Enimerotiko.gr
Υγεία

Μύκητες στα πόδια: Γιατί εμφανίζονται – Πόσο επικίνδυνοι είναι – Πως θα τους αντιμετωπίσετε

Οι μύκητες στα πόδια εμφανίζονται κυρίως την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και εκτός από μία πολύ ενοχλητική λοίμωξη, αποτελούν και μία άσχημη εικόνα.

Μύκητες στα πόδια: Οφείλονται στο πόδι του αθλητή

Συχνά οφείλονται στο λεγόμενο «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot ή tinea pedis), μία μυκητίαση η οποία δημιουργείται στα κάτω άκρα κατά κύριο λόγο ανθρώπων που συνηθίζουν να αθλούνται και τα πόδια τους «εγκλωβίζονται» σε συνθήκες υγρασίας.

Μύκητες στα πόδια: Προκαλούν απολέπιση και μικροσκοπικές ρωγμές

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί τυχαία σε οποιονδήποτε άλλον, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι αρκεί ένα βήμα σε υγρό πάτωμα ή μια στιγμή στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου για να καταλήξει κάποιος να έχει τον ενοχλητικό μύκητα, που προκαλεί απολέπιση και μικροσκοπικές ρωγμές ανάμεσα στα δάκτυλα, αίσθηση που πολλές φορές παραπέμπει σε κοψίματα από χαρτί!

Μύκητες στα πόδια: Είναι άκρως μεταδοτικοί και εμφανίζονται στο 20% του πληθυσμού

Η μυκητιασική λοίμωξη ξεκινά συνήθως από τα δάχτυλα των ποδιών και μοιάζει με ένα κόκκινο εξάνθημα με «λέπια» που προκαλεί φαγούρα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, συνολικά και επιτυχώς, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το πέλμα και να επανέρχεται συνεχώς, καθώς είναι άκρως μεταδοτική. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μύκητες στα πόδια είναι η πιο συχνή δερματική μυκητίαση και εκτιμάται πως εμφανίζονται στο 20% του πληθυσμού.

Μύκητες στα πόδια: Πολύ γρήγορα η λοίμωξη βρίσκεται και στο πάτωμα

Οι μύκητες στα πόδια και ειδικά η περίπτωση αυτή του «ποδιού του αθλητή», εμφανίζουν συνήθως ως πρώτο σημάδι μια κοκκινίλα που ξεκινά τις περισσότερες φορές ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Ακολουθεί φαγούρα, ενώ η μολυσμένη επιφάνεια εμφανίζει «λέπια». Το ερυθρό δέρμα δηλαδή έχει φαγούρα, σκίζεται, νεκρώνεται και τελικά αποφλοιώνεται, δημιουργώντας μια ενοχλητική και επίπονη κατάσταση για τον πάσχοντα. Ως αποτέλεσμα, τα «λέπια» του δέρματος που αποφλοιώνεται, μεταφέρονται μέσω της κάλτσας, των παπουτσιών ή της πετσέτας και πολύ γρήγορα η λοίμωξη βρίσκεται και στο πάτωμα.

Μύκητες στα πόδια: Αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά μέρη

Ο οποιοσδήποτε μπορεί πολύ εύκολα να προσβληθεί, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιεί κοινόχρηστα ντους και περπατά με γυμνά πόδια ή φορά ιδρωμένα αθλητικά παπούτσια με μειωμένη ανακύκλωση αέρα.

Ως εκ τούτου είναι σαφές πως οι μύκητες στα πόδια αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα ντους των γυμναστηρίων, για παράδειγμα, ή οι πισίνες, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που ιδρωμένα παπούτσια και κάλτσες δεν «αναπνέουν» ικανοποιητικά.

Αυτό συμβαίνει διότι στις περιπτώσεις αυτές συναντάμε αυξημένη ζέστη και υγρασία, συνδυασμός που «βοηθάει» στην ανάπτυξη της μυκητίασης, καθώς αυτό είναι το περιβάλλον όπου οι μύκητες ζουν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την πάθηση: Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και η υγρασία στην περιοχή που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Παράλληλα, το «πόδι του αθλητή» σχετίζεται άμεσα με την ονυχομυκητίαση, καθώς το 60% όσων πάσχουν από tinea pedis, εμφανίζουν και ονυχομυκητίαση.

Μύκητες στα πόδια: Πως μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν

Σύμμαχός μας στη «μάχη» κατά της μυκητίασης του «ποδιού του αθλητή» και της ταλαιπωρίας που επιφέρει είναι η ουσία Μικοναζόλη ένας αντι-μυκητιασικός παράγοντας που αναστέλλει την ανάπτυξη κοινών δερματόφυτων και άλλων μυκήτων, αναστέλλοντας τη σύνθεση της εργοστερόλης, που είναι ένα σημαντικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος του μύκητα.

Παράλληλα, η Μικοναζόλη είναι ένα αποτελεσματικό αντι-μυκητιασικό, που δρα απευθείας στην πάσχουσα περιοχή. Η δράση της είναι αναγνωρισμένη έναντι του κύριου παθογόνου Trichophyton rubrum, έχει ήδη πολυετή ιστορία κλινικής ασφάλειας και παρουσιάζει κλινικά μη αξιόλογη συστηματική απορρόφηση, παράλληλα με χαμηλή ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Εφόσον ο πάσχων χρησιμοποιήσει ένα προϊόν όπως μία πούδρα που περιέχει 2% Μικοναζόλη, τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία του «ποδιού του αθλητή», αλλά και ως τρόπο απολύμανσης καλτσών και παπουτσιών, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κρέμα για τη θεραπεία της μυκητίασης, τότε σύντομα η λοίμωξη θα υποχωρήσει.

Αυτό που απαιτείται από το προϊόν που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μυκητίασης είναι να διαθέτει ισχυρή μυκητοκτόνο δράση και να δίνει τη δυνατότητα συμπληρωματικής χρήσης με διάφορες μορφές (πούδρα, κρέμα, γέλη, βάμμα και κορτιζόνη), ώστε να οδηγεί σε ταχύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μύκητες στα πόδια: Προσοχή στον κίνδυνο υποτροπής

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί όμως είναι ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν την ενδεδειγμένη θεραπεία συνολικά, γεγονός που σημαίνει για αρκετό διάστημα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 24% των ασθενών συνεχίζει τη θεραπεία μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ μόνο το 28% λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να μην ξαναεμφανίσει μύκητες.

Επίσης, θεωρείται συχνό το φαινόμενο κάποιος που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, να μην παίρνει άμεσα μέτρα από τα πρώτα συμπτώματα ή να μην λαμβάνει προφυλάξεις, με αποτέλεσμα τόσο την εξάπλωση της μυκητίασης όσο και την επανεμφάνισή της.

Μύκητες στα πόδια: Κοινή πάθηση για όλους

Το «πόδι του αθλητή» και οι μύκητες στα πόδια είναι μια κοινή πάθηση, όχι μόνο μεταξύ όσων γυμνάζονται, αλλά του οποιουδήποτε από εμάς, καθώς η εμφάνιση και η ανάπτυξή τους εξαρτώνται από συνθήκες που συναντάμε ακόμα και στην καθημερινότητά μας.

Μύκητες στα πόδια: Εύκολη η αντιμετώπιση με την κατάλληλη αγωγή

Είναι όμως μια πάθηση εύκολη στην αντιμετώπισή της, εφόσον ο πάσχων λαμβάνει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα και χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα με επιμέλεια και προσοχή, αφού συμβουλευτεί τον φαρμακοποιό ή τον δερματολόγο του.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News