mporoyme-na-kollisoyme-koronoio-an-pame-volta-stin-paralia-i-an-mpoyme-sti-thalassa-41833
10:08

Μπορούμε να κολλήσουμε κορωνοϊό αν πάμε βόλτα στην παραλία ή αν μπούμε στη θάλασσα;

10:08
Newsroom

Κορωνοϊός: Μία ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρεί πως ο ιός του COVID-19 δύναται να ταξιδέψει από τον ψεκασμό της θάλασσας. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από τον κυματισμό της θάλασσας. Αντίθετα, ο δεύτερος έχει να κάνει με τον αέρα που φυσάει στις παραλίες.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η εκτίμηση από την επιστήμονα Kim Partner για τη μετάδοση από την πανδημία

Για εβδομάδες, βρισκόταν στην επικαιρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών μια συζήτηση. Αυτή αφορούσε το εάν η μετάβαση στην παραλία ή η κολύμβηση στη θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο κολλήματος ή μετάδοσης του κορωνοϊού. Το ζήτημα έχει απασχολήσει τους surfers. Επιπλέον, έχει απασχολήσει τους δρομείς και τους ποδηλάτες. Από εκεί και πέρα, είχε προκαλέσει σύγχυση σε όσους αναζητούσαν καθαρό αέρα στις ακτές της Καλιφόρνια.

Advertisement

Όταν μια επιστήμονας την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι τα σταγονίδια από τη θάλασσα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους στον ιό, η αντιπαράθεση ξέσπασε για τα καλά. Σήμερα, με τη ώρα να αριθμεί περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Η συγκεκριμένη επιστήμονας έρχεται να φέρει ξανά το θέμα στην επιφάνεια.

Πρόκειται για την Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες. Η ίδια εκνευρίζεται και θέλει να «τα ψάλλει» σε κάθε surfer, δρομέα και ποδηλάτη που συναντά κατά μήκος της ακτής του Σαν Ντιέγκο. «Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει.

Advertisement

Κατά την εκτίμησή της, η παραλία είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες. Επειδή, πιστεύει (μαζί με αρκετούς άλλους επιστήμονες) ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει στα παράκτια ύδατα από διαρροές και εκροές λυμάτων. Έπειτα, μπορεί να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών.

Advertisement

Κορωνοϊός: Τι αναφέρει η έρευνα της Kim Partner για την πανδημία του COVID-19

Η Partner έχει πραγματοποιήσει έρευνα. Η επιστήμονας έχει διαπιστώσει ότι ο ωκεανός αναδύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων. Επιπλέον, ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα, μέσα από τους κυματισμούς του. Επίσης, θεωρεί ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς, ώστε να επιπλέει στον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός κανόνας της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι, δεν είναι αποτελεσματικός στις παραλίες. Εκεί, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια. «Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας. Όμως, θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό. Δεν μπορείτε να τον μυρίσετε. Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».

Advertisement

Για την ώρα, πάντως, ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με «ψεκασμό» από τον ωκεανό ή τον παράκτιο αέρα. Ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει. Έχουν αναφέρει ότι μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια από τα φτέρνισμα και το βήχα. Έτσι, θα έρθουμε σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν αν ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός. Επίσης, αν επιζεί στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.