kritharaki-sto-mati-oi-aities-poy-to-prokaloyn-amp-8211-poia-i-sosti-antimetopisi-amp-8211-ti-na-kanete-gia-na-to-prolavete-49018
12:18

Κριθαράκι στο μάτι: Οι αιτίες που το προκαλούν – Ποια η σωστή αντιμετώπιση – Τι να κάνετε για να το προλάβετε

12:18
Newsroom

Το κριθαράκι στο μάτι (ή κριθή όπως ονομάζεται επιστημονικά) είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου και μπορεί να εμφανιστεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά στο μάτι.

Advertisement

CHALAZION STYE

Τα συμπτώματα

Τα βασικότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο ερεθισμός στην περιοχή του ματιού είναι κριθαράκι, είναι οίδημα και πόνος στο βλέφαρο, έκκριση δακρύων, κοκκίνισμα και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, μικρού μεγέθους εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του και δυσφορία όταν ανοίγουμε τα μάτια.

Advertisement

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Από κλινικής άποψης έχει μεγάλη σημασία η κριθή που εντοπίζεται προς τον έσω κανθό, γιατί η φλεγμονή είναι δυνατόν (σπάνια) να μεταδοθεί δια της φλεβικής οδού στο σηραγγώδη κόλπο και να αναπτυχθεί θρομβοφλεβίτιδα του σηραγγώδους κόλπου.

Advertisement

Φυσικοί μέθοδοι αντιμετώπισης

  • Εφαρμόστε ζεστή κομπρέσα στην περιοχή του ματιού ή κάντε απαλό μασάζ με καθαρά χέρια και χλιαρό νερό: Η θερμότητα βοηθά το πύον να έρθει στην επιφάνεια και να υποχωρήσει η κριθή.

    Καθαρίστε επιμελώς την περιοχή με ειδικό μη-ερεθιστικό σαπούνι ή για παιδιά και χλιαρό νερό, προκειμένου να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και να αποτρέψετε την πιθανότητα επανεμφάνισης.

  • Αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ και καλλυντικών εργαλείων, που ίσως μεταφέρουν μικρόβια από το ένα μάτι στο άλλο, επιδεινώνοντας τον ερεθισμό και καθυστερώντας την διαδικασία της επούλωσης.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α (σολομός, τόνος), βιταμίνη Β6 (αρακάς, φασόλια, κοτόπουλο) βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο) ενώ σημαντικό είναι να πίνετε και αρκετό νερό (τουλάχιστον 6 ποτήρια ημερησίως).

Ιατρική μέθοδος αντιμετώπισης

Αν ο οφθαλμίατρος το προτείνει θα  χρειαστεί αντιβίωση συστηματικά ή και τοπικά ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται διάνοιξη.

Ο ρόλος της καλής υγιεινής

Χρειάζεται προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, κλπ).

Η καλή υγιεινή των βλεφάρων και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών, όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).

Advertisement

Ο ρόλος της διατροφής

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως είναι τα ψάρια – κυρίως τα ψητά, ο σολομός και ο τόνος (καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στη δίαιτά σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα). Επιπλέον, η κατανάλωση Β- καροτίνης είναι απαραίτητη αφού μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 –λαχανικά (μπιζέλια και φασόλια), τόνο, σολομό, κοτόπουλο και βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο).

Καταναλώνετε τρία μπολ την ημέρα από φρέσκιες σαλάτες, καθώς αυτές αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή.

Πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού (τουλάχιστον 6 ποτήρια ημερησίως).