kostas-sfakianoydis-o-ellinas-giatros-poy-vrike-tropo-na-charizei-ti-mitrotita-se-gynaikes-stin-emminopaysi-63326
15:06

Κώστας Σφακιανούδης: Ο Έλληνας γιατρός που βρήκε τρόπο να «χαρίζει» τη μητρότητα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση

15:06
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Εμμηνόπαυση και παιδιά: Ένας Έλληνας γιατρός με την πρωτοποριακή του μέθοδο χαρίζει ελπίδες στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης έδωσε στην χώρα μας μια διεθνή πρωτιά στον τομέα της ιατρικής.

Advertisement

Εμμηνόπαυση και παιδιά: Ποιο ηταν το έναυσμα

Το 2015 ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ Κώστας Σφακιανούδης εφάρμοσε την πρωτοποριακή του τεχνική. Η τεχνική αυτή βασίζετε στην έγχυση κατάλληλα επεξεργασμένων αιμοπεταλίων του ασθενούς σε «κουρασμένες» ωοθήκες. Το αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση να παράγουν ξανά τα δικά τους ωάρια. Ο σπινθήρας που τον έκανε να αναπτύξει την τεχνική αυτή ηταν μια 45χρονη ασθενείς του. Η ίδια είχε μπει στην εμμηνόπαυση από τριετίας.

«Μου ζητούσε επίμονα να κάνω ό,τι περνά από το μυαλό μου ώστε να προσπαθήσω να αναζωογονήσω τις ωοθήκες της.Έξι μήνες έπειτα από την εφαρμογή της μεθόδου, η ασθενής μου έκανε όντως ωορρηξία» δηλώνει ο Δρ. Σφακιανούδης.

Advertisement

Η τεχνική αυτή έχει από τότε εφαρμοσθεί σε πάνω από 1000 γυναίκες«με την πλειονότητά τους να ενδιαφέρεται για την ευεργετική επίδραση της τεχνικής στην παράταση της περιόδου και στη διατήρηση της εμμηνορρυσίας και λιγότερο στη διατήρηση της αναπαραγωγικής της δυνατότητας».

Advertisement

Εμμηνόπαυση και παιδιά: Η ικανοποίηση αλλά και η αγωνία

Έχουν γεννηθεί ως τώρα πάνω από 40 παιδιά με την τεχνική αυτή. Ο αριθμός τους μάλιστα αυξάνετε συνεχώς. Ο ίδιος λέει πως αισθάνεται: «απίθανη ικανοποίηση και σεβασμό απέναντι σε ένα πραγματικό θαύμα, αλλά και λαχτάρα να το δει γρήγορα να ολοκληρώνεται και ταυτόχρονα αγωνία μην πάει κάτι στραβά».

Ο ίδιος ειπε ως αναφορά την συντήρηση των ωαρίων σε συνδυασμό με την τεχνική του: «η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει βέβαια τον πρώτο λόγο στη διατήρηση της γονιμότητας, αλλά και η χρήση του πλάσματος μπορεί να έχει επικουρικό ρόλο».

Advertisement