνω από χίλια και αφορούν σε έφηβους και νεαρούς, εμφανίστηκαν δε μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Η αρχή θα γίνει με τους μαθητές Λυκείου

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων, είναι όμως κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά», ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η σκέψη της επιτροπής είναι κυρίως στα παιδιά του Λυκείου για τους εξής λόγους:

-Πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά.
-Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων.
-Τρίτον είναι συνήθως ασυμπτωματικά.

«Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες».

Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα.

«Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά»

«Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι «εμείς στην Επιτροπή είμαστε παιδίατροι, άρα θα κοιτάξουμε το καλό των παιδιών. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε μια κοινωνία όπου κάποιοι ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν».

«Τι να το κάνεις να έχεις εμβολιασμένους εφήβους όταν τα παιδιά του δημοτικού γυρίσουν και κολλήσουν τον 70αρη παππού, ο οποίος θα νοσήσει και θα πεθάνει. Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία» συμπλήρωσε η ίδια.

Ζαούτης: Αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, θα αφήσουμε «τρύπα» στο τείχος ανοσίας

«Υπάρχουν 2.000.000 παιδιά στην Ελλάδα, αν δεν εμβολιαστεί κανένα, θα αφήσουμε μεγάλη τρύπα στο τείχος ανοσίας και θα δούμε τον κορονοϊό να επιστρέφει, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, με την ιλαρά για παράδειγμα», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα Θεοκλής Ζαούτης.
«Στην Αμερική, όπου το πράσινο φως έχει ανάψει για χρήση εμβολίων στα παιδιά, η σύσταση είναι όλοι οι έφηβοι 12-17 να εμβολιαστούν και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, δηλαδή να προστατέψουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και επειδή νοσούν λίγο περισσότερο με τα μικρότερα παιδιά, γιατί όσο μεγαλώνουν μοιάζουν περισσότερο με τους ενήλικες. Για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών αναμένονται τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες, το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Περιμένουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις, αν θα είναι οριζόντια η σύσταση ή σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων», εξηγεί ο κ. Ζαούτης.

Τι λέει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός των ανηλίκων δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Η συζήτηση, όπως είπε, γίνεται για τους 15-17 και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν.

Τόνισε πως τα παιδιά που θα  κάνουν το εμβόλιο θα ανακτήσουν πλήρως την καθημερινότητά τους χωρίς self test.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News